Samoa auto turpmāk brauks pa ceļa kreiso pusi

Klusā okeāna salu valsts Samoa autovadītājiem tagad jāpielāgojas pie tā, ka viņiem jābrauc nevis pa ceļa labo, bet kreiso pusi. Šādi noteikumi stājušies spēkā šīs nedēļas sākumā, un tādējādi Samoa unificējusi ceļu satiksmes sistēmu ar reģionālajām līderēm Austrāliju un Jaunzēlandi.

Jaunzēlandes televīzija vēsta, ka gaidītais haoss uz ceļiem nav izcēlies – iespējams, tāpēc, ka, paredzot problēmas, valdība valstī bija izsludinājusi divas brīvdienas.

Pirmdien īsi pirms sešiem no rīta pēc vietējā laika radio translējis lūgšanu, bet pēc tam iekšlietu ministrs Toleafoa Feafisi aicinājis visus autovadītājus apstāties ceļa malā, vēsta AP. Pēc viņa vārds dots premjeram Tuilaepam Sailele Malielegaoi, kurš īsumā instruējis autovadītājus par jaunajiem ceļu satiksmes noteikumiem un pēc tam aicinājis viņus turpināt braucienu – jau pa ceļa kreiso pusi. Baznīcu zvanu, civilās aizsardzības sirēnu un automašīnu signalizēšanas pavadībā Samoa iedzīvotāji sākuši pielāgoties jaunajiem noteikumiem, turklāt ielu un ceļu malās pulcējušies simtiem interesentu, kuri vērojuši, kā notiks šīs pārmaiņas, raksta New Zealand Herald.

AP atgādina, ka Samoa kļuvusi par pirmo valsti pēdējo 40 gadu laikā, kas nolēmusi mainīt automašīnu kustības virzienu uz ceļiem, turklāt tā pārgājusi no pasaules lielākajā daļā pieņemtā stila uz tā dēvēto britu stilu. Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados uz braukšanu pa labo ceļa pusi pārgāja Zviedrija un Islande, bet septiņdesmitajos – Nigērija, Gana un Jemena. Samoa valdība savu lēmumu skaidrojusi ar ekonomiskiem apsvērumiem – tagad saliniekiem būs nevis jāpērk dārgās amerikāņu automašīnas, bet varēs importēt lietotas automašīnas ar labās puses stūri no Austrālijas vai Jaunzēlandes, kurās dzīvo ap 170 000 samoāņu izcelsmes iedzīvotāju. Valdība arī uzsvērusi, ka vismaz pagaidām tiks atļauts satiksmē izmantot arī automašīnas, kurām stūre ir kreisajā pusē.

Daudzi salinieki gan ir sašutuši, jo tas viņiem radīs neērtības. Visticamāk, ka lielākā daļa veco auto īpašnieku būs spiesti maksāt par to, lai viņu automašīnām stūre tiktu pārvietota uz labo pusi. Jāpiebilst, ka lielākās problēmas radīsies ar autobusiem, kuriem durvis joprojām ir labajā pusē, un tas faktiski nozīmē, ka pasažierus viņi izlaidīs ielas vidū.

Lai ļautu saliniekiem pamazām pielāgoties šai sistēmai, valdība pirmdienu un otrdienu bija pasludinājusi par brīvdienām, turklāt līdz trešdienai aizliegta alkoholisko dzērienu pārdošana valstī. Jaunzēlandes mediji vēstīja, ka, sākoties pārmaiņām, gandrīz uz katra lielākā krustojuma dežurējuši policisti, ceļu strādnieki vai ātrās palīdzības vienības, taču pagaidām izticis bez lieliem negadījumiem. Pārmaiņu kritiķi brīdina, ka potenciāli lielākais risks satiksmes drošībai būs pēc aptuveni trim nedēļām, kad lielākā daļa braucēju uzskatīs, ka jau ir pilnībā pielāgojušies noteikumiem, un sāks pārvietoties pārgalvīgāk.

Svarīgākais