Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Krievu karavīri aplaupījuši bojāgājušos poļu valstsvīrus [papildināts]

© Scanpix

Krievijas varasiestāžu pārstāvji šodien negribīgi un oficiāli atzinuši, ka pēc Polijas prezidenta Ļeha Kačiņska lidmašīnas avārijas pie Smoļenskas 10. aprīlī, traģēdijas vietā patiešām uzdarbojušies marodieri, kas piesavinājušies vismaz viena upura kredītkartes un vēlāk tās izmantojuši, lai iepirktos.

Krievijas prokuratūras izmeklēšanas komitejas (SKP) oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins apstiprinājis, ka četriem Krievijas obligātā karadienesta karavīriem uzrādīta apsūdzība sveša īpašuma zādzībā. "Sergejs Sirovs, Igors Pustovars, Arturs Pankratovs un Jurijs Saņkovs savu vainu atzinuši un sadarbojas ar izmeklēšanu. Viņiem noteikts drošības līdzeklis - atrašanās daļas komandiera tiešā uzraudzībā," sarunā ar RIA Novosti sacījis V. Markins.

Viņš piebildis, ka trīs no aizdomās turamajiem iepriekš bijuši sodīti - S. Sirovs par laupīšanu, A. Pankratovs - par viltotas naudas izgatavošanu un izplatīšanu, bet J. Saņkovs - par zādzību. Interesanti, ka, saskaņā ar V. Markina versiju, izmeklēšana iniciēta nevis pēc Polijas paziņojuma par naudas pazušanu no nozagtajām kredītkartēm, bet gan pēc tam, kad "armijas daļas Nr. 06755 komandieris informējis Federālā drošības dienesta pārvaldi un izmeklēšanas komiteju, ka pie dažiem karavīriem atrastas ārvalstu bankas kartes".

RIA Novosti rīcībā esošā informācija liecina, ka četri Maskavas kara apgabala karavīri, kurus tur aizdomās par noziegumu, dienējuši vienā no Krievijas Gaisa kara spēku daļām. ITAR-TASS ziņo, ka viņu dienesta vieta bijis Smoļenskas lidlauks Severnij, kur bija jānolaižas L. Kačiņska lidmašīnai.

Par to, ka no traģēdijas vietas pazudušas divas aviokatastrofā bojā gājušajam Andžejam Pševozņikam piederējušās kredītkartes, svētdien informēja Polijas valdības prese sekretārs Pāvels Grass. Tieši viņš paziņojis, ka par zādzību aizdomās tiek turēti OMON darbinieki, taču vēlāk norādījis, ka tā sacījis tikai tādēļ, ka domājis - katastrofas vietu apsargājuši tikai šīs struktūras darbinieki. "Nezināju, ka tur bija arī citas apakšvienības," atzinis P. Grass. A. Pševozņika atraitne Jolanta stāstījusi, ka no kredītkartēm pazuduši aptuveni 6000 zlotu jeb 1,7 tūkstoši dolāru. Polijas varasiestāžu rīcībā esošā informācija liecina, ka viena no bankas kartēm jau 10. aprīlī izmantota, lai iepirkots kādā no Smoļenskas veikaliem. Vēlāk veiktas vēl vairākas transakcijas, arī internetā.