KNAB "dekriminalizē" tirgošanos ar amatiem

© Reinis Hofmanis/F64

Saeimas deputāti Viktors Valainis un Ralfs Nemiro tomēr nav iesaistīti politiskā kukuļošanā. To, izvērtējot lietas apstākļus, atzinis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Iesaistītie deputāti par radītajām neērtībām aizvainoti nejūtas.

Neatkarīgā jau vēstīja, ka KNAB uzsāka kriminālprocesu, lai noskaidrotu, kādos apstākļos abi opozīcijā strādājošie deputāti centušies pārliecināt Dobeles domes deputātu Māri Feldmani atbalstīt tolaik domes priekšsēdētāja amatā esošo Edgaru Gaigali (Nacionālā apvienība). Oficiāli tas netiek apstiprināts, taču ir pamats uzskatīt, ka ar iesniegumu KNAB vērsās pats “darījumā” iesaistītais M. Feldmanis.

Birojam nosūtītajā iesniegumā tika vēstīts, ka šogad 9. septembrī parlamenta telpās Rīgā Saeimas deputāti “personu grupā pēc iepriekšējās vienošanās piedāvāja viņam kā kukuli Dobeles novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieka amatu par to, lai viņš, izmantojot savu dienesta stāvokli, apvienojoties ar pašvaldībā ievēlētajiem deputātiem, balsotu par neuzticības izteikšanu tā brīža Dobeles novada pašvaldības priekšsēdētājam”.

Pēc šīs sarunas Dobelē varas maiņa patiešām notika un domes priekšsēdētāja amatā Nacionālās apvienības pārstāvi nomainīja V. Valaiņa kolēģis Latvijas zemnieku savienībā Ivars Gorskis, bet M. Feldmanis, kuram šajā balsojumā bija izšķirošā balss, ieguva domes priekšsēdētāja vietnieka amatu. Tiesa, tajā viņš neuzkavējās ilgi, jo no tā atkāpās.

Ziņa par KNAB uzsākto procesu politiskajās aprindās izraisīja zināmu neizpratni, jo “tirgošanās” ar amatiem ir jebkuras koalīcijas veidošanas procesa neatņemama sastāvdaļa. Tādēļ vēsts, ka kriminālprocess ir izbeigts, daudziem varētu būt priecējoša.

Pārbaudot, vai, lemjot par Dobeles novada domes priekšsēdētāja maiņu, varētu būt veikta kukuļdošana personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, KNAB secinājis, ka Dobeles novada domes deputātam piedāvātais politiskais priekšsēdētāja vietnieka amats apmaiņā pret vēlamo balsojumu par konkrētu domes priekšsēdētāja kandidatūru ir uzskatāms nevis kā personisks vai nepienācīgs labums, bet kā daļa no jaunas koalīcijas veidošanas procesa. Tāpat iegūtie pierādījumi norāda, ka priekšsēdētāja vietnieka amats netika piedāvāts nedz kopā ar naudu, nedz ar iespēju saņemt atlīdzību bez amata pienākumu veikšanas.

Ievērojot minēto, secināts, ka aicinājums pašvaldības domes deputātam balsot noteiktā veidā, pretī apsolot atbalstu šā deputāta iecelšanai pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieka amatā, vērtējams kā tiesisks arī likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” tvērumā. Politisko amatu piedāvāšana un pieprasīšana, nepieļaujot likuma pārkāpumu, ir neatņemama daļa no politisko koalīciju veidošanas procesa.

Notikumos iesaistītais V. Valainis pauž gandarījumu, ka birojs pieņēmis tieši šādu lēmumu, jo jau sākotnēji bijis pārliecināts, ka likumu pārkāpis nav. Vienlaikus politiķis pauž gandarījumu, ka procesā iesaistījies KNAB, kura lēmums izgaisinājis jebkādas šaubas par viņa un viņa pārstāvētā politiskā spēka paklausību likumam, organizējot politisko dzīvi.

Arī R. Nemiro pauž, ka, jau iesaistoties sarunās par varas maiņu Dobelē, viņš bijis drošs - likums pārkāpts netiek. Deputāts skaidro, ka sarunās ar M. Feldmani, kas iepriekš nav bijis deputāts, iesaistījies, lai izskaidrotu, kādi mīnusi ir darbam opozīcijā un kādas iespējas paver amats koalīcijā.

Svarīgākais