Satversmes tiesas sastāva jautājumā ne bez politiskām intrigām

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Šodien Saeimas deputāti iecerējuši amatā apstiprināt jauno Satversmes tiesas tiesnesi. Ieilgušu Saeimas sēžu dēļ līdz šim darba kārtības punktam parlamentam neizdevās nonākt divkārt – ceturtdien un piektdien. Tas dažos radījis aizdomas, ka politikā gana pieredzējusī “Jaunā Vienotība” cenšas novilcināt laiku, lai balsojumā panāktu sev tīkamu rezultātu.

To, ka vakantā Satversmes tiesas tiesneša amata aizpildīšana nebūs vienkāršs uzdevums, jau oktobrī apliecināja koalīcijas partiju nevēlēšanās vai nespēja vienoties par kopēju kandidātu.

Uz vakanto Satversmes tiesas tiesneša amatu savus kandidātus izvirzīja “Jaunā Vienotība” ‒ Saeimas prezidijā strādājošo Inesi Lībiņu-Egneri, Nacionālā apvienība ‒ bijušo Saeimas deputātu Ringoldu Balodi, “Attīstībai/Par!” ‒ Satversmes tiesas lietās specializējušos zvērināto advokāti Inesi Nikuļcevu, KPV LV (“Par cilvēcīgu Latviju”) ‒ tiesību zinātņu doktori Inesi Druvieti, bet Zaļo un zemnieku savienība ‒ bijušo Satversmes tiesas priekšsēdētāju, ZZS biedru Gunāru Kūtri.

Pieņemot, ka Saeimas deputāti ieklausās tieslietu ekspertu viedoklī, par Satversmes tiesnesi vajadzētu kļūt “Jaunās Vienotības” vai “Attīstībai/Par!” kandidātei. Viņas par īpaši atbilstošām šim amatam atzinusi Tieslietu padome. Pēc tās vērtējuma, juristēm ir pietiekami mūsdienīgs skatījums par Satversmes tiesas vietu valsts sistēmā un viņas iemantojušas pietiekamu autoritāti un praktisko pieredzi, kā arī plašāku redzējumu par konstitucionālajiem jautājumiem, lai varētu ieņemt juristu aprindās tik prestižo amatu.

Katrs par savējo

Koalīcijas partneri līdz pirmajam balsojumam katrs gan solās turēties pie sava kandidāta, un tas nozīmē, ka pirmajā balsošanas kārtā 51 deputāta atbalstu, kas nepieciešams, lai amatā tiktu apstiprināts Satversmes tiesnesis, negūs neviens no kandidātiem.

“Sagaidīsim pirmās otrās kārtas balsojuma rezultātu, un tad būtu vairāk skaidrs, kas varētu kļūt par nākamo ST tiesnesi,” saka Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava.

Savukārt “Attīstībai/Par!” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Daniels Pavļuts sola, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks savu kandidāti atbalstīs līdz pat pēdējai balsojuma kārtai.

Pārsvars “Attīstībai/Par!” kandidātei

Tas nozīmē, ka aritmētiski lielākais atbalsts uz pirmo balsojuma kārtu ir “Attīstībai/Par!” izvirzītajai I. Nikuļcevai, jo viņu par atbilstošu atbildīgajam amatam atzinusi un savu atbalstu solījusi “Saskaņa”, kuras pieteikumus I. Nikuļceva aizstāvējusi Satversmes tiesā. Abām frakcijām kopā ir 32 deputātu balsis.

Izšķirošais šajā gadījumā varētu būt Jaunās konservatīvās partijas balsojums, kura no koalīcijas partijām vienīgā nav izvirzījusi savu kandidātu, taču partijas līderis tieslietu ministrs Jānis Bordāns saka, ka konservatīvie pašlaik nepauž viennozīmīgu atbalstu nevienam no kandidātiem un sola lēmumu pieņemt attiecīgās Saeimas sēdes laikā. Turklāt konservatīvie par atbalstāmo kandidātu spriedīšot, vadoties pēc ideoloģiskās ‒ liberālās vai konservatīvās ‒ nostājas, jo Satversmes tiesas spriedumi var nospēlēt lielu lomu Latvijas vērtību situācijā.

Saskata sazvērestību

Šāda konservatīvo pozīcija vedina domāt, ka tie sliecas atbalstīt “Attīstībai/Par!” virzīto I. Nikuļcevu, kas Satversmes tiesā vairākkārt pārstāvējusi un publiskajā telpā paudusi atbalstu konservatīvajiem tuvām vērtībām. Pretstatā I. Lībiņa-Egnere pavisam noteikti atbalstītu viendzimuma laulību reģistrēšanu, kas konservatīvajiem nav pieņemami.

Tiesa, arī konservatīvo atbalsts “Attīstībai/Par!” kandidātei vēl negarantē nepieciešamo balsu skaitu. Pietrūkst vēl četras balsis, taču fakts, ka ne ceturtdien, ne piektdien Saeima līdz tiesneša ievēlēšanas balsojumam netika, Saeimas kuluāros raisījis aizdomas, ka “Jaunā Vienotība” - “partija, kas problēmas risina, atliekot lēmuma pieņemšanu” - vēlas novilcināt balsojumu, lai pārliecinātu konservatīvos par savas kandidātes atbalstīšanu. Nacionālās apvienības atbalsts I. Lībiņai-Egnerei jau esot sarunāts, jo esot skaidrs, ka arī otrajā balsojuma kārtā R. Balodis nepieciešamo balsu skaitu negūs.

To, ka “Jaunā Vienotība” manipulē ar Saeimas darba kārtību, noliedz tās Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis, kas norāda, ka debatēs “Jaunā Vienotība” praktiski nepiedalās un tādējādi parlamenta darba kavēšanā to nevarētu vainot. “Mēs esam gatavi šodien strādāt tik, cik ir nepieciešams,” piektdienas vakarā teica A. Latkovskis. Saeima piektdien darbu beidza īsi pirms 23.00.

Politika

Ja mašīnas motorā dzirdams kāds “grabošais gultnis”, tad tas jānomaina pēc iespējas ātrāk. Jo ilgāk šo grabēšanu ignorē, jo lielākas iespējas, ka ķibele notiks pašā nepiemērotākajā brīdī ar postošākajām sekām. Evikas Siliņas valdībā šāds grabēšanas avots ir satiksmes ministrs Kaspars Briškens. Atļaušos teikt, ka viņš ir ne mazāks “grabošais gultnis” arī pašai partijai “Progresīvie”.