Leģendārais Igaunijas mākslas vēsturnieks izrādās dubultaģents; viņa pēdas ved arī uz Rīgu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Pixabay.com

Tuvākajās dienās iznāks leģendārā mākslas vēsturnieka un bijušā Tallinas Mākslas universitātes (tagad Igaunijas Mākslas akadēmijas) rektora Jāka Kangilaski pēcnāves memuāri, kuros viņš atzīst, ka bijis padomju Galvenā izlūkošanas pārvaldes (GRU) aģents un zviedru izlūkdienesta darbinieks jeb dubultaģents, raksta err.ee.

Jāks Kangilaski (dzimis 1939. gadā, mūžībā aizgājis 2022. gada 3. augustā) studēja Tartu Mākslas akadēmijā, un, pateicoties jaunekļa angļu valodas prasmei, viņam izteikts piedāvājums strādāt armijas izlūkdienestā.

Apmācību laikā Kangilaski turpināja studijas akadēmijā, izveidoja ģimeni un paralēli regulāri pameta Igauniju, dodoties slepenās apmācībās, tostarp uz Rīgu, kur tobrīd atradās Baltijas militārā apgabala štābs, un Kangilaski šeit tika apmācīts izlūkošanas darbam.

J.Kangilaski sieva Miralda dalījusies savās atmiņās: “Man nebija ne jausmas, ko viņš dara. Viņš par to visu vienmēr saglabāja leģendu, noslēpumu, ļoti veikli manevrēja. Un paldies Dievam! Nezinu, kas būtu noticis ar manu nervu sistēmu, ja es to visu būtu zinājusi.”

Ja var ticēt Kangilaska atmiņām, viņš bija GRU “guļošais” aģents, kuram nebija nekādu īpašu pienākumu, izņemot gatavību kara gadījumā. 70. gadu beigās viņš kļuva par Mākslas vēstures katedras vadītāju, nopelniem bagāto kultūras darbinieku un Mākslinieku savienības priekšsēdētāja vietnieku, kas atnesa iespēju brīvāk ceļot. Tāpat Kangilaski sniedza ieguldījumu Igaunijas kultūras sakaru attīstības asociācijā kas atradās padomju izlūkdienestu redzeslokā.

Svarīgākais