Lietuva lūgs "Frontex" un armijas palīdzību robežapsardzē NATO samita laikā

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Lietuva lūgs Eiropas Savienības (ES) robežu aģentūras "Frontex" un nacionālo bruņoto spēku palīdzību, lai jūlijā, kad Viļņā notiks NATO samits, garantētu drošību uz ES ārējās robežas, pirmdien pēc tikšanās ar "Frontex" vadītāju Hansu Leitensu paziņoja Lietuvas amatpersonas.

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite un Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta (VSAT) priekšnieks ģenerālis Rustams Ļubajevs pavadīja jauno "Frontex" vadītāju vizītē uz Lietuvas robežu ar Baltkrieviju, kas aprīkota ar fizisku norobežojumu un videonovērošanas sistēmām.

"Lietuvā gaidāms ļoti nozīmīgs pasākums - NATO samits -, un mēs esam runājuši par to, kā mums varētu palīdzēt "Frontex"," žurnālistiem pierobežā sacīja Bilotaite, piebilstot, ka viņas rīcībā esošā informācija liecina, ka pašlaik Lietuvas pārstāvjiem palīdz 18 "Frontex" virsnieki.

NATO samits Viļņā notiks 11.-12.jūlijā. Gaidāms, ka uz to ieradīsies ap 40 delegāciju no NATO dalībvalstīm un alianses partnervalstīm.

Bilotaite sacīja, ka jautājums par palīdzību ES robežu apsardzē samita laikā jau apspriests ar Latviju un Poliju. Viņa piebilda, ka konkrētas spējas, kas būs nepieciešamas, tiks precizētas vēlāk.

Savukārt Ļubajevs informēja, ka notiek sarunas par policijas un armijas atbalstu robežsardzei samita laikā.

"Frontex" vadītājs Leitenss sacīja, ka konkrēts aģentūras pārstāvju skaits, kuru varētu izvietot Lietuvā, Latvijā un Polijā būs atkarīgs no iesaistīto valstu pieteikumiem, tomēr viņš uzsvēra, ka arī citviet uz ES ārējās robežas ir izjūtams būtisks spiediens, tādēļ "Frontex" spēki jākoncentrē tur, kur tas ir visvairāk vēlams un nepieciešams.

Uz Lietuvas lūgumu "Frontex" iespēju robežās reaģēs, solīja aģentūras vadītājs.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais