Ukrainas kara 734. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:00]

© Dmitrijs Suļžics/MN

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 27. februārī. Ukraina jau divus gadus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23:00. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien ieradies Saūda Arābijā, lai censtos gūt atbalstu savam miera plānam un runātu par potenciālu karagūstekņu apmaiņu. Saūda Arābija uztur saites gan ar Maskavu, gan Kijivu un arī iepriekš darbojusies kā vidutājs karojošo pušu starpā, arī 2022.gada septembrī, kad tika atbrīvoti vairāk nekā 200 ukraiņu gūstekņu.

22:36. Baltais nams otrdien apliecināja, ka ASV nesūtīs karavīrus cīnīties Ukrainā, ar šo paziņojumu nākot klajā pēc tam, kad Francijas prezidents Emanuels Makrons bija atteicies izslēgt Rietumu karavīru nosūtīšanas iespēju.

22:10. Lietuvā labdarības akcijā "Radarom!" saziedoti vairāk nekā 8,5 miljoni eiro, lai iegādātos aizsardzības līdzekļus Ukrainas karavīriem, otrdien paziņoja sabiedriskā raidorganizācija LRT, kas ir viena no akcijas rīkotājiem.

21:00 Krievija izvērš vērienīgu dezinformācijas kampaņu, lai šķeltu Ukrainas Rietumu sabiedrotos un sētu paniku Ukrainas iedzīvotājos, otrdien pavēstīja Ukrainas izlūkdienests.Krievija izplata tīmeklī informāciju, lai traucētu mobilizācijai Ukrainā, apšaubītu Kijivas spējas uzvarēt un popularizētu idejas, ka Rietumi ir "noguruši". Krievija dezinformācijas kampaņai atvēlējusi 1,4 miljardus eiro, arī 230 miljonus dolāru "antiukrainiskiem noskaņojumiem" platformā "Telegram".

19:50. Starptautiskajai sabiedrībai ir jāatbalsta Ukraina līdz agresors ir padzīts, uzsver Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV). Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), otrdien videouzrunā ANO Cilvēktiesību padomē Kariņš akcentēja arī Krievijas agresijas kara pret Ukrainu postošo ietekmi uz cilvēktiesībām. "Skolu bombardēšana, slimnīcu sagraušana, bērnu piespiedu aizvešana un piespiedu asimilācija krievu valodā un kultūrā pret bērnu gribu, ir pretēji jebkādai indivīda tiesību un cilvēktiesību izpratnei," pauda Latvijas ārlietu ministrs.

19:00. 27 Eiropas Savienības un NATO valstu līderu un pārstāvju konferencē Francijā, Parīzē, panāktās apņemšanās dos ievērojamu pienesumu Ukrainas uzvarai pār agresoru Krieviju, uzsvēra Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), komentējot Francijas prezidenta Emanuela Makrona organizētās sanāksmes Elizejas pilī rezultātus. Kā aģentūru LETA informēja Siliņas preses sekretārs Aleksis Zoldners, valstu līderi bijuši vienisprātis par jomām, kurās spert papildu soļus - kiberaizsardzība, ieroču ražošana Ukrainā, lielāks atbalsts tām valstīm, kuras tiešā veidā apdraud Krievijas agresija Ukrainā, īpaši Moldovai, nemilitārs atbalsts Ukrainai pierobežā ar Baltkrieviju un papildu atmīnēšanas operācijas.

17:50. Ukrainas karavīri Avdijivkas virzienā atkāpušies no diviem ciemiem, ziņu telemaratona ēterā pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku taktiskā grupējuma "Taurija" pārstāvis Dmitro Lihovijs.

"Mūsu karaspēks veica atkāpšanos no diviem nelieliem ciemiem - Severnes un Stepnes. Tajos abos kopā līdz karam bija līdz 100 iedzīvotāju," sacīja "Taurijas" pārstāvis.

Ukrainas karavīri "stabilizējuši aizsardzības līniju Toneņkes, Orļivkas un Berdiču rajonā", viņš piebilda.

16:56. Ukrainas armija austrumu virzienā apstiprinājusi vēl viena krievu iznīcinātāja / bumbvedēja Su-34 notriekšanu, paziņojis Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

Viens Su-34 tika notriekts otrdienas rītā, bet otrs - ap plkst.14.

"Iesaku okupantiem pirms katra lidojuma katram gadījumam satikties ar radiniekiem. Jo kas zina, šoreiz viņiem paveiksies vai nē," pavēstīja Oleščuks.

15:46. Francijas prezidenta Emanuela Makrona organizētajā samitā Parīzē aptuveni 15 valstis atbalstījušas Čehijas iniciatīvu steidzami iegādāties artilērijas munīciju Ukrainai no valstīm, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis, otrdien paziņojis Čehijas premjerministrs Petrs Fiala.

Viņš sacīja, ka Prāga ir atradusi simtiem tūkstošus munīcijas vienību, kas tiek pārdotas citur pasaulē un ko varētu piegādāt Ukrainai dažu nedēļu laikā, ja izdotos nodrošināt finansējumu.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite platformā "X" paziņoja, ka Nīderlande apsolījusi Čehijas iniciatīvai 100 miljonus eiro. Arī Dānija, Kanāda un Francija ir apstiprinājušas savu dalību šajā plānā.

14:48. NATO neplāno sūtīt karaspēku uz Ukrainu, ziņu aģentūrai AP uzsvēris NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Stoltenbergs izteicies, ka "NATO sabiedrotie sniedz Ukrainai vēl nepieredzētu atbalstu". "Mēs to darām kopš 2014.gada un pastiprinājām pēc pilna mēroga iebrukuma. Taču nav plānu par NATO karaspēka izvietošanu Ukrainā," norādīja Stoltenbergs.

13:55. Somija ir nodevusi Ukrainai jau 22 palīdzības paketes un ar to neaprobežosies, paziņojis Somijas aizejošais prezidents Sauli Nīnisto.

"Mēs palielinām palīdzību. Galvenokārt, protams, militāro palīdzību. Tas jo īpaši attiecas uz munīciju un pretgaisa aizsardzības līdzekļiem. Visi bija vienisprātis, ka mums ir jārīkojas tāpat kā 2022. gada sākumā, kad lēmumi tika pieņemti savlaicīgi un ļoti ātri," piebilda Nīnisto.

12:53. Lavijas valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl 17 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

12:42. Ukrainas armija austrumu virzienā notriekusi krievu iznīcinātāju bumbvedēju "Su-34", otrdien paziņojis Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

"Vakar krievu pilotiem izdevās izvairīties no mūsu raķetēm, bet tā nebūs vienmēr! Tāpēc iesaku okupantiem pirms katra lidojuma katram gadījumiem satikties ar radiniekiem. Jo kas zina, šoreiz viņiem paveiksies vai nē," piebilda Oleščuks.

11:57. Neviens ukrainis Krievijas okupētajās teritorijās nav drošībā, paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Šodien neviens ukrainis, pat bērni, nav drošībā Krievijas okupētajā teritorijā," sacīja Nausēda pasākumā, ko rīkoja starptautiskā platforma Krievijas nelikumīgi aizturēto civiliedzīvotāju atbrīvošanai. Lietuvas prezidents norādīja, ka viena no Krievijas okupācijas režīma Ukrainā iezīmēm ir patvaļīgas aizturēšanas, spīdzināšanas un nāves draudi visiem civiliedzīvotājiem.

11:33. Krievija meklē dažādas iespējas, kā vērsties pret personām, kuras savā politiskajā un sabiedriskajā darbībā aktīvi vēršas pret Krievijas īstenoto agresīvo karu Ukrainā, un viens no šādiem veidiem ir juridisko instrumentu izmantošana Krievijas interesēs, aģentūrai LETA pauda Valsts drošības dienests (VDD), komentējot izskanējušās ziņās par to, ka Krievija meklēšanā izsludinājusi ārvalstu parlamentos un valdībās esošos politiķus, tostarp, no Latvijas.

10:16. Ukrainas pretgaisa aizsardzība notriekusi 11 no 13 lidrobotiem "Shahed" un divas no sešām raķetēm, ko naktī uz otrdienu uz Ukrainu raidīja Krievija, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Naktī krievi uzbruka Ukrainai ar ballistisko raķeti "Iskander-M"/KN-23 no Krievijas Voroņežas apgabala, četrām spārnotajām raķetēm H-59 un pretradaru raķeti H-31P no Ukrainas Hersonas un Doneckas apgabaliem. "Shahed" tika palaisti no Krievijas Krasnodaras novada Primorskoahtarskas un Kurskas apgabala.

09:20. Vairākas Eiropas valstis atbalsta Čehijas iniciatīvu iegādāties lādiņus ārpus Eiropas robežām un piegādāt tos Ukrainai, ziņo pravda.com.ua. Čehijas premjerministrs Petrs Fiala sacīja, ka 15 valstis ir gatavas pievienoties viņu iniciatīvai, kuras mērķis ir atrisināt munīcijas, īpaši artilērijas lādiņu, trūkuma problēmu Ukrainā.

08:08. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 411 550 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 850 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6556 tankus, 12 494 bruņutransportierus, 1009 lielgabalus un mīnmetējus, 1000 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 686 zenītartilērijas iekārtas, 340 lidmašīnas, 325 helikopterus, 7729 bezpilota lidaparātus, 1912 spārnotās raķetes, 25 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 13 065 automobiļus un autocisternas, kā arī 1588 specializētās tehnikas vienības.

07:14. Vācijas kanclers Olafs Šolcs pirmdien atkārtoti noraidījis spārnoto raķešu "Taurus" piegādi Ukrainai, jo tas varot ieraut Vāciju karā.

"Esmu pārsteigts, ka dažus cilvēkus tas pat neaizkustina, ka viņi pat nedomā, vai tas, ko darām, nenovedīs pie dalības karā," aģentūras DPA redakcijas konferences laikā izteicās Šolcs.

04:40. Nīderlande piešķirs Ukrainai papildus 100 miljonus eiro munīcijai, pirmdienas vakarā paziņoja Nīderlandes premjerministrs Marks Rite sociālo mediju platformā "X".

02:37. Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien Parīzē rīkotā konferencē paziņoja par jauniem soļiem Ukrainas atbalstam tās cīņā pret Krievijas iebrukumu, pat neizslēdzot Rietumvalstu sauszemes spēku nosūtīšanu, lai sasniegtu Eiropas mērķi sakaut Maskavu.

Makrons attēloja drūmu Krievijas ainu, kuras pozīcijas, pēc viņa teiktā, tiek "nocietinātas" gan kaujas laukā, gan pašu mājās. "Mēs esam pārliecināti, ka Krievijas sakāve ir nepieciešama drošībai un stabilitātei Eiropā," sacīja Makrons. Pēc viņa teiktā, Krievija izrāda "agresīvāku attieksmi ne tikai Ukrainā, bet vispār".

00:10. Neskatoties uz daudzajām sankcijām, Krievijai joprojām ir iespēja iegūt ieroču tehnoloģijas no Eiropas. Aizliegtu paaugstināta riska preču tirdzniecība desmitiem miljonu eiro vērtībā tiek veikta no Eiropas Savienības.

Par to Bloomberg raksta, atsaucoties uz kādu no ES amatpersonām. Tādējādi gandrīz ceturtā daļa no tā dēvētajām augstas prioritātes precēm 450 miljonu eiro (488 miljonu ASV dolāru) vērtībā, kas pagājušā gada deviņos mēnešos no ES ieradās Krievijā, tika nosūtītas tieši no Eiropas. Pārējo Maskava importēja caur trešajām valstīm.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais