Kāpēc Putins devās uz Korejas ziemeļiem Kimam Čenunam klanīties?

© SCANPIX/Reuters

Kāpēc politiķis, kurš sevi uzskata par Krievijas prezidentu, pirmo reizi 24 gadu laikā ieradās KTDR (Ziemeļkoreja) – valstī, kas visai pasaulei ir diktatūras, nabadzības un totalitāras sabiedrības piemērs? Kāpēc Kremļa propaganda nosauca KTDR par Krievijas nākotnes tēlu?

Kad Krievijā vēl nebija aizliegti masu opozīcijas mītiņi, komiskā mītiņā (pēdējā, 2018. gadā) ar nosaukumu “Monstrācija” (izgudroja mākslinieks Artjoms Loskutovs) parādījās liels reklāmkarogs “Ziemeļkorejas”. Tā autors deva mājienu, ka politiskā situācija Krievijā strauji kļūst līdzīga tai “pasaulei”, kuru Kimu dinastija uzcēla savā valstī. Pat 2018. gadā neviens nevarēja iedomāties, ka pēc četriem gadiem Vladimirs Putins sāks karu ar kaimiņvalsti, bet pēc gada dosies apciemot Kimu Čenunu, kuru visa pasaule uzskata par nevēlamu personu.

Abi diktatori sarokojās, apskāvās, sarīkoja koncertus viens otram par godu, apsprieda, kā uzveiks Rietumus, un brauca ar mersedesu.

Korejas Tautas Demokrātiskā Republika (KTDR) reti parādās ziņu reportāžās saistībā ar miermīlīgiem dzīves gadījumiem. Raksturīgi, ka šīs valsts parādīšanās ziņās tiek saistīta ar mācību raķešu palaišanu Japānas virzienā vai vēl pēdējo reizi ar balonos iekārtiem sadzīves atkritumu groziem, kuri tika virzīti uz Dienvidkoreju. Pat Džeimsa Bonda filmās ziemeļkorejieši, šķiet, rada lielākus draudus pasaulei, nekā tas ir patiesībā. Bet viņi var arī pārsteigt.

Var teikt, ka KTDR izgudroja Staļins. Kad pēc Otrā pasaules kara beigām, 1945. gada 2. septembrī, ASV un PSRS sadalīja ietekmes zonas bijušajos Japānas impērijas īpašumos, robeža, kas sadala vienu nāciju, gāja pa ziemeļu platuma 38. paralēli. Korejas pussala tika sadalīta divās daļās - uz dienvidiem no robežas, uz “Amerikas zemes”, tika izveidota Korejas Republika, uz ziemeļiem no robežas - "padomju teritorijā" - parādījās kaujinieciska KTDR, kuru vadīja Kimu dinastija. Abu Koreju piemērs parasti parāda atšķirību starp komunistisko sistēmu un kapitālismu: Dienvidkoreja 20. gadsimta otrajā pusē kļuva par vienu no Āzijas četriem mazajiem pūķiem - valstīm, kurās ir ļoti augsts ekonomiskās attīstības līmenis, kura ir viens no lielākajiem elektronikas ražotājiem pasaulē, savukārt ziemeļkorejieši dažkārt mirst badā, nodarbojas ar kiberizspiešanu un draud pasaulei ar kodolbumbām.

Taču KTDR un Krievijas Federācija ir divas pasaules līderes artilērijas rezervju jomā. 2023. gada beigās KTDR piegādāja Krievijai vairāk nekā vienu miljonu šāviņu desmit ieroču sūtījumos, kas tiek izmantoti kaujas operācijās Ukrainā. Ir skaidrs, ka Putins pie Kima Čenuna ieradās divu iemeslu dēļ: jaunas šāviņu partijas dēļ un, iespējams, “lēto” roku dēļ. Neapdomīgas migrācijas un ārpolitikas rezultātā Krievija jau ir zaudējusi miljoniem strādnieku no Vidusāzijas valstīm - viņu vietā var nākt Kima Čenuna padotie, un, nešaubīgi, viņi Krievijas uzņēmumiem izmaksās lētāk nekā tadžiki, kirgīzi, uzbeki, moldāvi vai tie paši ukraiņi, kas agrāk strādāja Krievijas būvlaukumos, ziemeļkorejieši Krievijas ekonomikai noteikti būs izdevīgāki nekā turki.

Turklāt ziemeļkorejiešiem 10 gadus jādienē obligātajā militārajā dienestā. Iespējams, ka Putins vēlas viņus izmantot arī karā pret Ukrainu. Ārvalstnieku piesaistīšana karam nav izdevusies ar Āfrikas valstu līgumkaravīru iekļaušanu karadarbībā.

Vladimira Putina vizītei Phenjanā ir vēl viens iemesls.

Demokrātiskā Dienvidkoreja šodien ir lielākā ieroču un militārā aprīkojuma ražotāja. 2022. gada jūlijā vairāki privāti militāri rūpnieciski uzņēmumi no Dienvidkorejas vienojās ar Poliju par liela mēroga modernu smago ieroču piegādēm. Līdz 2026. gadam Dienvidkorejas “Hyundai Rotem” rūpnīcas piegādās Polijai 180 “Black Panther” tankus. Vēl 820 tankus “Hyundai” ražos pašā Polijā un šīs valsts rūpnīcās Eiropā. Polija no Dienvidkorejas saņems arī vairāk nekā 600 Dienvidkorejas pašgājējhaubices K9 - 388 no tām tiks ražotas korejiešu uzceltajās rūpnīcās Polijā. Kopš 2023. gada Polija sāka saņemt 48 virsskaņas Dienvidkorejas iznīcinātājus FA-50. Tā paša līguma ietvaros Varšava no Dienvidkorejas gatavojas pirkt 300 K239 daudzkārtējas palaišanas raķešu sistēmas. Polijas varas iestādes skaidro, ka šāda ieroču izvēle ir izskaidrojama ar Krievijas un Ukrainas kara gaitu.

Faktiski Polija jau ir kļuvusi par izmēģinājumu poligonu mūsdienu Dienvidkorejas ieroču ražošanai un testēšanai. Militārais eksperts, ģenerālis In Bum Čongs sacīja, ka Dienvidkoreja un Polija "nodrošinās viena otras drošību". Krievijas uzbrukuma Polijai gadījumā Varšava ātri saņems no Seulas trūkstošo militāro aprīkojumu, un Seula izveidos jaunu aizsardzības nozares centru, kas nebūs pieejams KTDR kara gadījumā Korejas pussalā.

Turklāt uz Ukrainu var eksportēt Polijā ražoto Korejas militāro tehniku ​​- pati Seula līdz šim aprobežojusies vien ar humānās palīdzības piegādēm. Kremlis to ļoti vēlas novērst. Kremlis vēlas, lai Dienvidkorejā ražotie ieroči paliktu Āzijā, lai tie nenonāktu Ukrainā. Tādēļ, pēc kremļa domām, nepieciešams piespiest Seulu turēt savu armiju kaujas gatavībā - piemēram, Phenjanai jāsāk strauji saasināt situāciju uz 38. paralēles. To mēs redzēsim jau tuvākajā laikā, kur Putinam ir izdevīgāk turēt ziemeļkorejiešus - frontē Ukrainā vai uz robežas ar Dienvidkoreju.

Vai Putina misija klanīties Kima priekšā bija veiksmīga? Acīmredzot nē - ceturtdien Dienvidkorejas ziņu aģentūra “Yonhap” ziņoja, ka Dienvidkorejas varas iestādes uz Krievijas un KTDR noslēgto līgumu fona nolēma pārskatīt savu palīdzības politiku Ukrainai un ir gatavas to sniegt ne tikai ar ķiverēm, pirmās palīdzības aptieciņām, metāla detektoriem un elektromotoriem, bet arī ar nopietnu militāro ekipējumu.

Pasaulē

Kamēr Rīgā politiķi lemj, būt vai nebūt “Rail Baltica” atzaram uz Rīgu un lidostu “Rīga”, tikmēr lietuvieši jau rūpējās kā no jaunās dzelzceļa līnijas gūt maksimālu labumu Klaipēdas ostai un tās reģionam. Viņi vienojušies par atzara būvniecību no Klaipēdas uz “Rail Baltic” mezglu Kauņā.

Svarīgākais