Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Krievijā turpinās darbs pie Polijas lidmašīnas avārijas apstākļu noskaidrošanas

© Scanpix

Pirmdien Maskavā turpina ierasties Polijas delegācijas lidmašīnas avārijā bojāgājušo tuvinieki, lai atpazītu savus traģiski mūžībā aizgājušos radiniekus, taču daudzos gadījumos upuri katastrofā ir ļoti smagi cietuši, tādēļ, visticamāk, būs nepieciešamas DNS pārbaudes, atzina amatpersonas.

Tikmēr Krievijas un Polijas izmeklētāji aktīvi turpina darbu pie avārijas apstākļu noskaidrošanas.

Svētdien, kā jau vēstīts, Polijā tika nogādātas prezidenta Leha Kačiņska, bijušā trimdas prezidenta Rišarda Kačorovska un Seima vicemaršala Kšištofa Putras mirstīgās atliekas.

Visu pārējo traģēdijā bojāgājušo mirstīgās atliekas nogādātas morgā Maskavas dienvidu daļā.

Upuru tuvinieki, kas jau ieradušies Maskavā, izmitināti viesnīcās, un pamazām sākas bojāgājušo atpazīšanas procedūras, informēja varasiestādes.

"Radinieki sāk ierasties, lai atpazītu bojāgājušos," apliecināja Krievijas veselības ministre Tatjana Goļikova. "Mēs uzskatām, ka process varētu ilgt divas līdz trīs dienas. Mēs darīsim visu, kas ir mūsu spēkos, lai darbs noritētu organizēti un veikli."

Savukārt Goļikovas Polijas kolēģe Eva Kopača, kas arī šobrīd atrodas Maskavā, apstiprināja jau iepriekš izskanējušo informāciju, ka dažu bojāgājušo mirstīgās atliekas nebūs iespējams identificēt bez DNS testu palīdzības.

Līdz šim Maskavā jau ieradušies 132 katastrofas upuru radinieki. Pirmā lidmašīna ar sērojošajiem tuviniekiem Krievijas galvaspilsētā ieradās svētdienas naktī, bet pirmdien gaidāma vēl vienas lidmašīnas ierašanās.

Tikmēr turpinās darbs pie traģēdijas cēloņu noskaidrošanas. Izskanējusi versija, ka pilots, cenšoties nosēdināt lidaparātu biezajā miglā, izvēlējies pārāk zemu lidošanas augstumu.

Krievijas izmeklētāji svētdien noraidīja iespēju, ka lidmašīnai bijušas tehniskas problēmas. "Mūsu rīcībā esošie dati liecina, ka lidaparātam nebija tehnisku problēmu," premjerministram Vladimiram Putinam norādīja Ģenerālprokuratūras Izmeklēšanas komitejas vadītājs Aleksandrs Bastrikins.

Kā liecina pilota un gaisa kontroles centra sarunu ieraksti, pilots vairākkārt brīdināts par bīstamajiem apstākļiem, taču viņš vienalga centies nosēdināt lidmašīnu, sacīja Bastrikins. "Pilots bija informēts par sarežģītajiem laikapstākļiem, taču tik un tā pieņēma lēmumu nolaisties."

Krievijas mediji vēsta, ka viens no pašlaik ticamākajiem avārijas iemesliem ir pilota kļūda.

Kā LETA jau ziņoja, sestdien lidmašīnas avārijā pie Smoļenskas pilsētas Krievijas rietumos gāja bojā Polijas prezidents, viņa dzīvesbiedre Marija, vairāki Polijas Seima un Senāta locekļi, garīdznieki un augstas militārpersonas.

No Varšavas uz Smoļensku lidojušajā lidmašīnā "Tu-154" atradās oficiālā delegācija, kas bija ceļā uz piemiņas pasākumu Katiņas slaktiņa memoriālā pie Smoļenskas. Pavisam katastrofā gājuši bojā 96 cilvēki.