Didzis Šmits: Nelieciet man piedalīties noziegumā!

© Ieva Ābele, Saeima

Kopš neatkarības atgūšanas no Saeimas sastāva ir izslēgts tikai viens deputāts – Joahims Zīgerists. Viņa aizsāktajam sarakstam nu var pievienoties pie Saeimas frakcijām nepiederošais Didzis Šmits. Izslēgšanas gadījumā viņš gan ir gatavs ar parlamentu tiesāties.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli deputātu no Saeimas sastāva var izslēgt, ja vienas kārtējās sesijas laikā viņš neattaisnotu iemeslu dēļ nav apmeklējis vairāk nekā pusi no Saeimas sēdēm.

5. Saeimas pilnvaru laikā, 1994. un 1995. gadā J. Zīgerists mēdza apmeklēt tikai vienu vai nevienu Saeimas sesijas sēdi, tādēļ 1995. gadā Saeima pieņēma lēmumu par viņa izslēgšanu no Saeimas sastāva.

Tāda paša iemesla dēļ vērtēt, vai D. Šmits nav patriecams no Saeimas parlamenta, uzsāka Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, kas no Saeimas prezidija saņēmusi kārtējo atskaiti par deputātu Saeimas sēžu apmeklējumu. Atskaitē atklājies, ka D. Šmits no 2020. gada 2. septembra līdz 2020. gada 23. decembrim apmeklējis tikai četras no 42 Saeimas sēdēm, bet par kavējumiem paskaidrojumus iesniedzis nav.

Trešdien atbildīgā komisija lēmumu gan nepieņēma. Tajā strādājošie deputāti vienojās, ka tik nopietna lēmuma pieņemšanai nepieciešama Saeimas Juridiskā biroja un Saeimas prezidija pārstāvju klātbūtne.

Dažiem deputātiem gan nešķita, ka Saeimas sēžu neapmeklēšana ārkārtējās situācijas apstākļos ir pietiekams iemesls, lai deputātu izslēgtu.

Jo vairāk tad, ja tas piedalījies visās klātienes sēdēs un aktīvi piedalās Saeimas komisiju darbā. Piemēram, “Saskaņu” pārstāvošais Vitālijs Orlovs, norādot, ka D. Šmits piedalās komisiju darbā, atzinās, ka pats būtu gatavs nolikt Saeimas deputāta mandātu, ja parlamentā būtu 51 tāds deputāts, kāds ir D. Šmits, jo tad V. Orlovs būtu drošs, ka tautas intereses parlamentā tiek aizsargātas godam.

Savukārt “Jaunās Vienotības” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis atgādināja, ka pat Saeimas prezidijs neuzskata, ka D. Šmits ir jāsoda, jo neizmanto Saeimas kārtības rullī noteikto sodu par neattaisnoti kavētām sēdēm - 20% atvilkšanu par katru neattaisnoti kavēto sēdi.

Saeimas prezidija sekretārs Andrejs Klementjevs Neatkarīgajai apliecināja, ka prezidija izpratnē D. Šmits sēdes neapmeklējis bez attaisnojoša iemesla, taču prezidijs ņem vērā ārkārtējo situāciju un faktu, ka D. Šmits ir aktīvs komisiju darbā, un sodīt viņu negrasās un neaicina. Tiesa, ne visi atbildīgās komisijas deputāti ir līdzīgās domās.

Kāpēc tu nepiedalies attālinātajās Saeimas sēdēs?

Es zvērēju, stājoties amatā kā deputāts, ka ievērošu Satversmi un likumus. Tāds bija mans zvērests, un es to domāju nopietni. Šāda attālināta kārtība pārkāpj gan Satversmi, gan likumu - Saeimas kārtības rulli.

Es nepārmetu tiem, kas domā kā vairākums, bet neprasiet man pievienoties noziegumam. Par šāda veida sēdēm ne tikai Saeimas kārtības rullis neko nesaka, pat Saeimas balsojums nav bijis, pat debates nav bijušas par to. Kad ieviesa šo sistēmu, mēs gribējām runāt par procedūru, atradāmies Saeimas sēžu zālē un pacēlām roku, bet mums neļāva runāt, jo neiegājām rīkā, pret kuru iebildām.

Es nevienam neko nepārmetu, bet neliekat man piedalīties noziegumā un justies vainīgam, ka nepiedalos tajā!

Vai uzskati, ka pildi Saeimas deputāta pienākumus pilnībā?

Absolūti pilnā apjomā, tā kā esmu solījis zvērestā. Pildu savu solījumu vēlētājiem. Piedalos visos Saeimas pasākumos, kuri veidoti leģitīmi, nepārkāpjot Saeimas kārtības rulli, piemēram komisijās.

Ja tevi izslēgs, tu tiesāsies, ja tas maz ir iespējams?

Es tiesāšos, bet nevis, lai mani atjaunotu, bet lai nekas tāds neatkārtotos Latvijas vēsturē.

Politika

Ja mašīnas motorā dzirdams kāds “grabošais gultnis”, tad tas jānomaina pēc iespējas ātrāk. Jo ilgāk šo grabēšanu ignorē, jo lielākas iespējas, ka ķibele notiks pašā nepiemērotākajā brīdī ar postošākajām sekām. Evikas Siliņas valdībā šāds grabēšanas avots ir satiksmes ministrs Kaspars Briškens. Atļaušos teikt, ka viņš ir ne mazāks “grabošais gultnis” arī pašai partijai “Progresīvie”.