Māris Možvillo: Pavļuta kļūdas ir nepiedodamas

© Ernests Dinka, Ieva Ābele/ Saeima

Šodien Saeimas sēdes dienaskārtībā varētu tikt iekļauts Zaļo un zemnieku savienības iniciētais balsojums par neuzticības izteikšanu veselības ministram Danielam Pavļutam. Koalīcija viņa aizstāvībā ir monolīta, taču opozīcija uzskata, D. Pavļutam sniegtais uzticības kredīts ir izsmelts.

Tajā skaitā arī bijusī KPV LV Saeimas frakcija, kas nu pārdēvējusies par frakciju “Neatkarīgie” un pie sevis sākusi pulcināt savulaik KPV LV Saeimas frakciju pametušos deputātus - Aldi Gobzemu un Karinu Sprūdi.

“Neatkarīgo” frakcijas vadītājs Māris Možvillo skaidro, ka bijušie frakcijas biedri pievienoti, jo priekšvēlēšanu laikā KPV LV dotie solījumi nav aizmirsti un A. Gobzems un K. Sprūde ir cilvēki, kas ir pārliecināti - oriģinālo KPV LV priekšvēlēšanu programmu var izpildīt.

Bet sākumā visa “Neatkarīgo” frakcija balsos par D. Pavļuta patriekšanu no veselības ministra amata.

Rosinot demisijas pieprasījumu, arī ZZS pārmeta veselības ministram “haosu jaunā mācību gada sākumā” skolēnu testēšanas organizēšanā, neskaidras prasības par sejas masku lietošanu izglītības iestādēs, turklāt partija uzskata, ka ministram ar demisiju jāatbild par situāciju, ka daži pusaudži saņēmusi vecumam neatbilstošas Covid-19 vakcīnas.

Kā uzskata ZZS Saeimas frakcijas deputāti, D. Pavļuts no darbības pirmsākumiem demonstrējot “nespēju konsekventi īstenot nepieciešamo pasākumu kopumu, lai Latvijā mazinātu Covid-19 izplatību”. ZZS neapmierina Vakcinācijas biroja izveide un tad reorganizācija, ģimenes ārstu nepietiekama iesaiste vakcinācijas procesā, “neauglīgas debates par obligāto vakcināciju”, valdības un jo īpaši atbildīgās Veselības ministrijas “nespēja atbilstoši uzrunāt sabiedrību”, skaidrojot vakcinācijas ieguvumus un iespējamās blaknes, tā vietā rosinot un atsaucot iniciatīvu par vakcinācijas loteriju, kas esot novedis pie tā, ka Latvija vakcinācijas tempu ziņā atpaliek no pārējām Eiropas valstīm.

Iepriekš jūs paudāt, ka “Neatkarīgo” frakcija, visticamāk, atbalstīs veselības ministra demisijas pieprasījumu. Vai joprojām paliekat pie tā?

Šodien [trešdien] visa “Neatkarīgo” frakcija, tai skaitā jaunie frakcijas biedri, vienbalsīgi balsoja par Pavļuta demisijas pieprasījuma atbalstīšanu. Viņa kļūdas ir nepiedodamas.

Kas, jūsuprāt, ir tas lielākais veselības ministra Daniela Pavļuta grēks, neizdarība, neveiksme?

Faktiski, tās kļūdas sākumposmā, kad ļoti daudz cilvēku nevakcinējās to dēļ. Kļūdas vakcīnu piegādē, sadalē. Pirmais un pats svarīgākais vakcinācijas posms tika norauts dēļ tā, ka bija nepareiza organizācija.

Diskreditēja ģimenes ārstus, visiem nedodot iespēju vakcinēt, taisīja dārgus vakcinācijas birojus. Mēs maksājām naudu par to, ka nekas nenotika. Tad vēl atklājās, ka bērnus vakcinē ar neatbilstošām vakcīnām. Arī skolnieku testēšana skolās ir pilnīgs vājprāts un haoss. Arī masku nēsāšanas uzspiešana skolās. Šie te ir tikai daži no neskaitāmajiem brīnumiem, kurus Pavļuts atļāvies sastrādāt. Ministram ir jānes atbildība, arī Kariņam - par to, ka viņa valdībā strādā šāds ministrs.

Patriekt ministru ir viena lieta, pat ja tas opozīcijai brīnumainā kārtā izdotos. Bet ko jūs vēlētos redzēt Pavļuta vietā?

Šobrīd pie stūres izpildvarā ir Krišjānis Kariņš. Lai viņš nāk ar savu piedāvājumu - tā, kā mēs savulaik nācām ar savu ekonomikas ministra kandidāta piedāvājumu, kuru, protams, neviens nevēlējās redzēt. Tagad ar piedāvājumu jānāk atbildīgajai partijai, spēles noteikumus pagaidām neviens nav mainījis.

Svarīgākais