Valdības vilcināšanos hokeja aizstāvji vēro samiernieciski

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Aizvadītajā ceturtdienā Saeimas Ministru kabinetam dotais uzdevums nekavējoties rast iespēju noteiktai personu grupai pasaules hokeja čempionātu vērot klātienē joprojām nav izpildīts. Risinājums joprojām tiek meklēts, bet iniciatīvas autori Saeimā samiernieciski vēro, kā lēmējvaras rīkojums tiek izpildīts vien nomināli, bet pēc būtības – novilcināts.

Jau vēstīts, ka pretēji epidemiologu rekomendācijām un valdības redzējumam opozīcija un divas koalīcijas partijas - Jaunā konservatīvā partija un KPV LV - panāca, ka Saeimas vairākums atbalstīja konservatīvo iniciatīvu, kas Ministru kabinetam par pienākumu uzlika nekavējoties izstrādāt kārtību, kādā noteiktai sabiedrības grupai hokeja čempionātu ļaut skatīties klātienē.

Premjerministrs šī uzdevuma veikšanai atteicās sasaukt ārkārtas Ministru kabineta sēdi. Tā vietā tika parakstīta rezolūcija veselības ministram, kurā lika tam izvērtēt Saeimas paziņojumu un, ja nepieciešams, sniegt priekšlikumus turpmākai rīcībai.

Veselības ministrija sola nekavējoties sākt vērtēt Saeimas paziņojumu un tuvākajā laikā gatavojas valdībā iesniegt savu vērtējumu, taču veselības ministrs Daniels Pavļuts uzsver, ka lēmums par iespējamajiem ierobežojumu atvieglojumiem būs jāpieņem valdībai.

Tikmēr Latvijas valstsvienība jau aizvadījusi trīs no septiņām pirmās kārtas spēlēm, tajā skaitā vēsturisko maču ar Kanādas izlasi. Ņemot vērā premjerministra aizņemtību un faktu, ka Ministru kabineta sēde notiks tikai parīt, ir skaidrs, ka pirms lēmuma pieņemšanas Latvijas komanda būs nospēlējusi arī ceturto spēli.

Saskata apzinātu vilcināšanos

“Koalīcija kārtējo reizi ņirgājas par Saeimu. Arī Jaunā konservatīvā partija. Tā ir gudra saspēle: Jaunā konservatīvā partija Saeimā izdarās populistiski, tautai tīkami, bet pēc tam kopā ar koalīcijas partneriem turpina āzēt tautu. Nav pirmā reize, kad koalīcija šādi rīkojas. Tāpat bija arī ar mediķu algām,” saka “Saskaņas” priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Pieļaujot, ka Krišjāņa Kariņa vadītā valdība apzināti vilcina lēmuma pieņemšanu, KPV LV valdes loceklis un Saeimas frakcijas vadītājs Māris Možvillo cer, ka šis jautājums tiks aktualizēts koalīcijas sanāksmes sēdē. Tā gan nenotiks līdz pat trešdienai.

“Pieļauju, ka šis ir speciāli darīts, lai novilcinātu un pierādītu to, ka pārējie deputāti ir kamieļi un tikai veselības ministrs un premjerministrs ir tie gudrie, jo situācija ir tāda, ka saslimstība krītas un kumulatīvais rādītājs ir jau tuvu 350. Šī bija viena no robežām, kad aizliegumi vai apgrūtinājumi tiks pārskatīti. Pagaidām par to nekas neliecina,” saka M. Možvillo. Viņš arī atgādina, ka atsevišķos gadījumos, piemēram, gadījumā par PVN alkohola cīņām ar Igauniju, valdība patiešām spēja reaģēt nekavējoties.

Bez konfrontācijas

Savukārt prasības autore - Jaunā konservatīvā partija savā retorikā ir samiernieciskāka. Organizācijas valdes loceklis Krišjānis Feldmans norāda: “Protams, manā izpratnē nav gluži tā, ka lieta virzītos uz priekšu nekavējoties, bet nevar teikt, ka lietai nebūtu nekāda virzība. Mani priecē, ka veselības ministrs teicis - viņš ir drošs, ka valdība ieklausīsies Saeimā. Mums nav pamata pārmest, ka jautājums tiktu pilnībā ignorēts.”

Ņemot vērā, ka valdība nenoliedzami savdabīgi interpretējusi terminu “nekavējoties”, viens no opozīcijas nākamajiem soļiem varētu būt vēršanās pret lēnīgo valdību, nosodot to Saeimas rezolūcijā vai pieprasot valdības demisiju.

Relatīvi neērtā situācijā šādā gadījumā nonāktu konservatīvie, kuriem teorētiski būtu jāsoda lēmējvarai nepaklausīgā izpildvara - pašu veidotās koalīcijas partneri.

Taču K. Feldmans teorētiskajā situācijā nesaskata konfliktu starp konservatīvo Saeimas frakcijas balsojumu un valdības rīcību. Politiķis skaidro, ka konservatīvo mērķis nebija konfrontēties ar valdību - vien norādīt uz pareizo pandēmijas kontroles mehānismu.

Proti, līdzīgi aizvadītajai Eirovīzijai, kuru interesanti varēja vērot klātienē, arī pasaules čempionāts Rīgā varētu kalpot “kā elegants risinājums”, lai pārbaudītu epidemioloģiskās drošības protokolu, kuru vēlāk varētu attiecināt uz citiem pasākumiem.

Savukārt J. Urbanovičs, kura vadītā “Saskaņas” Saeimas frakcija varētu rosināt balsojumu par uzticību valdībai, neredz tam pamata, jo ir pārliecināts, ka pašreizējā koalīcija, par spīti iekšējiem konfliktiem, ir neiedragājama un kā tāda turpinās ignorēt Saeimas lēmumus.