ANO Bēgļu aģentūra aicina sniegt finansiālu atbalstu bēgļiem no Ukrainas

© Scanpix

Reaģējot uz bēgļu situāciju Ukrainā, kas turpinās gandrīz jau otro gadu, ANO Bēgļu aģentūra (UNHCR) un humānās palīdzības partneri aicina palielināt finansiālo atbalstu, lai palīdzētu bēgļiem no Ukrainas un Eiropas valstīm, kuras tos uzņēmušas.

Kā aģentūru LETA informēja UNHCR pārstāvniecībā Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs, Latvija ir iekļauta visaptverošajā Ukrainas Reģionālajā bēgļu rīcības plānā, kas aptver desmit valstis. Plānā ir iesaistītas 14 humanitārās organizācijas, to skaitā ANO aģentūras, kā arī nevaldības organizācijas un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji. Plāna mērķis ir papildināt valdības vadīto atbalsta pasākumu plānu bēgļiem no Ukrainas ar aktivitātēm, kas vērstas uz bēgļu aizsardzību un atbalstu tiem.

No kara sākuma Ukrainā gan valdība, gan pilsoniskā sabiedrība un Latvijas iedzīvotāji ir bijuši solidāri pret bēgļiem no Ukrainas, kas meklēja patvērumu valstī, un piedāvājuši iekļaujošu pieeju, nodrošinot viņiem piekļuvi nodarbinātībai un visiem sabiedriskajiem pakalpojumiem, tostarp veselības aprūpei un izglītībai.

Lai papildinātu Latvijas valdības vadīto atbalsta plāna bēgļiem no Ukrainas īstenošanu, UNHCR un humānās palīdzības partneri sniegs atbalstu tādās svarīgās jomās kā pamatvajadzību nodrošināšana, pārtikas nodrošinājums, mājokļi, veselība, aizsardzība un iztikas līdzekļi. Mērķis ir sniegt palīdzību, paplašināt piekļuvi sociālajām un ekonomiskajām iespējām un veicināt sociālo saliedētību gan jau klātesošajiem bēgļiem no Ukrainas, gan potenciālajiem jaunpienācējiem.

Atbalstā ietilpst, piemēram, konsultāciju sniegšana jauniebraucējiem, psihosociālā atbalsta grupu izveide sievietēm un bērniem, kā arī latviešu valodas nodarbību nodrošināšana, lai stiprinātu bēgļu pašpaļāvību un papildinātu valdības centienus.

UNHCR un partneriem ir nepieciešami 12 miljoni ASV dolāru, lai īstenotu plānā paredzētos pasākumus. UNHCR pārstāvis Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs Henriks Nordentofts atzīmē, ka, iekļaujot Latviju Ukrainas Reģionālajā bēgļu rīcības plānā 2023. gadā, organizācija cer, ka spēs pievērst donorvalstu uzmanību ārējā finansējuma un atbalsta humanitārajām organizācijām nepieciešamībai, lai tās varētu turpināt savu misiju bēgļu no Ukrainas labklājības un iekļaušanas veicināšanā, darot to koordinācijā ar valdības vadīto atbalsta plānu.

Kopš kara sākuma Ukrainā Latvija ir uzņēmusi vairāk nekā 45 000 bēgļu no Ukrainas, kas reģistrējušies pagaidu aizsardzībai, veidojot aptuveni 2,4% no iedzīvotāju skaita. Tas ir lielākais bēgļu pieplūdums Latvijas vēsturē.

Pārējās valstis, uz kurām attiecas Reģionālais bēgļu rīcības plāns, ir Bulgārija, Čehija, Igaunija, Ungārija, Lietuva, Moldova, Polija, Rumānija un Slovākija. Kopējais līdzekļu apjoms ir 1,7 miljardi ASV dolāru, un kopā ar aptuveni 250 partneriem, no kuriem vairāk nekā puse ir valstu partneri, šie līdzekļi palīdzēs 4,2 miljoniem Ukrainas bēgļu un kopienām to uzņemošajās valstīs.

Pasaulē

Divus mēnešus ilgst ukraiņu ekspedīcijas spēku sekmīgais gājiens pa Kurskas apgabalu Krievijā, tikmēr divus gadus ilgst krievu armijas “gaļas viļņu” triecieni pa Ukrainas provinces pilsētām — un arī sekmīgi. Pasaule ir tik nobažījusies kā nekad.

Svarīgākais