Antivakseri Saeimā draud teju ar pilsoņu karu

© Jānis Vecbrālis /F64

Neslēptu teju pilsoņu kara draudu gaisotnē Saeimas atbildīgā komisija jau trešo reizi tālākai virzībai nodeva pilsoņu iniciatīvu, kas vakcinēšanos pret Covid-19 pieprasa noteikt brīvprātīgu visām profesijām un ieņemamajiem amatiem.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nu jau trešo pilsoņu iniciatīvu “Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai” skatīja trešdien - dažas stundas pirms paredzētajām protesta akcijām pie Valsts prezidenta pils un Ministru kabineta.

Sākoties sēdei, iniciatīvas autors, par Alda Gobzema partiju dēvētās “Likums un kārtība” līdzdibinātājs Artūrs Ikvilds, aicināja deputātus pārtraukt iniciatīvas vērtēšanu.

A. Ikvilda argumentācija zināmā mērā ir saprotama, jo šī jau ir trešā, saturiski vienādā iniciatīva, kas salīdzinoši īsā laikā savākusi nepieciešamos 10 tūkstošus pilsoņu parakstu, taču tālāk par Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas atvilktnēm tās nav nonākušas, jo Saeima atrodas sesiju pārtraukumā.

Komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule centās A. Ikvildu pārliecināt, ka viņš, tāpat kā Saeimas deputāti, ir atbildīgs par dokumentu parakstījušajiem pilsoņiem, tādēļ šāds atsaukums nevar tikt pieņemts. Šo nostāju atbalstīja arī pārējie J. Kursītes-Pakules vadītās komisijas deputāti, un pilsoņu iniciatīva noguls blakus savām dvīņu māsām Sociālo un darba lietu komisijā.

A. Ikvilds Saeimas deputātus arī aicināja beigt māžoties un ļaut notikt A. Gobzema iniciētajam referendumam, kurā paredzēts noskaidrot pilsoņu ieceri par vēlmi valsts pamatlikumā nostiprināt to, ka jebkāda vakcinācija ir brīvprātīga.

Salīdzinot Latviju ar Baltkrieviju, A. Ikvilds brīdināja, ka līdzīgi mūsu kaimiņzemei cilvēki izies ielās, jo viņus, draudot ar darba zaudēšanu, ja viņi nevakcinēsies, dzen izmisumā un bailēs.

“Šodien izies cilvēki ielās [..] ja neieklausīsieties, tas turpināsies un turpināsies tādā līmenī kā Baltkrievijā [..] Ne mani, ne daudzus citus nebiedē, ir arī karavīri, zemessargi, policisti, ugunsdzēsēji, viņi celsies un ies un ies atkal brālis pret brāli,” brīdināja A. Ikvilds.

Uz viņa pieminēto protesta akciju ierasties mudinājis Saeimas opozīcijas deputāts A. Gobzems, kurš savu politisko darbību pašlaik pamatā balsta uz Covid-19 jautājumiem.

Ierasties pasākumā solījuši arī topošās Aināra Šlesera partijas aktīvisti, kā arī atbalstu pauduši savulaik valdošajā koalīcijā pārstāvētās, bet vēlāk faktiski izirušās un no valdības izslēgtās partijas KPV LV, kas tagad pazīstama ar nosaukumu “Par cilvēcīgu Latviju” politiķi.

Sākotnēji protesta akciju rīkošanai bija iesniegti trīs pieteikumi, vēlāk tie tika atsaukti, bet līdz otrdienas pēcpusdienai viens no pieteikumiem bija atjaunots un iesniegts vēl otrs piketa pieteikums.

Valsts policija brīdina, ka tās un citu tiesībsargājošo institūciju rīcībā esošā informācija liecina, ka 18. augustā personas, kurām aizliegts rīkot piketu, plāno to darīt nesankcionēti.

Policija aicināja iedzīvotājus neļauties atsevišķu aktīvistu provokācijām un nedoties uz šo piketu, jo tā nesankcionētajā pasākumā saskatīja augstu vardarbības eskalācijas riska iespēju. Par to, ka šāda scenārija attīstība patiešām tiek uztverta kā reāla, trešdien liecināja ar žogu ierobežotā Ministru kabineta ēka.

Svarīgākais