Sācies karš starp ietekmīgiem Dānijas un Zviedrijas motobraucēju klubiem

© Depositphotos

Zviedrijas noziedzīgo bandu kari sāk pārsviesties pāri valsts robežām un pamazām pārņemt Eiropu. Dānijas motociklistu klubs "Comanches MC" nonācis konfliktā ar noziedzīgu tīklu, kam ir saites ar zviedru motokluba pārstāvi un bruņotas bandas līderi Ismailu Abdo. Kā ziņo Zviedrijas nacionālā sabiedriskās televīzijas raidorganizācija "SVT", noziedzība motociklistu vidē Ziemeļvalstīs turpina pieaugt.

Motociklistu klubs konfliktē ar noziedznieku tīklu

Konflikti starp baikeriem ir galvenais iemesls vairākiem vardarbības aktiem, kas pagājušajā nedēļā tika vērsti pret "Comanches MC" Kopenhāgenā, ziņo "SVT News".

Lai gan Dānijas tiesībsargājošās iestādes veic pasākumus pret motociklistu bandām, konflikti starp motociklistu kopienu un cita veida noziedzīgiem tīkliem pieaug, vēsta pētījumu kompānija "Acta Publica" jaunākais ziņojums par noziedzību motociklistu vidē Ziemeļvalstīs.

Dānijas motociklistu klubs "Comanches", pēc zviedru aplēsēm, iespējams, iesaistīts konfliktā ar starptautisku noziedzīgu tīklu, kuram ir saites ar zviedru bandas līderi Ismailu Abdo, kas pazīstams arī ar segvārdu Zemene (“The Strawberry”).

Policijai ir aizdomas, ka "The Strawberry" apjomīgas zemeņu tirdzniecības piesegā katru gadu nelikumīgi apgroza miljardus un finansē ļoti ietekmīgu organizēto noziedzību. "Tas var izklausīties dīvaini, ka zemeņu pārdošana var būt saistīta ar noziedzību, bet tas var būt saistīts ar viltotu izcelsmes marķējumu tiražēšanu un naudas atmazgāšanu," paziņojumā presei saka Kristians Hellstrēms, Ērebrū pašvaldības vadītāja pienākumu izpildītājs.

Dānijas policija baidās no konflikta eskalācijas. Dānijas varas iestādes uzskata, ka pastāv nopietni riski - Zviedrijā notiekošā ekstrēmā vardarbība draud pārsviesties uz Dāniju. Ziņojumā aprakstīts, kādā veidā jūnija beigās sociālajos medijos sāka izplatīties video, kuros Zviedrijas noziedzīgā tīkla dalībnieki uzbruka un izsmēja "Comanches" vadošās personas Dānijā.

Nozaga lielu daudzumu hašiša

Saskaņā ar "SVT News" sniegto informāciju, konflikts izraisījies tāpēc, ka daži cilvēki no "Comanches" nozaguši lielu daudzumu hašiša no dažiem cilvēkiem Kopenhāgenā, nezinot, ka narkotikas piederējušas Zemenei - Ismailam Abdo.

Tiek apgalvots, ka pagājušajā nedēļā Kopenhāgenā tas ir izraisījis trīs vardarbības aktus, kas vērsti pret "Comanches" dalībniekiem un viņu radiniekiem. "Un tas ir tikai sākums. Esmu nobažījies par to, kas notiks turpmāk," kāds informēts avots Dānijā skaidrojis "SVT News".

Motociklistu klubi Ziemeļvalstīs aug, noziedzība arī

Saskaņā ar Dānijas policijas sniegto informāciju, motociklistu klubi Dānijā skaitliski aug, un, pēc "Acta Publica" datiem, "Comanches" sāk kļūt par valsts varu ietekmējošu faktoru. Pēc "Acta Publica" aplēsēm, Dānijā motociklistu klubam ir aptuveni 170 biedru, bet Zviedrijā - 15 līdz 20 biedru. Tiek uzskatīts, ka vairākiem kluba locekļiem ir pieredze bandu vidē.

Pētniecības uzņēmuma "Acta Publica" ziņojumā teikts, ka pēdējā ceturksnī noziedzīgā motociklistu vide ir turpinājusi paplašināties. Tādi klubi kā "Hells Angels" un "Bandidos" ir izveidojuši savus tīklus jaunās vietās, izveidojot jaunus ar tiem saistītus klubus.

"Bandidos" joprojām ir aktīvāki nekā "Hells Angels" un iesaistīti nopietnos noziegumos. "Bandidos" ir bijuši iesaistīti notikumos, kas norāda uz konfliktu ar tā saukto "Foxtrot" tīklu, lai gan šis konflikts, iespējams, šobrīd ir nedaudz "atslābis". Tomēr aizdomas par slepkavību "Hells Angels" iekšienē vēsta arī par tur notiekošajiem konfliktiem.

Pagājušā gada 28. novembrī ar vairākiem šāvieniem automašīnā pie sporta halles Mosā Norvēģijā, kas atrodas uz dienvidiem no Oslo, tika nodalināts zviedru vīrietis. Saskaņā ar Norvēģijas sabiedriskās raidorganizācijas "NRK" sniegto informāciju, vīrietim esot bijusi saikne ar noziedzīgo tīklu "Foxtrot" Zviedrijā.

Tagad Norvēģijas policija izvirzījusi apsūdzības 34 gadus vecam Turcijas pilsonim, kuru viņi vēlas izdot Norvēģijai un vēlas, lai saistībā ar apšaudi viņš tiktu izsludināts starptautiskā meklēšanā. Norvēģijas policija sola izdot zviedru bandas līdera Ismaila Abdo starptautisku kratīšanas orderi, un tieši zviedru bandas līderis Ismails Abdo ir tas, kuru policija vēloties aizturēt.

Pētniecības uzņēmuma "Acta Publica" ziņojums par noziedzību Ziemeļvalstīs cita starpā parāda, kā Dānijas un Norvēģijas tiesu sistēmas ar likuma palīdzību aktīvi cenšas apslāpēt noziedzīgo motociklistu vidi. Janvārī Norvēģijā tika aizliegts "Satudarah MC", bet Dānijā tieslietu ministrs nesen paziņoja, ka ir uzsākts process, lai izformētu "Bandidos".

"Acta Publica" pašreizējās situācijas ziņojumam par 2024. gada 1. ceturksni ir pievienota arī karte, kurā parādīta noziedzīgās motociklistu vides ģeogrāfija Zviedrijas teritorijā.

Pasaulē

Kamēr visas pasaules skatieni pievērsti kaujām Donbasā un Kurskas apgabalā, tikmēr aprit divi gadi tikpat svarīgam procesam — ukraiņu izlūkvienību iesaistei cīņās Āfrikā pret turienes teroristu organizācijām, algotņu grupējumiem un tirānisku līderu vadītiem kaujinieku grupējumiem.

Svarīgākais