Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Varšavā demonstranti pieprasa pārvietot Smoļenskas aviokatastrofas piemiņas krustu

Naktī uz otrdienu Varšavā pie prezidenta pils vairāki tūkstoši cilvēku piedalījās demonstrācijā, pieprasot no pils priekšas pārvietot koka krustu, kas tur uzstādīts Smoļenskas aviokatastrofas upuru piemiņai.

Atbilstoši dažām aplēsēm akcijā piedalījušies 15 000 demonstrantu.

"Mēs dzīvojam sekulārā valstī, un krusta vieta ir baznīcā, nevis prezidenta pils priekšā," sacīja viens no demonstrantiem.

Demonstrācija tika organizēta ar tīmekļa socializācijas vietnes "Facebook" starpniecību. Vietnē ir izveidota grupa "Akcja Krzyz" ("Krusta akcija"), kas piesaistījusi 43 000 biedru.

Ielas pretējā pusē aiz metāla nožogojuma, ko policija uzstādījusi ap krustu, aptuveni 100 cilvēku bija nodevušies lūgšanām un dziedāja korāļus.

"Tie nav katoļi, tie ir fanātiķi," sacīja viens no krusta pretinieku nometnes. "Mēs esam šeit, lai apliecinātu, ka gribam dzīvot normālā valstī."

Jūlija beigās prezidenta pils pārstāvji, Varšavas arhibīskaps un skautu organizācijas paziņoja, ka pēc 10.aprīļa Smoļenskas aviokatastrofas skautu uzstādītais krusts augustā tiks pārvietots uz netālo Annas baznīcu.

Tomēr nelaiķa prezidenta Leha Kačiņska atbalstītāji un radi, arī viņa dvīņubrālis un konservatīvās opozīcijas līderis Jaroslavs Kačiņskis, pieprasījuši, lai krusts paliek pils priekšā kā piemiņas zīme katastrofas upuriem.

Krusta pārvietošanas ideja izraisīja plašus protestus, un varasiestādes nolēma krustu paturēt tā pašreizējā vietā.