Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Japānā draudu līmenis paaugstināts, tūlītējas briesmas nedraud

Kaut gan Japānas varasiestādes šodien izsludinājušas augstāko, septīto draudu līmeni avarējušajā Fukušimas AES, tas nenozīmē, ka pastāvētu kādi tūlītēji kodolkatastrofas draudi. Eksperti skaidrojuši, ka situācija būtiski nav mainījusies un draudu līmeņa paaugstināšana vienkārši atspoguļo jau zināmo faktu - avārijas seku novēršanas prasīs vairākus mēnešus, ja ne gadus.

BBC norāda, ka septītais kodolkrīzes bīstamības līmenis līdz šim noteikts tikai reizi vēsturē - pēc Černobiļas AES avārijas 1986. gada 26. aprīlī. Tieši tādēļ pasaules sabiedrībā šo Japānas valdības paziņojumu uztvērusi ar tik lielām bažām, taču speciālisti skaidro, ka jauna Černobiļas katastrofa pašlaik nedraud. Kopējais radiācijas līmenis, kas emitēts no Fukušimas AES ir tikai viena desmitā daļa no Černobiļas AES starojuma. Turklāt jāņem vērā, ka 1986. gadā pēc eksplozijas šī radiācija tika izmesta dažu minūšu laikā, bet Fukušimas AES radiācijas noplūde turpinās jau vairāk nekā mēnesi - kopš 11. marta, kad Japānu piemeklēja spēcīga zemestrīce un cunami vilnis.

"Tas nenozīmē, ka ir apdraudētas cilvēku dzīvības," skaidrojis Japānas kodoldrošības aģentūras (NISA) pārstāvis Nifehiko Nišijama. Viņš uzsvēris, ka spēkstacijas reaktoriem joprojām nepieciešama dzesēšana un, tā kā attiecīgas ierīces izgājušas no ierindas, dzesēšanai nākas izmantot no okeāna ņemtu ūdeni. Kad rezervuāri ir pilni, tos nākas iztukšot okeānā, kur šādā veidā nokļūst radioaktīvais jods-131. Ir skaidrs, ka radiācija ietekmē jūras faunu un floru tiešā Fukušimas tuvumā (jau pagājušonedēļ Japāna noteica zvejniecības aizlieguma zonu 20 kilometru attāluma no AES), taču okeānā izgāztais ūdens ir vāji radioaktīvs, tas ātri sajaucas ar tīro okeāna ūdeni, turklāt joda-131 pussabrukšanas periods ir tikai astoņas diennaktis, mierinājis speciālists.

Japānas premjerministrs Naoto Kans vakar speciāli sasauktā preses konferencē uzsvēris, ka radiācijas noplūde no kodolspēkstacijas ar katru dienu samazinās un kompānija TEPCO, kas ir tās īpašniece jau drīzumā sabiedrībai darīs zināmu avārijas seku novēršanas grafiku. "Soli pa solim, reaktori Fukušimas stacijā kļūst stabilāki," uzsvēris premjers. Tajā pašā laikā viņam nācies atzīt, ka radiācijas līmenis pieļaujamo normu pārsniedz ne tikai 20 kilometru rādiusā ap AES, no kurienes jau evakuēti iedzīvotāji. Reuters vēsta, ka norma jau pārsniegta arī 60 kilometrus uz ziemeļrietumiem no spēkstacijas un 40 kilometrus uz dienvidiem - dienvidrietumiem. Kaut gan tas nenozīmē tūlītējus draudus cilvēku dzīvībai vai veselībai, pamazām tiek uzsākta iedzīvotāju evakuācija no šiem rajoniem. Tāpat ir skaidrs, ka paaugstināts radiācijas līmenis ir šajos reģionos audzētājos pārtikas produktos, kuru tirdzniecība jau aizliegta.