Sīrijā konflikts iegūst starpkopienu konflikta raksturu

Sīrijas konfliktā, kas ir radikalizējies un arvien vairāk iegūst starpkopienu kara raksturu, pieaug kā valdības spēku, tā nemiernieku pastrādāto kara noziegumu skaits, teikts pirmdien izplatītajā ANO Neatkarīgās starptautiskās komisijas ziņojumā.

Augustā iepriekšējā ziņojumā, kas bija balstīts uz intervijām ar 1000 cilvēkiem, kas bija gan noziegumos apsūdzētie, gan to upuri, komisija kara noziegumos vainoja abas konflikta puses, tiesa gan, nemierniekus mazākā mērā.

Pirmdien izplatītajā ziņojumā, kura sagatavošanā intervēti 450 cilvēki, teikts, ka "cilvēktiesību situācija Sīrijas Arābu Republikā turpina pasliktināties".

"Konflikts arvien vairāk iegūst starpkopienu konflikta raksturu, pušu rīcība ir kļuvusi izteikti radikālāka un militarizētāka".

"Valdības bruņotie spēki un ar tiem saistītie zemessargi ir pastrādājuši tādus noziegumus pret cilvēci kā slepkavības, spīdzināšanas, izvarošanas, vardarbīgas nolaupīšanas un citus necilvēcīgus soļus," teikts ziņojumā.

Komisija arī paudusi kritiku nemierniekiem.

"Valdības pretinieku bruņotie grupējumi ir pastrādājuši kara noziegumus, tādus kā spīdzināšanas, ķīlnieku sagrābšana un uzbrukumus aizsargātiem objektiem. Viņi turpina apdraudēt mierīgos iedzīvotājus, izraugoties militārus mērķus civilistu apvidos."

Kaut arī šajā ziņojumā kritizētas abas konflikta puses, komisija norāda, ka valdības spēki pastrādājuši vairāk noziegumu.

Komisijas mandāts beigsies nākammēnes, kad tā nodos ANO cilvēktiesību komisārei Navi Pilajai konfidenciālu sarakstu, kurā būs minēti noziegumos vainotie indivīdi un grupējumi, ar to šajā lietā uzsākot starptautiskā tieslietu mehānismu darbu.

2011.gadā ANO Cilvēktiesību padomes izveidotajā izmeklēšanas komisijā darbojas arī bijusī ANO kara noziegumu prokurore Karla del Ponte.

Viņa pirmdien žurnālistiem pauda pārliecību, ka Sīrijas kara noziegumi ir jāizmeklē Starptautiskajai Krimināltiesai (SKT).

"Starptautiskajai sabiedrībai un ANO Drošības padomei ir jāpieņem lēmums par šīs lietas nodošanu tiesai," sacīja bijusī ANO tribunāla prokurore.

"Mēs ierosinām SKT. Mēs to nevaram izlemt, bet mēs vēršam spiedienu pret starptautisko sabiedrību, lai tā rīkojas, jo ir laiks rīkoties."

"Es neesmu prokurore šajā lietā, diemžēl," sacīja del Ponte. "Taisnīgums dos ieguldījumu mieram un izlīgumam."

Pilaja otrdien sacīja, ka bojāgājušo skaits Sīrijas konfliktā jau "tuvojas 70 000". Savukārt ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, atsaucoties uz datiem, kurus viņam sniedzis Saūda Arābijas kolēģis princis Saūds al Faisals, ceturtdien teica, ka bojāgājušo skaits Sīrijas konfliktā varētu būt jau sasniedzis 90 000.

Sīrijas Nacionālās koalīcijas (SNK) - lielākās opozīcijas grupējumu savienības - līderis Ahmeds Muazs Hatibs janvārī nāca klajā ar priekšlikumu sākt sarunas ar Damaskas režīma pārstāvjiem.

Kā priekšnosacījums sarunu uzsākšanai tika minēta 160 000 ieslodzīto atbrīvošana un iespēja sīriešiem atjaunot viņu pases ārzemēs.

Sīrijas režīms atbildēja, ka tas ir gatavs sarunām, bet bez priekšnosacījumu izvirzīšanas.

Hatiba priekšlikums saņēma ASV, Arābu līgas, kā arī Krievijas un Irānas atbalstu.

Pasaulē

Tūkstošiem Donalda Trampa izdotās Bībeles "Dievs, svētī ASV" eksemplāru tika iespiestas valstī, kuru bijušais ASV prezidents vairākkārt apsūdzējis par amerikāņu darbavietu zagšanu un iesaistīšanos negodīgā tirdzniecības praksē, proti, Ķīnā, vēsta “The Associated Press”.