Ukrainas kara 816. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:27]

© depositphotos.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 19. maijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:27. Krievija ir ļoti atkarīga no savas naftas un gāzes eksporta, un šādu valstu ekonomikas apturēt ir ļoti vienkārši, ja vien ir pietiekama politiskā griba, intervijā aģentūrai LETA norādīja Jeruzalemes Ebreju universitātes profesors Ichaks Brudnijs.

"Ir pilnīgi skaidrs - ja vēlaties visu to apturēt, patiešām ietekmēt Krievijas ekonomiku, tad apturiet Krievijas naftas eksportu. Bez tās Krievija nespētu ne ražot tankus, ne citas karam nepieciešamās lietas," norādīja profesors.

20:01. Krievijas karaspēks centīsies ieņemt Časivjaru un Vovčansku, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

ISW sestdien publiskotajā ziņojumā norādīts, ka Krievijas karaspēks pēdējā laikā pastiprinājis centienus ieņemt operatīvi svarīgo Doneckas pilsētu Časivjaru, cenšoties izmantot to, ka Krievijas uzbrukumi Harkivas apgabala ziemeļos un Ukrainas austrumos radījušas lielāku spiedienu uz Ukrainas spēkiem.

Turklāt šobrīd krievi par prioritāti izvirzījuši Vovčanskas ieņemšanu, uzskata ISW analītiķi.

Viņuprāt, Krievijas militārā pavēlniecība, visticamāk, izvēlējusies Vovčanskas ieņemšanu kā vienu no galvenajiem atlikušo uzbrukuma operāciju pirmā posma taktiskiem mērķiem Harkivas apgabala ziemeļos, jo šī pilsēta ir lielākais apdzīvotais centrs tieši pie robežas. Tās ieņemšana Krievijas spēkiem nodrošinātu priekšposteņus tuvu Krievijas aizmugurei, lai sagatavotu un uzsāktu Krievijas uzbrukuma operācijas otro posmu.

18:39. Krievijas artilērijas apšaudē Ukrainas Harkivas apgabalā svētdien nogalināti vismaz desmit cilvēki, paziņojušas Ukrainas amatpersonas.

Harkivas apgabala administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs paziņoja, ka Harkivas piepilsētā nogalināti pieci cilvēki un 16 ievainoti.

Vēl pieci cilvēki nogalināti un deviņi ievainoti uzbrukumā Kupjanskas rajonā, uz dienvidaustrumiem no Harkivas pilsētas.

Ukrainas armijas ģenerālštābs ziņoja, ka Krievija ir pastiprinājusi uzbrukumus ap Harkivu un situācija ir dinamiska.

17:25. Ukrainas drošības dienesta droni naktī uz svētdienu uzbrukuši Kuščovskas aviobāzei un Slavjanskas naftas pārstrādes rūpnīcai Krievijas Krasnodaras apgabalā, ziņo avoti Ukrainas tiesībsargājošās iestādēs.

"Pagājušajā naktī boksera Oleksandra Usika uzvaru svinēja ne tikai visa Ukraina, bet arī Kuščovskas militārais lidlauks un Slavjanskas naftas pārstrādes rūpnīca Krievijas Krasnodaras apgabalā," sacīja avots, norādot, ka dronu uzbrukuma laikā lidlaukā atradās vairāki desmiti dažādu lidaparātu, tostarp "Su-34", "Su-25", "Su-27" un "MiG-29".

Slavjanskas naftas pārstrādes rūpnīcas vadība paziņoja, ka pēc vairākiem skaļiem sprādzieniem rūpnīca pārtraukusi darbību un pašlaik tiek novērtēts postījumu apmērs.

15:40. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 492 290 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1210 iebrucēji.

14:17. Krievijas artilērijas apšaudē Harkivas piepilsētā svētdien nogalināti vismaz četri civiliedzīvotāji, paziņojis Harkivas apgabala administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs.

"Mēs zinām par četriem nogalinātiem civiliedzīvotājiem. Vismaz astoņi cilvēki ir ievainoti," sacīja Sinehubovs.

12:10. Ukrainas bruņotie spēki naktī iznīcinājuši Krievijas Melnās jūras flotes projekta 266-M mīnu traleri "Kovrovec", svētdien paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Mīnu tralera uzdevums ir meklēt, atklāt un iznīcināt jūras mīnas un vadīt kuģus cauri mīnu barjerām. Iznīcinātais kuģis bija pārveidots un atšķīrās no saviem padomju priekšgājējiem ar modernāku aprīkojumu mīnu meklēšanai un iznīcināšanai.

"Kovrovec" bija 61 metru garš, un tā apkalpē bija gandrīz 70 cilvēku.

11:16. Ukraiņu karavīri notriekuši visus 37 trieciendronus, ko naktī uz svētdienu uz Ukrainu raidījis Krievijas karaspēks, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

Droni "Shahed-131/136" raidīti no Primorskoahtarskas un Kurskas rajoniem Krievijā.

Droni notriekti Kijivas, Odesas, Mikolajivas, Sumu, Vinnicas, Žitomiras, Čerkasu un Hersona apgabalu teritorijā, platformā "Telegram" norādīja Oleščuks.

09:05. Polija tērēs vairāk nekā 2,3 miljardus eiro savas austrumu robežas stiprināšanai, sestdien pavēstīja premjerministrs Donalds Tusks.

"Mēs esam pieņēmuši lēmumu investēt desmit miljardus zlotu savā drošībā un galvenais - mūsu austrumu robežas stiprināšanā," sacīja premjers, projektu dēvējot par "austrumu vairogu".

"400 kilometrus garās robežas nostiprināšana ar Krieviju un Baltkrieviju būs atturēšanas elements, stratēģija, lai atspiestu karu no mūsu robežām," viņš sacīja, piebilstot, ka darbs vēl nav sācies.

Kopš Krievija 2022.gada februārī sāka pilna mēroga karu pret Ukrainu, Varšava bijusi stingra Ukrainas atbalstītāja, un Polija - svarīgs tranzīta ceļš Rietumu bruņojuma piegādēm Ukrainai.

00:10. Portālā ziedot.lv tiek vākti līdzekļi dronu iegādei Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Iniciatīvas autori portālā "Ziedot.lv" uzsver, ka Krievijas armija turpina savus brutālos uzlidojumus Ukrainas pilsētām ar raķetēm un droniem. Ukraiņu karavīriem akūti nepieciešami dažāda veida bezpilota lidaparāti - FPV droni, izlūkošanas un uzbrukuma bezpilota lidaparāti.

FPV drons var izmaksāt pat 1000 eiro, taču tā iespējas aizsardzībā ir lielas, un šāds drons var iznīcināt ienaidnieka iekārtas miljoniem dolāru vērtībā. Dronu skaita pieaugums frontes līnijā padara tehnoloģiskākas kaujas operācijas pret Krievijas okupantiem, norādīts portālā.

Efektīvai cīņai pret Krievijas armiju nepieciešams saražot miljoniem dronu Ukrainas bruņotajiem spēkiem gadā. Atbalstot šo projektu, cilvēki ne tikai palīdz nodrošināt Ukrainas karavīru drošību, bet arī veicat Latvijas aizsardzības un militārās industrijas attīstību, uzsver iniciatīvas autori. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar Ukrainas vēstniecību Latvijā.