Astronomi brīdina: Zemei tuvojas īpaši spēcīga saules vētra

© Unsplash

Oktobris ir sācies karsti. Zinātnieki šonedēļ atklājuši masīvu, “X” klases saules uzliesmojumu. Aprēķināts, ka šis ir otrais spēcīgākais šāda veida uzliesmojums uz saules pēdējo septiņu gadu laikā, vēsta portāls space.com.

Kā brīdina astronomi, uzliesmojuma dēļ, šonedēļ uz mūsu planētas ir iespējamas spēcīgas ģeomagnētiskās vētras.

Uzlādētais saules uzliesmojums otrdienas vakarā izcēlās no saules plankuma AR3842. Tas uz skalas sasniedza X7.1, padarot to par otro jaudīgāko pēdējo septiņu gadu laikā pēc monstra X8.7, kas tika novērots šogad.

Tas vienlaikus izraisīja koronālās masas izsviešanas notikumu, kad no Saules virsmas izlauzās plazma un magnētiskās daļiņas, kas, saskaņā ar portālu spaceweather.com, sasniegs Zemi piektdien, 4. oktobrī, ap pulksten 16:00.

Kad tas notiks, astronomi prognozē, ka tas iekļūs Zemes magnētiskajā laukā un izraisīs spēcīgu "G3 klases ģeomagnētisko vētru. Šīs parādības var ietekmēt navigācijas sistēmas, elektrotīklus un pat satelītu sakarus, ziņo space.com.

Tie arī uzlādē polārblāzmas, kā rezultātā šos dabiskos gaismas šovus bieži var novērot daudz tālāk uz dienvidiem, nekā parasti. Uzliesmojums bija viens no diviem, kas šonedēļ izcēlās no saules plankuma AR3842. Otra bija “M” klases saules uzliesmojums, kas ir otrā spēcīgākā klase skalā.

Šī uzliesmojuma lādētās daļiņas, sasniedzot Zemi, izraisīja īslaicīgu radiopārtraukumu plašā Klusā okeāna zonā, īpaši Havaju salās.

Pasaulē

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais