Neatkarīgā iesaka: Aizraujošākās un interesantākās vietas Ādažos

© Aija Valtmane

5.lapa

Piemiņas vārti

Publicitātes foto

Baltezera kapos, veco kapu daļā atrodas Brāļu kapu teritorija. Pēc dažādas informācijas, tur apglabāti 1941. gada jūnijā un jūlijā nogalinātie 113‒130 VDK upuri, kas pārbedīti no nošaušanas vietas Baltezera krastā 1941. gada rudenī. Domājams, ka upuri apglabāti pa 10 vienā rindā, tādējādi veidojot 11‒13 rindas. No tām līdz šodienai pilnībā nav saglabājusies gandrīz neviena.
Sākotnēji šajā vietā bijis kopīgs krusts un katram apbedījumam individuāla piemiņas zīme (koka krusts un uz tā koka plāksnīte ar vārdu, uzvārdu un personas datiem). Kopš 1944. gada koka krusti pakāpeniski gājuši bojā, daudzi tā arī nav atjaunoti.
2006. gadā Ādažu novada dome izsludināja konkursu par pieminekļa izveidi Baltezera kapos, komunistiskā terora upuru piemiņas vietā. Konkursā uzvarēja tēlnieces Vijas Dzintares un arhitektes Irēnas Rubauskas projekts “Vārti”. Lai pabeigtu pieminekļa celtniecību un piemiņas vietas labiekārtošanu, programmas “Eiropa pilsoņiem” ietvaros tika īstenots projekts “Ciešanu vārti” / “The Gate of Sorrow”.
Avots: www.adazi.lv

Novados

“Izglāb mani! Mums ir dots laiks – viens mēnesis… Aizkrauklē tiek likvidēta kaķu biedrība “Felida”, jo pašvaldību neinteresē šo kaķīšu liktenis,” tīmeklī atrodam sūru ierakstu un kaķu skumjās acis, kas lūdz – izglāb mani! Ikviens, kuram sirds krūtīs, zina, cik reizēm ir grūti izglābt dzīvniekus. Bet glābšanu mūsu mazie brāļi ir pelnījuši tikpat daudz kā cilvēki. Vienkāršāk, protams, ir novērsties. Kāda situācija ir Aizkrauklē – novēršanās vai palīdzība?

Svarīgākais