Igauņu skolēniem "apcirps" bezmaksas piena programmu

Bezmaksas pienu Igaunijas skolēni saņems vien līdz sestajai klasei. © Scanpix/ZUMA Press

Līdz šim Igaunijā bezmaksas piens tika nodrošināts visiem skolēniem, taču, sākot ar nākamo gadu, tas pienāksies vien līdz sestajai klasei. Iemesls ir klasiskais – naudas trūkums. Bezmaksas piena programma daļēji tiek finansēta par Eiropas Savienības naudu, taču Briseles piešķirtie līdzekļi netek indeksēti atbilstoši inflācijai un cenu kāpumam. Tā rezultātā vairāk būtu jātērējas Igaunijas valdībai, kas to nevarot atļauties.

Neiepriecinošās ziņas sarunā ar Igaunijas sabiedrisko mediju “ERR” pavēstījis Reģionu lietu un lauksaimniecības ministrijas pārstāvis Ahto Tilks. Tieši šī ministrija ir atbildīga gan par bezmaksas piena, gan bezmaksas augļu un dārzeņu programmām valsts skolās.

Tilks atgādinājis, ka savulaik bezmaksas piens tika piešķirts vien sākumskolu audzēkņiem, bet kopš 2004. gada šī programma tiek attiecināta uz visiem skolēniem, tajā skaitā arī tiem, kuri mācās arodskolās. Programmu kopīgi finansē ES un Igaunijas valdība. Briseles asignācijas tiekot aplēstas, vadoties pēc tā, cik valstī ir bērnu vecumā no sešiem līdz desmit gadiem. Tādēļ katru mācību gadu finansējums ir atšķirīgs, lielākoties svārstoties robežās no 1,3 līdz 1,5 miljoniem eiro. Atlikušo daļu piena iegādei piešķir Igaunijas valdība. Ilgāku laiku tās ieguldījums gadā vidēji bijis ap 1,2 miljoniem eiro, taču tagad pieaudzis līdz 1,7 miljoniem eiro, kas jaunās valdības ieskatā esot par daudz.

Ministrijas pārstāvis skaidro, ka tēriņi beidzamā gada laikā palielinājušies vairāku iemeslu dēļ. Galvenais, protams, ir straujais pārtikas preču cenu kāpums, kas piedzīvots pēc tam, kad 2022. gada 24. februārī Krievija uzsāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā. Arī otrs iemesls saistīts ar šo karu - pagājušajā gadā Igaunijas skolās mācījās aptuveni 8000 bērnu no Ukrainas, un bezmaksas piena programma, protams, tika attiecināta arī uz viņiem. “Pašlaik mums pietrūkst vismaz pusmiljons eiro, lai šo programmu turpinātu, kā līdz šim, tādēļ tiek meklēti citi ceļi,” sacījis Tilks.

“ERR” atgādina, ka šā gada pavasarī izveidotā jaunā valdība plānojusi būtiski samazināt budžeta izdevumus. Diskusijas par konkrētām pozīcijām sāksies augustā, bet ministrijām jau dots nepārprotams uzdevums meklēt jomas, kurās tās varētu ieekonomēt. Reģionu lietu un lauksaimniecības ministrija aplēsusi, ka ar pieejamajiem līdzekļiem bezmaksas pienu spēs nodrošināt vien līdz sestajai klasei. Līdzīgi būs ar augļiem un dārzeņiem, taču šajā jomā vērojams zināms progress, jo līdz šim tie tika nodrošināti tikai līdz piektajai klasei.

Likteņa ironija, bet šādu lēmumu ministrija pieņēmusi pavisam neilgu laiku pēc tam, kad saņēmusi pašas pasūtīto Tartu universitātes zinātnieku pētījumu. Tajā bija rekomendācija absolūti visiem skolēniem nodrošināt ne tikai bezmaksas pienu, bet arī augļus un dārzeņus, taču līdzekļu trūkums spiedis ministriju rīkoties gandrīz diametrāli pretēji šim ieteikumam. Un tas nozīmē, ka aptuveni 80 000 Igaunijas skolēnu bezmaksas piens vairs nepienāksies.

Pasaulē

Kur pazūd munīcija Ukrainas armijai; kādēļ F-16 karā netiek izmantoti lietderīgi; kā FPV dronu lietošana ietekmē kara gaitu; amatpersonu nodevības; vai karam paredzamas drīzas beigas; kas notiek ar gūstā saņemtajiem Ukrainas karavīriem un kādēļ Krievijas militāristi izvaro bērnus – intervijas turpinājums ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.

Svarīgākais