Igaunija 2011. gadā palaidīs savu pirmo mākslīgo pavadoni

Igaunijas ministrijas pieņēmušas lēmumu iesaistīties kosmosa attīstībā.Šāda lēmuma pamatā ir ārkārtīgi straujā kosmosa tehnoloģiju attīstība pasaulē,arī ekonomiskās krīzes apstākļos, ziņo Postimees.ee.

Igauņi uzskata, ka darbība kosmosa tehnoloģiju jomā ir ārkārtīgi svarīga valsts tālākai stratēģiskai attīstībai. Tāpēc sadarbojoties ar Eiropas kosmosa aģentūru (European Space Agency/ESA),Igaunija piedalīsies satelītu navigācijas attīstībā. Apmēram 50 Igaunijas uzņēmumu varētu ražot šīs tehnoloģijas.

Igaunijas mērķis ir kļūt par Eiropas kosmosa aģentūras pilntiesīgu locekli jau 2015. gadā. Pirms gada tā noslēdza sadarbības līgumu.

Bez tam Igaunija plāno palaist kosmosā savu pirmo mākslīgo pavadoni jau 2011. gadā.

Jāatgādina, ka db.lv rakstīja par firmu Bruker Baltic Latvijā, kas izstrādājusi iekārtas kosmosa zondei piestiprinātam analizatoram ar kuru varēs pētīt Merkura sastāvu, nemaz nenolaižoties uz planētas. Bruker Baltic ir piedalījies daudzos kosmosa projektos,viņu precīzās spektrometrijas aparatūras un iekārtas radiācijas noteikšanai atrod pircējus visā pasaulē, pērn apgrozot 1.9 miljonus latu. Viņi paši saka, ka kļuvuši par starptautiski veiksmīgu spēlētāju. Viņu ražotos analizatorus, detektorus, spektometrus, radiācijas kontrolētājus izmanto daudzās nozarēs, tostarp medicīnā, kosmosa izpētē, kalnrūpniecībā.

Uzņēmuma māteskompānija pēc kapitāla pieder amerikāņiem, taču tehniski tiek organizēta no Vācijas. Bruker Baltic ir viens no 89 uzņēmumu lielās ģimenes,kuras ražošana bāzēta ASV, Japānā, Vācijā un Latvijā.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais