Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Kremlim opozicionārajam Krievijas telekanālam "Doždj" draud slēgšana

© publicitātes

Krievijā neatkarīgajai televīzijai draud iznīcināšana. Valsts vienīgajam privātajam informatīvajam telekanālam "Doždj" tiek "piegriezts skābeklis" - tiek atslēgts tā lielākais operators, teikts pirmdien vakarā izplatītajā "Doždj" vadības paziņojumā.

"Turpinās plānveidīga un mērķtiecīga kanāla "Doždj" iznīcināšana. Kārtējais partneris, ar kuru bija noslēgts līgums, "Trikolor TV" - "Doždj" lielākais operators Krievijā, ar kuru mūsu ēteru redzēja miljoniem cilvēku visā valstī, vienpusējā kārtā pārtrauc sadarbību ar mums. Līdz ar to "Doždj" zaudē savu televīzijas pamatauditoriju," teikts telekanāla paziņojumā. "Mēs jau ceturto gadu cīnāmies par godīgu televīziju, par žurnālistu tiesībām veikt savus profesionālos pienākumus, bet pēdējās dienās mēs esam saskārušies ar to, ka ar citu mediju starpniecību tiek sagatavota augsne telekanāla "Doždj" iznīcināšanai."

"Mēs uzskatām, ka, atņemot mums piekļuvi mūsu auditorijai, rupji tiek pārkāpts vārda brīvības princips, kā tas tiek saprasts visā civilizētajā pasaulē," norāda "Doždj".

Tīkls "Trikolor TV" pirmdien pieņēma lēmumu no 10.februāra pārtraukt "Doždj" translēšanu.

Kopš 29.janvāra "Doždj" no ētera atslēguši vairāki operatori - "Er-Telekom", "Akado", "NTV-Plus", "Rostelekom", "Bilain TV" un "Kontinent TV".

Telekanālam "Doždj" problēmas pēc sākās 26.janvāra pārraides "Diletant", kurā skatītāju aptaujā tika uzdots jautājums, vai padomju režīmam Otrajā pasaules karā vajadzēja ļaut krist Ļeņingradai, lai glābtu simtu tūkstošu cilvēku dzīvības.

Valsts domes deputāti pauda sašutumu par aptauju, apsūdzēja telekanālu "nacisma reabilitācijā" un vērsās ar lūgumu Ģenerālprokuratūrā, lai tā pārbauda, vai "Doždj" nav vainojams ekstrēmismā.

31.janvārī Ģenerālprokuratūra paziņoja, ka pārbaudes gaitā ekstrēmisms "Doždj" aptaujā nav konstatēts.

Vairāki nelielie televīzijas tīkli joprojām turpina translēt "Doždj" pārraides. Par maksu tā pārraides ir skatāmas internetā. "Doždj" gada abonements maksā 1000 rubļu (21 eiro).

Pēdējās dienās abonentu skaits ir pieaudzis, atzina telekanāla ģenerāldirektore Natālija Sindejeva, vienlaikus norādot, ka "abonēšana neļauj mums pastāvēt tādā formātā, kādā mēs patlaban darbojamies".

Izsakoties par to, ka no "Doždj" pārraidīšanas atsakās pēdējais lielais federālais operators "Trikolor TV", Sindejeva norādīja: "Raugoties no biznesa skatu punkta, mums tā faktiski būs nāve. Vai nu mēs pārvēršamies par portālu, vietni, vai arī mēs nevaram eksistēt. Televīzijas produkta ražošana ir dārgs prieks."

Līdzīgu nostāju tviterī paudis "Doždj" īpašnieks Aleksandrs Vinokurovs: "Tas, ka "Doždj" atslēdz pēdējais lielais operators, faktiski nozīmē telekanāla slēgšanu."