Konservatīvie vakcinācijas loterijas ieceri apstādinājuši

© Oksana Džadana/ F64

Atzīstot, ka vienīgais risinājums Covid-19 radītās krīzes pārvarēšanai ir vakcinācija, Jaunā konservatīvā partija tomēr apturējusi Veselības ministrijas vakcinācijas tempu veicināšanai iecerēto vakcinācijas loteriju un šādi nedaudz aizkaitinājusi koalīcijas partneri - “Attīstībai/“Par!””.

“Šobrīd nav pietiekama koalīcijas atbalsta, un tas nozīmē, ka nav iespējams pareizā - koalīcijas ietvaros - veidā to virzīt,” pēc koalīciju veidojošo partiju sanāksmes paziņoja “Attīstībai/“Par!”” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce.

Viņš neslēpa nožēlu, ka likumprojekts netiks virzīts viena koalīcijas partnera iebildumu dēļ, un atklāja, ka, pēc veselības ministra Daniela Pavļuta redzējuma, no vakcinācijas veicināšanas pasākumu ieviešanas Latvijai neizdosies izvairīties.

“Veselības ministrs Daniels Pavļuts teica, ka ir jau skaidrs, ka vakcinācijas veicināšanas pasākumi būs vēl vairāk nepieciešami. Veselības ministrija jau tagad prasīs finansējumu ģimenes ārstiem, lai paplašinātu vakcināciju. Ar to var nepietikt, un Saeimai agrāk vai vēlāk būs jālemj par veicināšanas pasākumiem,”

norādīja politiķis un pauda viedokli, ka pie vakcinācijas loterijas likumprojekta Ministru kabinets un Saeima tuvākajā laikā vēl atgriezīsies.

Savukārt Jaunās konservatīvās partijas priekšsēdētājs Jānis Bordāns uzsvēra, ka viņa vadītais politiskais spēks negrasās atbalstīt Veselības ministrijas ieceri, jo uzskata, ka ir iespējams atrast racionālākus risinājumus, kā mudināt kūtrāko sabiedrības daļu vakcinēties.

“Jaunā konservatīvā partija vienmēr paudīs, ka mūsu ekonomikas attīstība viennozīmīgi ir primārs jautājums, lai sabiedrība saprastu, ka šobrīd vienīgā atbilde uz saslimstības novēršanu un iespējām uzplaukt ekonomiski ir vakcinēšanās, un šādas vakcīnas ir izstrādātas. Mēs ļoti rūpīgi izvērtēsim, kādi veicināšanas pasākumi ir lietderīgākie un efektīvākie, tādēļ neesam atbalstījuši un nevarēsim atbalstīt loteriju. Bet mēs atbalstīsim jebkuras citas efektīvas vakcinēšanās atbalsta formas,” paziņoja ministrs.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš šajā publiskajā viedokļu apmaiņā nepiedalījās, bet kultūras un zinātnes ministrs Nauris Puntulis, kas loterijas ieceri atbalstīja, norādīja, ka cīņā par vakcinācijas tempu audzēšanu valsts nepiedodami maz vērības veltījusi pilsoniskajai atbildībai.

“Mēs esam ļoti daudz runājuši, meklējot burkānus un pātagas, runājot par vakcinācijas procesu [..] Manuprāt, mēs pārāk maz esam runājuši par pilsonisko atbildību vakcinācijas procesā,” teica kultūras ministrs.

Neatkarīgā jau vēstīja, ka kārtējo rīvēšanos koalīcijā izraisīja valdības pagājušajā nedēļā nolemtais nodot izskatīšanai Saeimā Veselības ministrijas sagatavoto Vakcinācijas loterijas likumprojektu, kas paredz valstī izsludināt vakcinācijas pret Covid-19 loteriju ar balvu fondu 720 000 eiro.

Kopējās loterijas rīkošanas izmaksas, kas tiks segtas no budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, aplēstas 1,218 miljonu eiro apmērā. 299 995 eiro tiks piešķirti Latvijas Televīzijai par loterijas raidījuma producēšanu un atspoguļošanu, 98 000 eiro tiks piešķirti izlozes informācijas tehnoloģiju sistēmas izstrādei, 51 000 eiro - loterijas publicitātes kampaņai, bet 49 000 eiro - auditora pakalpojumiem.

Šādas administratīvās izmaksas nebija pieņemamas Jaunajai konservatīvajai partijai, kas, iekļaujoties koalīcijas līguma rāmjos, bloķēja likumprojekta tālāku virzību Saeimā.

Svarīgākais