Deputāts Viesturs Zeps apņēmies noskaidrot visu Staķa komandējumu likumību

© Neatkarīgā

Rīgas domes politiskās partijas "Latvijas attīstībai" frakcijas vadītājs Viesturs Zeps saviem lasītājiem sociālajā tīklā "Facebook" ne tikai sola noskaidrot informāciju par visiem Mārtiņa Staķa komandējumiem šī sasaukuma laikā, bet arī ir vērsies ar iesniegumu Vides un reģionālās attīstības ministrijā, aicinot VARAM pieprasīt Rīgas mēram paskaidrojumu un sniegt mēra rīcības vērtējumu.

Pētīs visus Staķa komandējumus

"Rīgas mēram būtu ne tikai jāzina un jāievēro normatīvo aktu prasības, bet jābūt citiem par paraugu. Likuma nezināšana vai nevēlēšanās zināt rada lielus riskus reāliem likuma pārkāpumiem. Ņemot vērā iedzīvotāju interesi un temata aktualitāti, esmu pieprasījis informāciju par visiem Mārtiņa Staķa komandējumiem šī sasaukuma laikā. Noskaidrosim, cik likumīgi un lietderīgi ir tērēta rīdzinieku nauda," savā sociālā tīkla "Facebook" profilā raksta Rīgas domes "Latvijas attīstībai" frakcijas vadītājs Viesturs Zeps.

"Iespējams, ka visi Staķa komandējumi ir nelikumīgi. Esmu vērsies Vides un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) ar lūgumu izvērtēt iespējamos normatīvo aktu pārkāpumus. Analizējot praksi citās pašvaldībās, redzu, ka Rīgā kārtējo reizi ir izņēmumu kārtība, kur var tikt neievērots pašu apstiprināts nolikums. Izskatās, ka Staķis ir "apgājis" noteikto kārtību, par saviem un kolēģu komandējumiem, par tiem piešķiramajiem līdzekļiem lēmis vienpersoniski, kas savukārt ir pilnībā pretēji pašvaldības nolikumā noteiktajam," V. Zeps raksta citā ierakstā "Facebook", kurā Rīgas domes deputāts atsaucas arī uz "Neatkarīgās" 13. jūnijā publicēto rakstu "Staķim par komandējumu bija jāinformē un jāatskaitās". (https://neatkariga.nra.lv/izpete/417789-stakim-par-komandejumu-bija-jainforme-un-jaatskaitas)

“Facebook” pievienots arī vakar tapušais un V. Zepa parakstītais iesniegums VARAM "Par iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem Rīgas pašvaldības darbā, organizējot starptautiskos komandējumus".

Iespējams, ka ir normatīvo aktu pārkāpumi

Zepa iesniegumā rakstīts, ka, veicot vispārīgu analīzi par starptautisko komandējumu organizēšanu pašvaldību darbā un salīdzinot to ar Rīgas valstspilsētas pašvaldībā noteikto kārtību, iespējams, ir konstatējami normatīvo aktu pārkāpumi Rīgas domes priekšsēdētāja, tajā skaitā arī Finanšu un administrācijas lietu komitejas vadītāja M. Staķa darbībā.

Zeps VARAM raksta, ka kopš 2020. gada 2. oktobra Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejā nav ticis skatīts neviens jautājums par deputātu komandējumiem, proti, nevienam no domes deputātiem nav tikusi nodrošināta iespēja lemt par komandējumu lietderību, kā arī tos akceptēt, tomēr komandējumi ir notikuši. Šādi deputātiem nav tikusi nodrošināta iespēja pildīt savus pienākumus saskaņā ar likuma "Pašvaldības domes deputāta statusa likums" 8. pantu.

Zeps dokumentā norāda arī uz to, ka papildus spēkā esošajam Rīgas valstspilsētas pašvaldības nolikumam Rīgas domes izpilddirektors 2023. gada 16. martā ir izdevis pašvaldības iekšējos noteikumus "Komandējumu organizēšanas un pārskatu iesniegšanas kārtība Rīgas valstspilsētas pašvaldībā," kas paredz detalizētu kārtību dokumentu apritei attiecībā uz komandējumiem.

Tomēr V. Zeps vērš uzmanību, ka nedz dome, nedz Finanšu un administrācijas komiteja nav pilnvarojusi izpilddirektoru sašaurināt deputātu kompetenci, sekot līdzi un uzraudzīt publisku līdzekļu izlietojumu deputātu un Rīgas domes amatpersonu komandējumiem.

Atsaucoties uz Pašvaldību likuma 64. panta 2. daļu, V. Zeps vērš VARAM uzmanību uz iespējami prettiesisku Rīgas domes priekšsēdētāja rīcību un lūdz pieprasīt pilsētas mēram paskaidrojumu atbilstoši Pašvaldību likuma 68. pantam, kā arī vērtēt Rīgas domes priekšsēdētāja rīcības atbilstību normatīvajiem aktiem.

Svarīgākais