Francija ANO prasa spēka pielietošanu Sīrijā

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss paziņoja, ka gatavojas vērsties ANO ar lūgumu noregulēt situāciju Sīrijā, vēsta BBC news.

Situācijas noregulēšanai jāizmanto ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana izstrādātais un Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam jau aprīlī iesniegtais Sīrijas miera plāns.

Miera plāns paredzēja, ka 48 stundu laikā tiks pilnībā apturēta karadarbība,uzreiz pēc karadarbības apturēšanas,Sīrijas režīma vadītāji liks no visām Sīrijas pilsētām izvest armiju un bruņutehniku.

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss aicināja Drošības padomes dalībvalstis "izmantot ANO Hartas septīto pantu, lai padarītu Annana plānā paredzētos pasākumus par obligātiem".

"Mēs pie tā strādājam un ceram, ka tas drīzumā tiks ieviests," preses konferencē sacīja ministrs.

Vienlaikus viņš norādīja, ka notiekošo Sīrijā var uzskatīt par pilsoņkaru, un aicināja Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu atkāpties, lai nepieļautu turpmākus nemierus.

Fabiuss arī solīja sadarboties ar Francijas sabiedrotajiem, lai pieņemtu bargākas sankcijas pret Damaskas režīmu.

"Mums ir jāpastiprina spiediens pret Damaskas režīmu, pastiprinot sankcijas. Es sazināšos ar saviem kolēģiem Eiropā un ASV un ierosināšu pieņemt jaunas un vēl bargākas sankcijas, kas attieksies ne tikai uz Bašaru al Asadu, bet arī militārpersonām un visiem, kuri atbalsta Asadu," savu nostāju izklāstīja ministrs.

Līdzīgu paziņojumu otrdien izteica arī ANO ģenerālsekretāra vietnieks Ervē Ladsū, norādot, ka paziņojumiem diez vai piekritīs Krievija un Ķīna, taču izteica cerību, ka atbalsts tomēr tiks rasts.

Jau ziņots, ka ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone otrdien paziņoja, ka ''Krievija sūta Sīrijai kaujas helikopterus un sniedz nepatiesu informāciju par savām bruņojuma piegādēm šai valstij''.

"Nav šaubu, ka turpinās ofensīva [pret protestētājiem Sīrijā], izmantojot smago artilēriju un tamlīdzīgu bruņojumu. Mēs esam aicinājuši Krieviju izbeigt tās turpinātās bruņojuma piegādes Sīrijai.Viņi [Krievija] ir laiku pa laikam sacījuši, ka mums nav jāuztraucas, ka viss, ko viņi piegādā, nav saistīts ar [Sīrijas] iekšējām darbībām. Tas ir acīmredzami nepatiesi,'' teica Klintone.

Klintone uzsvēra, ka ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Kofi Annans tagad mēģina izveidot kontaktgrupu politiskas pārejas plāna izstrādāšanai, kas paredzētu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atkāpšanos. Viņa piebilda, ka šajā kontaktgrupā būtu arī Krievija un ka ASV tam piekrīt.

"Ārvalstu militāra intervence "nav pareizais ceļš" situācijas risināšanai Sīrijā, lai gan par miera uzturēšanas misijām atbildīgais ANO ģenerālsekretāra vietnieks Ervē Ladsū ir nosaucis Sīrijā notiekošo par pilsoņu karu," šodien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. Viņš nosodīja ANO Drošības padomes nespēju pieņemt juridiski saistošu rezolūciju par Sīriju kā "lielu kļūdu" un sacīja, ka Krievijai varētu būt "svarīga loma" miera panākšanai Sīrijā.

"Ārvalstu militāra intervence nav pareizais ceļš Sīrijā," sacīja Rasmusens uzrunā Austrālijas žurnālistiem. Viņš aicināja īstenot politisku risinājumu, ko paredzējis ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Kofi Annans.

NATO ģenerālsekretārs tomēr uzsvēra, ka viņš "stingri nosoda Sīrijas drošības spēku rīcību un represijas pret civiliedzīvotājiem".

"Nav šaubu, ka režīms Sīrijā ir atbildīgs par starptautisko tiesību pārkāpumiem," piebilda Rasmusens.Viņš norādīja, ka nav pārliecināts "no juridiskā viedokļa" par to, vai Sīrijā notiekošais jāuzskata par pilsoņu karu.

"Es stingri aicinu Sīrijas vadību pielāgoties Sīrijas tautas pamatotajiem centieniem un ieviest brīvību un demokrātiju," teica NATO ģenerālsekretārs.

"Tomēr situācija Sīrijā noteikti un ļoti skaidri ir ļoti nopietna, mēs esam redzējuši šausmīgas darbības, kuras veicis režīms un režīmam lojālie spēki, un es stingri nosodu šīs darbības," teica NATO ģenerālsekretārs.

Londonā bāzētā nevalstiskā cilvēktiesību organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" svētdien paziņoja, ka nemieros pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, kuri sākās pagājušā gada martā, ir gājuši bojā vairāk nekā 14 tūkstoši cilvēku.