Ukraina ir atradusi negaidītu pielietojumu padomju ieročiem

© video ekrānšāviņš

Ukraina saņēmusi jaunu pretgaisa aizsardzības mašīnu, uz vecā bruņutransportiera M-113 uzstādot padomju stila automātiskos lielgabalus ZU-23-2, atsaucoties uz OSINTtechnical, raksta Forbes

"Acīmredzot bija neizbēgami, ka Ukraina beidzot uzstādīs 60. gadu stila automātiskos lielgabalus ZU-23-2 uz saviem bruņutransportieriem M-113. Šīs divas klasiskās sistēmas praktiski tika radītas viena otrai,” norādīts rakstā.

Kā norāda Forbes, padomju laikā izstrādātais ZU-23-2 ir pāris manuāli mērķētu 23 mm lielgabalu, kas izšauj sešu collu (152 mm) šāviņus līdz 2 km attālumā ar nemainīgu ātrumu 400 patronu minūtē. Tas ir spēcīgs un daudzpusīgs ierocis pretgaisa aizsardzībai un zemes atbalstam. Tajā pašā laikā amerikāņu izstrādātais M-113 ir 14 tonnas smags alumīnija transportlīdzeklis ar 275 zirgspēku dīzeļdzinēju un telpu diviem apkalpes locekļiem un 11 pasažieriem.

“Tas, kas M-113 trūkst bruņu aizsardzībā, tas kompensē telpu, mobilitāti un daudzpusību. Pievienojiet bruņas un tornīti, un jūs varat pārvērst M-113 par brutālu kaujas mašīnu. Pievienojiet ZU-23-2, un jūs iegūsit ļoti mobilu pretgaisa aizsardzības un kājnieku atbalsta transportlīdzekli,” uzsvērts rakstā.

Tiek atzīmēts, ka Ukrainas bruņotie spēki ZU-23-2 lielgabalus uzstāda visa veida transportlīdzekļiem kopš pilna mēroga kara sākuma. Tāpēc nav pārsteidzoši, ka šonedēļ sociālajos tīklos parādījās video, kurā redzams Ukrainas M-113 ar ZU-23-2.

“Vienīgais pārsteidzošais ir tas, ka pagāja tik ilgs laiks, līdz viņi apvienojās. Kijivas sabiedrotie nodrošināja Ukrainas karavīriem aptuveni tūkstoti M-113. Papildus savai tradicionālajai bruņutransportieru lomai viņi veic arī medicīniskās un evakuācijas misijas. Kad ZU-23-2 ir uzstādīts augšpusē, M-113 var šaut, lai nogalinātu kājniekus un, iespējams, vēl svarīgāk, notriektu dronus,” uzsver Forbes.

Tiek atzīmēts, ka, pievienojot ZU-23-2 pie M-113, ukraiņi padarīja šos vienkāršos, bet efektīvos ieročus vēl mobilākus.

“ZU-23-2 darbojas lieliski. Ir kadri, kuros Ukrainas militārpersonas, kas atrodas gar Krievijas bezpilota lidaparātu "Šahed" iespējamajiem tuvošanās vektoriem, piepilda gaisu ar ložmetēju un lielgabalu uguni - un notriec tiem garām lidojošos ''šahedus'', teikts rakstā.

Svarīgākais