Samoa šogad nebūs 30. decembra

Klusā okeāna vidū esošās salu valsts Samoa iedzīvotājiem šogad nāksies iztikt bez 30. decembra, jo 29. decembrim uzreiz sekos gada pēdējā diena. Tā nospriedis Samoa parlaments, atbalstot premjerministra Tuilaepas Saileles Melielegaoja ierosinājumu atgriezties pie laika zonas, kas ir tuvāka galveno ekonomisko partneru – Austrālijas, Jaunzēlandes un Āzijas valstu – laika zonām.

AP norāda, Samoa, kas ģeogrāfiski atrodas uz rietumiem no datumu maiņas līnijas, vēl 1892. gadā pieņēma lēmumu pieskaņoties tolaik galveno partneru ASV laikam. Togad šo izmaiņu dēļ Samoa bija veseli divi 4. jūliji, un 119 gadu garumā valsts pasaules tūrisma tirgos pozicionējusies ar to, ka tā pati pēdējā sagaida katras dienas saulrietu. Līdz šim Samoa atradās laika zonā, kas tāpat kā mazliet uz austrumiem esošās Amerikāņu Samoa laika zona no Griničas laika atpaliek par 11 stundām.

Tomēr gadu gaitā situācija ir mainījies, un tagad Samoa galvenie tirdzniecības partneri ir Klusā okeāna Āzijas piekrastes valstis. T. S. Melielegaoja, ierosinot izmaiņas, skaidrojis, ka tās ir nepieciešamas tāpēc, ka Samoa uzņēmēji, kuri ir orientēti uz starptautisko biznesu, ik nedēļu faktiski zaudē divas darba dienas. «Kad mums ir piektdiena, austrāliešiem, jaunzēlandiešiem un ķīniešiem jau iestājusies sestdiena, bet, kad viņi pirmdienā jau sāk strādāt, mums ir svētdiena un mēs dodamies uz baznīcu,» skaidrojis premjers. Viņš arī atgādinājis, ka Austrālijā un Jaunzēlandē dzīvojošajiem izceļotājiem no Samoa (to ir gandrīz 180 000 cilvēku jeb aptuveni tikpat, cik Samoa iedzīvotāju skaits) tagad būs vienkāršāk kontaktēties ar saviem salās palikušajiem tuviniekiem. «Viss būs vienkārši un ērti. Mūsu laika zona tagad par stundu apsteigs Velingtonas un par trim stundām Sidnejas laiku,» skaidrojis premjers.

Viņš arī piebildis, ka šīs izmaiņas pavērs jaunas iespējas tūristiem. Kaimiņos esošā Amerikāņu Samoa negatavojas mainīt laika zonu, un tas nozīmē, ka cilvēkiem būs vienreizēja iespēja, piemēram, divreiz nosvinēt dzimšanas dienu vai kādus citus svētkus. «Iedomājieties, jūs pēcpusdienā nosvinat dzimšanas dienu Samoa, sēžaties lidmašīnā, bet pēc stundas esat Amerikāņu Samoa, kur jūsu dzimšanas diena vēl pat nav iestājusies,» neparastu izjūtu cienītājus kārdinājis T. S. Melielegaoja.

Lielākā daļa parlamentāriešu ekonomiskajiem apsvērumiem pilnībā piekrituši. Vienīgās iebildes izskanējušas no opozīcijas deputāta Aveau Niko Palamo puses – viņš norādījis, ka ir cilvēki, kuriem 30. decembra izlaišana var šķist nepieņemama. «Un kā ar tiem, kuri šajā dienā dzimuši, kā ar tiem, kuri svin kāzu jubilejas vai ieplānojuši kādu citu pasākumu?» viņš vaicājis. Pēc Samoa centrālās statistikas pārvaldes datiem, 30. decembrī dzimšanas dienu svin 767 pilsoņi, bet kāzu jubileju atzīmē 43 pāri – tiesa, nav zināms, cik no šiem cilvēkiem jau izbraukuši uz Austrāliju vai Jaunzēlandi.

Pasaulē

Krievijas zinātnieki sākuši izvairīties no piedalīšanās nozīmīgos pētījumos laikā, kad pret fiziķiem, kas iesaistīti hiperskaņas un ātrgaitas aerodinamikā, tiek vērstas represijas, laikrakstam “The Wall Street Journal” pastāstīja fiziķis Jaroslavs Kudrjavcevs.

Svarīgākais