Opozīcija: Reorganizējot vakcinācijas biroju, Pavļuts atzinis kļūdu

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Pēc tam, kad vairāk nekā desmit tūkstoši ar Vakcinācijas projekta biroja darbu neapmierināto Latvijas pilsoņu parakstījās par tā likvidēšanu, veselības ministrs paziņojis, ka birojs ir pārāk nepieciešams, lai to likvidētu, tādēļ tas tiks reorganizēts un daļai darbinieku samazinātas algas. Opozīcija uzskata, ka ministram būtu jāuzņemas atbildība par līdzšinējām neveiksmēm, bet koalīcijas partneri ir vienaldzīgi par biroja piederību kādai struktūrai, tie gaida rezultātus.

Vakcinācijas projekta biroja likvidēšanas iniciatīvas autore Ilze Zeltkalne skaidro: lai mazinātu birokrātiju un nepārdomātu finansiālo līdzekļu izšķērdēšanu, atsevišķa Vakcinācijas biroja izveide nav nepieciešama. “Īpaši jau ņemot vērā to, kāda ir šā brīža vakcinēšanas bēdīgā situācija,” pauda I. Zeltkalne. Tāpēc, viņasprāt, ir nepieciešams atzīt kļūdu un likvidēt biroju.

“Sabiedrības labums no tā būs vēl lielākas līdzekļu izšķērdēšanas novēršana. Piemēram, ņemot vērā biroja darbinieku augstās atlīdzības, kas tiek maksātas no nodokļu maksātāju naudas. Tāpat - mazāka birokrātija,” pauda iniciatīvas pārstāve, vienlaikus piebilstot, ka Veselības ministrijas funkcija ir nodrošināt sabiedrības veselības aprūpi arī šai pandēmijas situācijā, nevis “apaudzēt” valsts aparātu. I. Zeltkalnei līdzīgi domā pietiekami daudz valsts pilsoņu, jo dažu dienu laikā, aizvadītajā piektdienā tika savākti 10 tūkstoši pilsoņu parakstu, kas iniciatīvu ļauj nodot Saeimā.

Reorganizācija, ne likvidēšana

Nepieciešamo parakstu skaitu, lai nonāktu Saeimā, iniciatīva interneta vietnē “Manabalss.lv” gan ir savākusi, un tā noteikti nonāks Saeimā, taču veselības ministrs Daniels Pavļuts rīkojies proaktīvi un pirmdienas rītā paziņoja, ka reorganizē Vakcinācijas projekta biroju, pārveidojot to no Veselības ministrijas struktūrvienības par Nacionālā veselības dienesta sastāvdaļu.

Ministrs atzīst, ka biroja darbībā bijušas dažas kļūdas, taču tās ne tuvu nav tik lielas, kā vēloties iztēloties daļa sabiedrības. Turklāt pirmajos divos biroja darbības mēnešos gūta pārliecība, ka tas ir ārkārtīgi nepieciešams, bet tam jāatrodas tuvāk nozarei un jābūt ar lielāku kapacitāti - vajag vairāk darbinieku.

“Trūkst projektu vadītāju, katrs no vakcinācijas posmiem ir atsevišķs projekts Ir nepieciešami projektu vadītāji, reģionālie koordinatori,” saka ministrs.

Pavļuts uzskata, ka biroja darbinieku atalgojums, kas ar savu dāsnumu daudzos izraisīja izbrīnu un pat sašutumu, ir samērojams ar nozarē atbildīgos amatos strādājošo saņemto. Neraugoties uz to, integrējot biroju Nacionālās veselības dienestā, atalgojuma sistēma tiks mainīta.

Proti, biroja darbinieku atalgojums tiks iekļauts vienotajā valsts pārvaldes atalgojuma sistēmā. Jautāts, ko tas nozīmē, D. Pavļuts Neatkarīgajai atbildēja:

“Atbilstoši vienotajai atalgojuma sistēmai, visticamāk, vismaz daļai darbinieku amatalgas likme samazināsies.”

Ministrs kļūdu atzinis dīvaini

Opozīcijai veselības ministra manevri gan šķiet lieki, un tā uzskata, ka nekam nederīgo biroju izveidojušajam ministram vajadzētu atkāpties.

“Tauta ir pateikusi, ka šī spēļmantiņa, kuru izdomāja Pavļuts, nekam neder. Arī viņš to ir atzinis, tikai ļoti dīvainā veidā. Viņam vajadzēja atkāpties. Šie biroja ļaudis tika pasaukti, un viņiem tika dots dīvains uzdevums dīvainā situācijā, un tas viss ir ministra un viņa padomnieka pārkāpums. Tas ir vismaigākais vārds, ko varu izdomāt,” saka “Saskaņas” priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis atgādināja, ka, par spīti augstajam biroja darbinieku atalgojumam un veselības ministra solījumiem, Latvija “ir vissliktākajās pozīcijās vakcīnu ziņā un sapotēto cilvēku ziņā”.

Tādēļ opozicionārs uzskata, ka būtu lietderīgi izvērtēt, cik birojs iztērējis resursu, cik tie lietderīgi tērēti, un “jāizvērtē amatpersonu atbildība, gan politiskā, gan pārējā”.

Jāstrādā, nevis jāreorganizē

Veselības ministra sabiedrotajiem koalīcijā Vakcinācijas projekta biroja reorganizācija šķiet sekundārs jautājums, tie sagaida biroja darbības rezultātus neatkarīgi no tā piederības kādai struktūrai.

Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans atzīst, ka biroja tuvināšana jomai ir solis pareizajā virzienā, taču tas nav noteicošais faktors.

“Jaunajiem konservatīvajiem ir svarīgi, lai tās funkcijas, kas birojam uzticētas, lai kur arī struktūra atrastos, tiktu veiktas. To biroju varētu saukt kaut vai par “globālo vakcinācijas superbiroju”, tam ir mazāka nozīme, ir svarīgi, lai tas veiktu funkcijas. Acīmredzot tā stāvoklī, kādā tas bijis līdz šim, tas nespēja veikt uzticētās funkcijas pietiekami efektīvi,” saka K. Feldmans.

Politiķis arī atgādināja, ka vakcinācijas procesos vajadzētu iesaistīt arī Nacionālos bruņotos spēkus, jo tiem ir speciālisti, kas plānos lielas, komplicētas loģistikas operācijas.

Arī Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava nevēlas filozofēt par vakcinācijas biroja piederību vienai vai otrai veselības aprūpes nozares struktūrvienībai - galvenais ir, lai tas kvalitatīvi strādātu.

“Mani šajā situācijā maz interesē, kā sauc to biroju un kur tas atrodas. Svarīgākais ir, lai šis darbs tiktu organizēts kvalitatīvi, lai nebūtu jālasa tviterī sūdzības, ka vakcīnu piegādes pazudušas, ka veidojas paralēlās rindas, kur neviens īsti nesaprot, kas ir īstā rinda. Nav svarīgs nosaukums. Veselības ministram tā savā ziņā ir personīga atbildība, lai process noritētu veiksmīgi, neatkarīgi ar kādiem darba resursiem to paveic,” saka politiķis.

Nedaudz aizdomīgāk veselības ministra manevrus vēro KPV LV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo, kas neslēpj, ka sākotnēji biroja izveidošanu organizācija uztvērusi kā labu domu, taču, laikam ritot un reālu darbu vietā uzklausot tikai solījumus, attieksme mainījusies. Arī uz ministra pieteikto biroja reorganizāciju M. Možvillo lūkojas ar aizdomām.

“Vai tā reorganizācija ir uguns novēršana no ministra, grūti pateikt, bet pēc tā izskatās,” saka politiķis.

Politika

Ja mašīnas motorā dzirdams kāds “grabošais gultnis”, tad tas jānomaina pēc iespējas ātrāk. Jo ilgāk šo grabēšanu ignorē, jo lielākas iespējas, ka ķibele notiks pašā nepiemērotākajā brīdī ar postošākajām sekām. Evikas Siliņas valdībā šāds grabēšanas avots ir satiksmes ministrs Kaspars Briškens. Atļaušos teikt, ka viņš ir ne mazāks “grabošais gultnis” arī pašai partijai “Progresīvie”.