Pentagona slepeno dokumentu nopludinātājs izrādās nesakarīgs jaunietis

21 gadu veco Džeku Teišeiru tur aizdomās par slepenu Pentagona dokumentu nopludināšanu  © AFP/Scanpix

Vakar Bostonas tiesas priekšā bija jāstājas 21 gadu vecajam ASV Nacionālās gvardes ierindniekam Džekam Teišeiram, kurš tiek vainots Pentagona slepeno dokumentu nopludināšanā. Varētu šķist dīvaini, ka tik jaunam un nepieredzējušam darbiniekam bijusi piekļuve dokumentiem, kurus Pentagons nodēvējis par īpaši slepeniem un ar valsts nacionālo drošību saistītiem, taču ir zināms, ka Teišeira strādājis gvardes izlūkdienesta informācijas tehnoloģiju nodaļā, kas arī izskaidro viņa pieeju šiem failiem.

Par dokumentu noplūdi ASV mediji sāka ziņot pirms vairākām nedēļām, vēsta BBC. Šī informācija saturēja ziņas par Pentagona vērtējumu attiecībā uz Krievijas uzbrukumu Ukrainā, kā arī sensitīvus datus par amerikāņu sabiedroto politiskajiem lēmumiem. ASV amatpersonas paziņojušas, ka pirms publiskošanas daļā dokumentu veikti labojumi, piemēram, norādot lielākus Ukrainas dzīvā spēka zaudējumus, nekā tas bijis oriģinālajos failos. Dokumentu atbilstību patiesībai apstrīdējušas arī Dienvidkorejas un Ēģiptes amatpersonas. Pirmā no šīm valstīm uzsvērusi, ka neesot bijušas īpašas diskusijas par ieroču piegādēm Ukrainai, savukārt otrā norādījusi, ka neesot slepeni piegādājusi Krievijai aptuveni 40 000 raķešu.

Ceturtdienas pēcpusdienā ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti sadarbībā ar armijas īpašo uzdevumu vienību Masačūsetsas štata Daitonas pilsētā arestēja par dokumentu noplūdi aizdomās turēto Teišeiru. Viņa identitāti pirmais atklāja laikraksts “The Washington Post”, bet jau pēc dažām minūtēm lielākie ASV televīzijas kanāli tiešraidē demonstrēja aizdomās turamā aizturēšanu, ziņo BBC. Tā bija kulminācija nedēļu ilgai izmeklēšanai par vienu no postošākajām slepenas informācijas nopludināšanām kopš Edvarda Snoudena 2013. gadā īstenotās Nacionālās drošības aģentūras dokumentu publiskošanas.

ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlends preses konferencē informējis, ka Teišeira ir ASV Gaisa spēku Nacionālās gvardes darbinieks un tiešsaistes tērzēšanas grupas līderis. Nopludinātie dokumenti pirmoreiz parādījās šajā grupā. Viņš aizturēts "saistībā ar izmeklēšanu par slepenas nacionālās aizsardzības informācijas neatļautu vākšanu, saglabāšanu un pārraidīšanu", teicis ģenerālprokurors.

ASV Nacionālās gvardes birojs paziņoja, ka Teišeira, kurš tikai 2020. gadā absolvējis vidusskolu, iestājās karadienestā 2019. gada septembrī un ir informācijas tehnoloģiju un komunikāciju speciālists. Pentagons ir atzinis, ka šī dokumentu nopludināšana rada "ļoti nopietnu" risku ASV nacionālajai drošībai, un Pentagona preses sekretārs brigādes ģenerālis Pets Raiders ceturtdien to nosodīja kā "tīšu noziedzīgu rīcību".

Dienu pirms aizdomās turamā aizturēšanas laikraksts "The Washington Post" ziņoja, ka ASV slepeno dokumentu nopludinātājs strādājis militārā bāzē un publiskojis valsts noslēpumus paziņu grupā tērzēšanas platformā "Discord". Viņa uzskati bijuši diezgan dīvaini. Lai gan Teišeira jūsmojis par ieročiem un militāro aprīkojumu, viņš deklarējis, ka kategoriski iestājoties “pret karu”. Aizdomās turamais tāpat kā viņa sekotāji “Discord” grupā (un starp tiem ir ne tikai amerikāņi, bet arī krievi un ukraiņi) esot pārliecināts kristietis, kurš ir skeptiski noskaņots pret ASV valdību.

Pasaulē

Kur pazūd munīcija Ukrainas armijai; kādēļ F-16 karā netiek izmantoti lietderīgi; kā FPV dronu lietošana ietekmē kara gaitu; amatpersonu nodevības; vai karam paredzamas drīzas beigas; kas notiek ar gūstā saņemtajiem Ukrainas karavīriem un kādēļ Krievijas militāristi izvaro bērnus – intervijas turpinājums ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.

Svarīgākais