"Vienotības" lozungs pašvaldību velēšanās būs "Ikviens ir svarīgs"

© Uldis Freimanis/Jaunā Vienotība

Par spīti koalīcijas partneru runām, Krišjānis Kariņš nav ne noguris, ne samulsis un “Jaunā Vienotība” joprojām ir teju vienīgais politiskais spēks, kas spēj izvest valsti no krīzes. Ar šādu moto organizācija oficiāli ieskandināja priekšvēlēšanu laiku un iepazīstināja ar dažiem jaunpienācējiem.

Aizvadītā nedēļa bija zīmīga ar to, ka, pateicoties Nacionālās apvienības vairākkārtējam premjerministra amata kandidātam Robertam Zīlem, jaunu sparu uzņēma runas par iespējamo premjerministra vai atsevišķu ministru maiņas nepieciešamību.

Reaģējot uz šīm runām, atklājot “Vienotības” domes un “Jaunās Vienotības” kopsēdi, Hosams Abu Meri atgādināja, cik ļoti sarežģītā procesā tika izveidota K. Kariņa valdība un norādīja, ka runas par nepieciešamību viņu nomainīt ir tikai politiskā greizsirdība.

Nepateicīgi bērni

“Nav noslēpums, ka no pirmās dienas neviena diena šajā valdībā nav bijusi viegla. Saeimas un koalīcijas īpatnības uzskatāmi atspoguļo, piemēram, Satversmes tiesneša vēlēšanas - tam bija vajadzīgs teju pusgads. Mūsu Ministru prezidents Krišjānis Kariņš strādā ar pilnu atdevi, savukārt runas par viņa nogurumu ir vienīgi politiskā greizsirdība un intrigas,” pauda politiķis, uzsverot, ka K. Kariņš valdību vada pēc labākajiem Eiropas politiskās kultūras principiem - demokrātiski, ar cieņu un izpratni pret citiem viedokļiem. H. Abu Meri nepalaida garām izdevību tēlaini norādīt arī uz intrigas vērpjošo partneru vājajām pusēm.

“Šī valdība ir kā ģimene, kurā ir četri bērni un tēvs. Bērni strīdas savā starpā visu laiku: viens visu laiku grib te palikt ģimenē, te lēkt ārā, otrs - mēģināt pārņemt tēva lomu, trešais - mainīt savu vārdu, jo nav apmierināts ar līdzšinējo, bet ceturtajam ārkārtīgi svarīgi ir, kā viņš izskatās un tāpēc tas ir gatavs pieņemt populistiskus lēmumus. Savstarpēji nespējot risināt savas problēmas, viņi nolēmuši atrast kādu vainīgo un, protams - tēvs vienmēr pie visa ir vainīgs,”

situāciju raksturoja H. Abu Meri, kurš runas par iespējamo nepieciešamību nomainīt valdības vadītāju aizsākušo R. Zīli nodēvēja par “mūžīgo premjera amata kandidātu”, kas tā arī nevēlas pamest ērto Eiroparlamenta krēslu, lai tiešām uzņemtos šos pienākumus.

Visi ir vienlīdzīgi

Savukārt K. Kariņš, stāstot par organizācijas vēlēšanu kampaņas saukli “Ikviens ir svarīgs”, ne tikai norādīja uz to, ka administratīvi teritoriālā reforma ir nepieciešama, lai visiem būtu iespēja iegūt kvalitatīvu izglītību, labu darbu, nodrošināt iztiktu un audzināt bērnus, bet arī centās kārtējo reizi lauzt stereotipu, ka “Jaunās Vienotības” politiķi ir attālinājušies no sabiedrības un realitātes, kurā tā dzīvo.

“Mēs kā politiķi neuzskatām, ka mēs kaut par mata tiesu esam svarīgāki par citiem. Ikviens ir vienlīdz svarīgs,” neviļus atgādinot par nesen uzmanības centrā nonākušo Saeimas deputāti, jaundibinātās partijas “Likums un kārtība” valdes locekli Karinu Sprūdi, kurai ir sajūta, ka diplomātiskās pases esamība viņu padara par īpašu cilvēku, teica K. Kariņš.

Savukārt eirokomisārs Valdis Dombrovskis, atgādinot par izseno “Vienotības” trumpi - pieredzi krīžu pārvarēšanā, pauda pārliecību, ka nonākot pašvaldību vadībā “Jaunā Vienotība” sekmēs augšupeju jaunajos novados.

Jaunas asinis

Vēlēšanu saraksti “Jaunajai Vienotībai” sagatavoti vēl nav, taču ir zināms, ka tai pievienojusies un vēlēšanās kandidēs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule un rakstniece Nora Ikstena.

“Jaunā Vienotība” gaidāmajās vēlēšanās gatavojas startēt vismaz 29 jaunajos novados un piecās lielajās pilsētās - Jelgavā, Liepājā, Jūrmalā, Ventspilī un Rēzeknē. Tāpat apvienība un tās partneri startēs tādās pilsētās kā Valmiera, Tukums, Kuldīga un Jēkabpils. “Faktiski startēsim visur,” teica K. Kariņš.

Kariņš pieminēja sarakstu līderus vairākās pilsētās. Ogrē tā būs Dace Kļaviņa, Aizkrauklē - Aigars Lukss, Talsos - Māris Rozenbergs, bet Siguldā - Aivars Garančs. “Šie ir cilvēki, kuri gatavi ne tikai piedalīties, bet arī startēt. Gatavi uzņemties atbildību,” uzsvēra premjers.

Viņš izcēla arī vairākus jaunpienācējus, kuri no JV sarakstiem startēs gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, norādot, ka veidojas “tāda kā zvaigžņu komanda”.

Bez L. Cipules un N. Ikstenas no JV saraksta vēlēšanās gatavojas startēt arī basketbola treneris Igors Miglinieks, uzņēmējs Juris Žagars, bijušais olimpietis, bobslejists Jānis Ķipurs, taku skrējiena “Stirnu buks” aizsācējs Imants Liepiņš un citi sabiedrībā zināmi cilvēki.