Itālijā nāksies likvidēt lāci, kas saplosījis cilvēku

Lāči Itālijā sākuši apdraudēt cilvēkus. © AP/Scanpix

Itālijas ziemeļos, Trento pilsētas apvidū aprīļa sākumā notikusi traģēdija – kāds brūnais lācis saplosījis jaunu vīrieti, kurš bija devies skriet pa meža taciņām. Noskaidrots, ka šī lācene jau iepriekš uzbrukusi cilvēkiem, tāpēc pieņemts lēmums to likvidēt.

Trešdien Kaldes ciematā notika 26 gadus vecā Andrea Papi bēres, raksta “The Guardian”. 5. aprīlī viņš, kā jau ierasts, bija devies skriet tuvējā mežā, taču mājās tā arī neatgriezās. Papi tuvinieki sacēla trauksmi, tika uzsākta vīrieša meklēšana, un nākamajā dienā mežā tika atrasts viņa līķis. Nodarītie ievainojumi, kas bija ļoti nopietni, neatstājot Papi cerības izdzīvot, nepārprotami liecināja, ka viņš kļuvis par lāča uzbrukuma upuri.

Pēc “DNS” analīžu veikšanas noskaidrots arī agresors, bet, ja precīzāk, agresore. Tā ir 17 gadus vecā lācene, kura Trentīno reģiona vides aizsardzības dienesta dokumentos tiek dēvēta par “JJ4”. Visticamāk, šī dzīvnieka uzbrukums Papi nebija nejaušs. 2020. gada jūnijā lācene jau bija uzbrukusi cilvēkiem - kādam vīrietim un viņa dēlam, kuri pastaigājās pa mežu. Reģiona gubernators Mauricio Fugati jau tad nolēma, ka bīstamais lācis ir jālikvidē, taču vairākas vides aizsardzības organizācijas to veiksmīgi apstrīdēja apgabaltiesā. Lācene tika sagūstīta un dzīvniekam uzlika kaklasiksnu, lai allaž būtu iespējams konstatēt tā atrašanās vietu, taču šā gada sākumā baterijas izlādējušās un “JJ4” pazudusi no novērotāju redzesloka.

Tagad lācene izsludināta meklēšanā, vēsta “BBC”. Plānots, ka to mēģinās ievilināt slazdā, kur tiks novietota ēsma, bet pēc tam dzīvnieku iemidzinās. Ja šis plāns neizdosies, lācenes likvidēšanā tiks iesaistīti mednieki. Vienlaikus tiek spriests arī par to, kā panākt, lai lāči sadzīvotu ar cilvēkiem. Pagājušā gadsimta nogalē šo dzīvnieku skaits Trentīno reģionā nepārsniedza trīs īpatņus. Taču Eiropas Savienības atbalstītā projekta “Life Ursus” ietvarā no Slovēnijas uz Itālijas ziemeļiem tika pārvestas vairākas brūno lāču ģimenes, un pašlaik tiek lēsts, ka Trentīno reģionā dzīvo jau aptuveni 100 lāči. Reģiona vides aizsardzības departamenta speciālisti bija rēķinājušies ar to, ka lāči pamazām izklīdīs pa Alpiem, taču tas nav noticis, un dzīvnieki mitinās samērā nelielā apvidū. To uzbrukumi cilvēkiem ir diezgan reti, un 5. aprīlī notikusī traģēdija, kad tika saplosīts cilvēks, ir pirmais šāds gadījums vairāk nekā 100 gadu laikā.

Pasaulē

Kur pazūd munīcija Ukrainas armijai; kādēļ F-16 karā netiek izmantoti lietderīgi; kā FPV dronu lietošana ietekmē kara gaitu; amatpersonu nodevības; vai karam paredzamas drīzas beigas; kas notiek ar gūstā saņemtajiem Ukrainas karavīriem un kādēļ Krievijas militāristi izvaro bērnus – intervijas turpinājums ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.

Svarīgākais