Eksperti: Gaidāma globālā izaugsme un kreditēšanas krīzes beigas

Paredzot globālās kreditēšanas krīzes beigas, Coface paaugstina valstu kredītreitingus, taču joprojām piesardzīgi izturas pret "burbuļu" risku, kuriem plīstot visticamāk, atkal radīsies negatīvas sekas uzņēmumiem (W veida attīstības scenārijs.) Tomēr Coface eksperti prognozē L veida attīstības scenāriju un paredz, ka situācijas pasliktināšanās varētu nenotikt. 2010. gadā paredzam 2,7% izaugsmi, ko veido 1,4% industriāli attīstītajās valstīs un 5,3% perspektīvajās valstīs.

Sākot ar 2009. gada otro pusgadu, Coface ir novērojis nemaksāšanas gadījumu apjoma samazinājumu - pēc 19% pieauguma 2009. gada pirmajā pusgadā, otrajā gada pusē tas samazinājās par 40%. Neskatoties uz to, 2010. gadā Coface prognozē ļoti pakāpenisku atveseļošanās procesu attīstītajās valstīs.

Nemaksāšanas gadījumu apjoma samazinājums skaidri norāda, ka kreditēšanas krīze ir galā. Tās beigas sakrīt ar ekonomikas lejupslīdes beigām lielākajā daļā industriāli attīstīto valstu 2009. gada trešajā ceturksnī. Tādējādi pēc vairākkārtējas kredītreitingu pazemināšanas Coface uzlabo kredītreitingus visām rūpnieciski attīstītajām valstīm, izņemot Lielbritāniju, Portugāli, Īriju, Grieķiju un Spāniju, kurām tiek saglabāts reitings A3 vai A3 ar negatīvu monitoringu.

Māris Lukins, Coface Latvija izpilddirektors: "Savukārt, perspektīvo tirgu pie kuriem pieskaitāma arī Latvija, dinamika maina līdzsvaru pasaules izaugsmē. Jaunattīstības valstis beidzot ir kļuvušas neatkarīgākas no attīstītajām valstīm, taču pavisam specifiskā un jaunā veidā. Tāpat kā visi pasaules ekonomikas veidotāji, arī perspektīvās valstis nevarēja izvairīties no krīzes, jo uzņēmumu parādsaistības bija pārāk lielas un tirdzniecības apjomu samazināšanās noveda pie kreditēšanas krīzes, proti, būtiska nemaksāšanas gadījumu apjoma pieauguma. Taču lielākajā daļā gadījumu tās cīnījās ar krīzi saviem spēkiem, pierādot, ka tās ir spējīgas izmantot iepriekšējās krīzēs gūto pieredzi, un veidot spēcīgus pamatus ekonomikas atveseļošanas politikas ieviešanai."

Svarīgākais