Kairā atzīmē Ēģiptes revolūcijas gadadienu

Ēģiptes galvaspilsētas Kairas Tahrira laukums vakar atkal bija ļaužu pārpilns – desmitiem tūkstoši ēģiptiešu atzīmēja pirmo gadadienu, kopš sākās protesta akcijas, kas noveda pie prezidenta Hosnī Mubāraka atkāpšanās.

Ļaužu noskaņojums bija dažāds – kamēr vieni vēlējās svinēt revolūcijas gadadienu, citi musināja uz jaunām protesta akcijām pret valdošo Bruņoto spēku Augstāko padomi (SCAF), pieprasot nekavējoties nodot varu civilajai pārvaldei.

Vairākas jauniešu grupas Tahrira laukumā ieradušās ar lozungiem Nost ar militāro pārvaldi un Revolūcija līdz uzvarai, revolūcija visās Ēģiptes ielās, ziņo Reuters. Starptautiskās ziņu aģentūras vēstīja, ka dienā situācija Kairā bijusi diezgan mierīga, taču pastāvēja lielas bažas, ka, pienākot vakaram, atkal var sākties šo radikāļu sadursmes ar policistiem un karavīriem – tāpat kā tas notika pagājušā gada oktobrī un novembrī. SCAF varu civilajai pārvaldei apsolījusi nodot pēc jūnijā paredzētajām prezidenta vēlēšanām, taču militāristiem tiek pārmesta gan pārāk liela vilcināšanās varas nodošanā, gan vēlme arī pēc prezidenta ievēlēšanas saglabāt lielu ietekmi valstī. «Militārā padome tas pats Mubāraks vien ir,» uz pārmaiņu trūkumu norādījis 31 gadu vecais Amrs al Zamlouts.

Radikāļus, kuri pieprasa demokrātiju tūlīt un nekavējoties, nav pārliecinājis pat SCAF vadītāja feldmaršala Mohammeda Huseina Tantavi paziņojums par 1981. gadā (pēc atentāta pret prezidentu Anvaru Sadatu) ieviestā ārkārtas stāvokļa atcelšanu. AP gan norāda, ka tur vainojams neveiksmīgais formulējums – proti, M. Tantavi pavēstījis, ka cīņai pret «slepkavošanām» ārkārtas stāvoklis tiek saglabāts. «Likums nosaka, ka ārkārtas stāvokli vai nu atceļ, vai piemēro pilnībā,» uz acīmredzamo pretrunu norādījis mēreno islāmistu partiju Wasat pārstāvošais parlamentārietis Esams Sultans.

AFP uzsver, ka tieši islāmisti, kuri ieguvuši 47% mandātu jaunajā parlamentā, ir vismazāk ieinteresēti, lai izceltos jaunas nekārtības un bruņotajiem spēkiem tiktu dots iegansts pievilkt grožus un, iespējams, novilcināt prezidenta vēlēšanu rīkošanu. Vadošās partijas Musulmaņu brālība līderis Mohameds Badie aicinājis atturēties no konfrontācijas ar armiju, bet viņa partijas biedrs Farids Izmails norādījis, ka ar laiku tiks izpildītas visas prasības, kuras ēģiptieši izvirzīja, sākot protesta demonstrācijas pret H. Mubāraka režīmu. AP vēsta, ka armija, kas iecerējusi plašas svinības, vakarrīt atbrīvoja no ieslodzījuma gandrīz 2000 cilvēku, kurus kopš pagājušā gada marta bija notiesājuši militārie tribunāli. Viņu vidū ir arī pazīstamais blogeris Maikels Nabils Sanads, kuram bija piespriests trīs gadu cietumsods par militāristu kritiku. Ēģiptes cilvēktiesību aizsardzības organizācijas gan uzsvērušas, ka cietumos joprojām atrodas aptuveni 10 000 tribunālos notiesāto.