"Jaunās vienotības" eiroparlamentārieši jau tagad zina, ko vēlas darīt Eiropā

© F64

“Jaunās vienotības” uzvarētājiem Eiroparlamenta vēlēšanās Sandrai Kalnietei un Valdim Dombrovskim ir pilnīga skaidrība par darāmo Eiropā – S. Kalniete tieksies darboties Ārlietu komitejā un Starptautiskās tirdzniecības komitejā, V. Dombrovskis gatavs darbam Eiropas Komisijā, protams, ja vien partijas biedre premjere Evika Siliņa nelems virzīt citu kandidatūru Eiropas komisāra amatam.

"Jaunajā mandātā vēlos turpināt darbu Ārlietu komitejā un Starptautiskās tirdzniecības komitejā - tās ir atslēgas komitejas, lai nodrošinātu pastāvīgu un nelokāmu atbalstu Ukrainai un tās ekonomikai, lai palīdzētu Ukrainai sagatavoties uzņemšanai Eiropas Savienībā," ekspresintervijā “Neatkarīgajai” skaidroja S. Kalniete.

"Neatkarīgā" S. Kalnietei vaicāja, ja JV pirms vēlēšanām neiekultos skandālos, vai vēlētāju atbalsts partijai būtu lielāks un Eiropas Parlamentā partija iegūtu trīs deputātu mandātus? Vaicājām arī, kas būtu tie jautājumi un darbi, kuriem atkārtoti pārvēlētā deputāte pievērstu vislielāko uzmanību, par ko iestātos visvairāk (atbalsts Ukrainai, atbalsts Latvijas lauksaimniekiem, Eiropas drošības jautājumi, ko darīt ar Ukrainas graudiem utt.).

Aizņemtības dēļ S. Kalniete atbildēja tikai uz pēdējo jautājumu: "Pateicos vēlētājiem par atbalstu un uzticēšanos "Jaunās vienotības" darbam un pieredzei, strādājot Eiropas Parlamentā un Eiropas institūcijās. Jaunajā mandātā vēlos turpināt darbu Ārlietu komitejā un Starptautiskās tirdzniecības komitejā - tās ir atslēgas komitejas, lai nodrošinātu pastāvīgu un nelokāmu atbalstu Ukrainai un tās ekonomikai, lai palīdzētu Ukrainai sagatavoties uzņemšanai Eiropas Savienībā, jo tas ir vienīgais ceļš uz ilgstošu mieru Eiropā un prom no Krievijas apdraudējuma."

Arī V. Dombrovskim ir pilnībā skaidrs, kādi darbi darāmi, ja viņam atkal tiks uzticēts turpināt darbu Eiropas Komisijā. Iepriekš intervijā “Neatkarīgajai” un TV “Nra.lv sarunas” V. Dombrovskis teica: “Es gribētu turpināt strādāt Eiropas Komisijā ar ekonomikas un finanšu jautājumiem. Ar to jau esmu nodarbojies līdzšinējos gadus. Vēlos strādāt arī pie Ukrainas atbalsta jautājumiem.”

S. Kalniete Eiropas Savienības institūcijās un Eiropas Parlamentā strādā jau 20 gadus. 2004. gadā Eiropas Parlaments apstiprināja viņu Eiropas Komisijas kolēģijas sastāvā par Eiropas Komisijas lauksaimniecības un zivsaimniecības komisāra Franca Fišlera t. s. ēnu komisāri.

2009. gada jūnijā, kandidējot no partijas “Pilsoniskā savienība”, S. Kalniete tika ievēlēta Eiropas Parlamentā, kur darbojās Eiropas Tautas partijas jeb kristīgo demokrātu politiskajā grupā. S. Kalniete kļuva par Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komitejas pastāvīgo locekli un darbojās Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejā kā aizstājēja, bija priekšsēdētāja vietniece Eiropas Parlamenta delegācijā attiecībām ar Japānu un aizstājēja delegācijā ES un Turcijas apvienotajā parlamentārajā komitejā.

2019. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās S. Kalniete, pārstāvot apvienības “Jaunā vienotība” sarakstu, atkal tika ievēlēta Eiropas Parlamentā. S. Kalniete tika ievēlēta par Eiropas Tautas partijas grupas viceprezidenti.

Arī V. Dombrovskis Eiropas Parlamentā pirmo reizi ievēlēts pirms divdesmit gadiem, 2004. gada jūnijā. Arī 2014. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās V. Dombrovkis tika ievēlēts Eiropas Parlamentā. 2014. gada septembrī tika izvirzīts kā kandidāts uz Eiropas Komisijas viceprezidenta amatu ar atbildību par eiro un sociālo dialogu Žana Kloda Junkera komisijā un apstiprināts šajā amatā. V. Dombrovska vietu Eiropas Parlamentā ieņēma Inese Vaidere. 2019. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās V. Dombrovskis, pārstāvot apvienības "Jaunā vienotība" sarakstu, atkal tika ievēlēts Eiropas Parlamentā. Pēc ievēlēšanas viņš ieņēma Eiropas Komisijas izpildviceprezidenta amatu un Eiropas komisāra finanšu pakalpojumu jautājumos amatu Urzulas fon der Leienas komisijā. V. Dombrovska vietu Eiropas Parlamentā atkal ieņēma Inese Vaidere. Pēc par tirdzniecību atbildīgā Īrijas komisāra Fila Hogana atkāpšanās no amata 2020. gada augustā V. Dombrovskis pārņēma arī viņa pienākumus Eiropas Komisijā. Septembra sākumā U. fon der Leiena paziņoja, ka virza V. Dombrovski kā pastāvīgu komisāru šajā ietekmīgajā amatā.

Politika

Ko Eiropai darīt ar Krieviju mīlošo Ungāriju; par peripetijām ap “Maskavas namu” un iespējamo Krievijas atbildes reakciju, par Eiropas atbalstu Ukrainai un mūsu tiesnešu lojalitāti, par iespējamo koalīcijas paplašināšanu; kā, aprakstot amata kandidātu, neiekulties kriminālapsūdzībā; kādēļ iezīmējusies tendence kriminalizēt aizvien vairāk darbību; vai ir pareizi, ja valsts izlūdzas ārvalstu sankcijas pret saviem pilsoņiem; vai pienācis laiks paplašināt koalīciju ar “Apvienotā saraksta” politiķiem – “Neatkarīgās” sarunas turpinājums ar tieslietu ministri Inesi Lībiņu-Egneri (“Jaunā vienotība”).

Svarīgākais