Obligātajai vakcinācijai piedāvās alternatīvu

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Trešdien zem Alda Gobzema karoga pulcējušies protestētāji pret obligātu vakcinēšanos, iespējams, būs panākuši, ka viņos ieklausās likumdevējs. Saeimā top priekšlikums, kas obligāto vakcinēšanos ļautu aizstāt ar regulāru testu veikšanu.

Kā zināms valdība ir vienojusies, ka vakcinēšanās būs obligāta ārstniecības, sociālās aprūpes un izglītības darbiniekiem, bet darba devējs būs tiesīgs atbrīvot no amata darbinieku, ja tas līdz 15. septembrim nebūs ieguvis Covid-19 sertifikātu.

Nemierā ar šādu valdošās koalīcijas realizēto pieeju Covid-19 pandēmijas ierobežošanai, trešdienas vakarā pie Valsts prezidenta pils un vēlāk pie Ministru kabineta ēkas pulcējās Latvijai neierasti liels protestētāju skaits. Policija bija gatava reaģēt uz nopietnām nekārtībām, taču pasākums aizritēta tikai ar nenozīmīgiem ekscesiem. Un iespējams, ka šim masu pasākumam būs arī protestētājiem tīkami rezultāti.

Tā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītājs Andris Skride (“Attīstībai/Par!”), kura vadītā komisija ir atbildīga par tām pilsoņu iniciatīvām, kurās pieprasa noteikt, ka vakcinācija ir brīvprātīga, gatavojas iesniegt priekšlikumu, kas obligāto vakcināciju aizstātu ar regulāru testu veikšanu.

“Domāju, ka jāpieļauj, ka varēs strādāt arī ar testu tajās profesijās. To iestrādāsim priekšlikumos,”

saka politiķis. Viņš arī uzsver, ka valstij jāsāk padziļināts dialogs ar vakcinācijas pretiniekiem. “Vienkāršā valodā ir jāskaidro vēlreiz un vēlreiz gan latviski, gan krieviski par vakcinācijas ieguvumiem. Ir jāpasaka skaidri, ka bērniem noteikti nav plānota piespiedu vakcinācija. Cilvēki ir pārpratuši, ka citās profesijās arī vakcinācija būs obligāta,” saka A. Skride.

Viņam ir ideja, kā šo vienkāršo skaidrojumu nogādāt līdz mērķauditorijai. Proti, nākamnedēļ politiķis plāno tikties ar Rīgas Stradiņa universitātes rektoru, lai apspriestu iespējas skaidrošanas darbā iesaistīt vecāko kursu medicīnas studentus.

“Attīstībai/Par!” pārstāvja priekšlikums varētu rast atbalstu arī Nacionālajā apvienībā, kas jau ir paudusi bažas, ka obligātā vakcinācija varētu nozīmēt risku zaudēt daudzus “iespējams, labus pedagogus”.

Protestantus ne tik labi saprotoša ir Jauno konservatīvo partiju pārstāvošā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sekretāre Dagmāra Beitnere-Le Galla. Viņa uzsver, ka vakcinācija nav obligāta, taču dažās profesijās atbildība pret līdzpilsoņiem ir augstāka, tādēļ protestētājiem jāsamierinās ar jauno realitāti. Politiķe to salīdzina ar automašīnas vadīšanu, kura nav spiesta lieta, bet, ja kāds vēlas būt autovadītājs, tam noteikti jāiegūst autovadītāja apliecība.

“Esam bioloģiskā kara apstākļos un kara apstākļi prasa stingrību un disciplīnu,” saka deputāte un pauž nožēlu, ka protestētāju vidū bija tik daudz jaunu cilvēku. Viņasprāt, tas nozīmē, ka izglītības sistēmā ir lieli robi, arī to, ka pētnieki un sabiedriskie mediji nestrādā kopīgi ar valdību.

“Diskutēt ar cilvēkiem, kas ieņēmuši galvā, ka tas [vakcinēties] ir bīstami un nevajadzīgi, kļūst par nevajadzīgu laika tērēšanu,” ar nožēlu atzīst D. Beitnere-Le Galla.

Savukārt “Jaunās Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis uzskata, ka, sākoties rudenim, pandēmija atkal atgūs savus spēkus un tas pamudinās vakcinēties arī vakcinācijas pretiniekus. Viņš atgādina, ka arī šajā vasarā Latvijā ir mazāka vīrusa izplatība nekā Lietuvā un Igaunijā, bet, situācijai izlīdzinoties, mainīsies arī iedzīvotāju attieksme. “Pandēmija atvēsinās prātus, sabiedrībai skatoties, kāds ir saslimstības līmenis, vakcinēšanās ies uz augšu,” saka deputāts un atzīst, ka tas ir brīnums, ka Latvijā protesti pret valdības politiku pandēmijas ierobežošanā nav bijuši ātrāk.

Svarīgākais