Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

Kļūst zināms, kādu militāro palīdzību Latvija piegādājusi Ukrainai: Rezņikovs izsaka mums pateicību par haubicēm un helikopteriem

© Aizsardzības ministrija

Noslēpumainība ap Latvijas ieroču piegādēm Ukrainai, kas sniedzas virs 230 miljoniem dolāru, sāk izgaist: vispirms piegādāti tika “Stingeri”, vakar un šodien tiek ziņots par helikopteriem un haubicēm.

Latvijas Aizsardzības ministrija neslēpa vēl pirms kara, ka piegādā Ukrainai pretgaisa aizsardzības ieročus: labākais piemērs — vēl 23. februāra vakarā no Lielvārdes uz Antonova lidlauku izlidoja ukraiņu transportlidmašīna ar “Stingeru” kastēm, kas jau dažas stundas vēlāk noderēja krievu desanta atsišanai, neļaujot ieņemt Hostomeļu un izmantot to tālākai dzīvā spēka ievešanai. Pēc dažiem mēnešiem mūsu Aizsardzības ministrija ziņoja, ka kopumā Ukrainai sniegta militārā palīdzība vismaz 200 miljonu apmērā, kam pievienojās privāto ziedotāju un uzņēmumu savāktie vismaz 30 miljoni eiro, no kuriem lauvas tiesa tika nodrošināta ekipējuma iegādei, degvielai utt. Tomēr visu laiku palika mīkla: ja neskaita “Stingerus”, kas vēl tieši ticis aizvests uz Ukrainu?

Kad Francijas ziņu aģentūra AFP, taisot statistiku par visas pasaules militārajām piegādēm uz Ukrainu, centās to uzzināt arī no Latvijas iestādēm, atbilde tobrīd bija — informācija ir klasificēta, lai par to neuzzina Krievija.

Šodien un vakar bilde kļuva skaidrāka. Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs tvīto: “Vēl sešas M109 haubices, kas nesen ieradušās no Latvijas, jau parāda rezultātus kaujas laukā. Esmu plaši pateicīgs manam Latvijas kolēģim @Pabriks un Latvijas tautai par jūsu nemainīgo atbalstu. Kopā mēs uzvarēsim!”

Šāda veida pašgājējhaubice principā ir lielgabals uz kāpurķēdēm, kas pēc izšaušanas var ātri mainīt savu atrašanās vietu un kustas tikpat ātri kā tanks. Apkalpē — parastie četri cilvēki: braucējs, tēmētājs, lādētājs un viņu komandieris. Konkrētais amerikāņu haubices modelis tiek izmantots jau no Vjetnamas kara, NATO valstis M109 pamazām nomaina pret jaunākām pašgājējas artilērijas iekārtām, tāpēc atdot Ukrainai nav nekāds zaudējums. Haubices atdotas Ukrainai kopā ar munīciju — atkarībā no tās veida, M109A5Oe modelis var šaut 22 līdz 33 kilometru attālumā. No O. Rezņikova tvīta saprotams, ka šis nav pirmais tāda veida sūtījums no Ukrainas.

Vakar tika paziņots arī, ka Ukrainas Gaisa spēki saņēmuši četrus Latvijas dāvinātus helikopterus, kas tuvākajā laikā tiks pilntiesīgi iekļauti Ukrainas armijas aviācijas flotē. Ar noņemtiem propelleriem tika piegādāti divi helikopteri Mi-17 un divi Mi-2. Pirms piegādes Latvijā tika veikta helikopteru krāsošana, kā arī vienam Mi-17 veikts kapitālais remonts. “Ukrainas Gaisa spēki helikopterus sāks izmantot uzdevumu izpildē, līdz ko tiks pilnībā pabeigta to montāža,” ziņo Aizsardzības ministrija. Šādi helikopteri atdoti Ukrainai, jo ukraiņu piloti jau prot ar tiem lidot — nebūs vajadzīga ilgstoša apmācība. Turklāt uz vietas tiek ražoti to motori un citas detaļas.

Latvija tādā veidā atbrīvojas no dažiem vecajiem padomju laika lidaparātiem, jo vēl 2018. gadā tika noslēgts līgums ar ASV par UH-60M “Black Hawk” helikopteru piegādēm sakarā ar to, ka Latvijas apstākļiem vispiemērotākie ir “Black Hawk”. Tāpat pārējā ekipējuma vietā, ko Latvija (un citas līdzīgas NATO valstis) nodod Ukrainai, no partneriem tiek saņemts modernāks — papildus esošajām piegādēm Latvija jau paziņojusi par to, ka iepirks “HIMARS” sistēmas arī sev, jo kaujas Hersonas un Zaporižžjas apgabalos pierādījušas, ka Krievija nespēj neko likt pretī “HIMARS”, kas šauj 80 līdz 300 kilometrus tālu (atkarībā no pielietoto raķešu veida), pie kam šāvienu precizitāte ir 2 līdz 3 metru robežās. Ja tas īstenosies, tad pirmo reizi vēsturē Latvija varēs aizsniegt iespējamos mērķus simtiem kilometru dziļumā Krievijas iekšienē.

Tā kā “Stingeru”, haubiču un palietotu helikopteru piegādes kopumā vien nevar veidot 200 miljonus, tad sagaidāms, ka mēs uzzināsim par vēl cita veida militāro palīdzību, ko Latvija jau šobrīd klusībā ir sniegusi Ukrainas Bruņotajiem Spēkiem.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums
no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem

Par projekta "Ziņojums par stāvokli Ukrainā" saturu atbild SIA "Mediju nams".
#SIF_MAF2022

ZIŅOJUMS PAR STĀVOKLI UKRAINĀ: interneta raidījumu, reportāžu un mediju rakstu cikls par situāciju Ukrainā un ar to saistītajiem jautājumiem ziņu portālā “nra.lv” un drukātajā žurnālā “Vakara Ziņas”. Tas iekļaus regulāras reportāžas un video no pašas Ukrainas teritorijas un Ukrainas pierobežas, kā arī Latvijas. Tiks atspoguļota un analizēta karadarbība, Latvijas un citu valstu atbalsts, postījumu novēršana un mēģinājumi atjaunot mierīgu dzīvi, atbalsts bēgļiem, humānā un militārā palīdzība, kā arī analizēta ietekme uz situāciju Latvijā, tās ekonomiku un politiku.