Jau sesto reizi neapžēlo Lenona slepkavu

© Scanpix

Ņujorkas štata Apžēlošanas padome jau sesto reizi noraidījusi slavenā mūziķa Džona Lenona slepkavas Marka Deivida Čepmena lūgumu pēc apžēlošanas, kas nozīmē, ka viņam cietumā būs jāpavada vēl vismaz divi gadi.

Domājams, ka padomes lēmums ir saistīts ar Dž. Lenona atraitnes Joko Ono stingro nostāju – viņa kategoriski iebilst pret M. D. Čepmena atbrīvošanu. Bbc vēsta, ka Atikas cietumā ieslodzītais M. D. Čepmens ar video starpniecību atbildējis uz Apžēlošanas padomes locekļu uzdotajiem jautājumiem, bet pēc tam viņi pieņēmuši savu lēmumu, kas ieslodzītajam atkal nav bijis labvēlīgs.

Kaut gan padome atzinusi, ka viņa uzvedība ieslodzījumā ir faktiski priekšzīmīga, tā norādījusi, ka nevar apžēlot cilvēku, kurš, "rūpīgi plānojot Lenona slepkavību, izrādījis tik lielu necieņu pret mūsu sabiedrības normām un cilvēka dzīvības svētumu". "pašlaik jūsu atbrīvošana ir nepieņemama un nesavienojama ar sabiedrības labklājību", sacīts ieslodzītajam nosūtītajā lēmumā.

The New York Daily News raksta, ka padome ņēmusi vērā arī sabiedrības reakciju – tā saņēmusi 75 vēstules, kurās izteiktas iebildes pret 55 gadus vecā M. D. Čepmena iespējamo atbrīvošanu. Vienu no šīm vēstulēm parakstījusi 77 gadus vecā J. Ono, kura pagājušomēnes sacīja, ka noziedznieka atbrīvošana radīs draudus viņai, Dž. Lenona diviem dēliem, sabiebrībai un, iespējams, arī viņam pašam. "Ono ar prieku uzņēma ziņu, ka viņš paliek ieslodzījumā," aģentūra Ap citē atraitnes advokāta Pītera Šukata sacīto.

M. D. Čepmens, kurš apgalvoja, ka alcis tādas pašas slavas kā Dž. Lenons, mūziķi ar četriem šāvieniem nogalināja Ņujorkā 1980. gada 8. decembrī. Viņš sevi atzina par vainīgu otrās pakāpes slepkavībā, bet tiesa viņu sodīja ar cietumsodu no 20 gadiem līdz mūža ieslodzījumam. Tas nozīmē, ka, sākot ar 2000. gadu, ieslodzītais ik pa diviem gadiem drīkst iesniegt apžēlošanas lūgumu, ko M. D. Čepmens arī ir darījis. Taču visi šie lūgumi ir noraidīti un nākamo viņš varēs iesniegt ne ātrāk kā 2012. gada augustā. Pirms diviem gadiem M. D. Čepmens beidzot publiski paziņoja, ka nožēlo izdarīto slepkavību un cietumā pavadītajā laikā ir sapratis cilvēka dzīvības vērtību.

Svarīgākais