Tiesa Šveicē šķetina iespējamās Putina naudas ceļus

No sava bērnības drauga, Krievijas prezidenta Vladimira Putina čellists Sergejs Roldugins saņēmis vairākus valsts apbalvojumus.  © Reuters/Scanpix

Šveicē sākusies tiesas prāva pret četriem Krievijas bankas "Gazprombank" Cīrihes nodaļas darbiniekiem. Viņi apsūdzēti par to, ka savulaik ļāvuši krievu čellistam Sergejam Rolduginam, kurš zināms kā prezidenta Vladimira Putina sens draugs, vairākos bankas kontos noguldīt desmitiem miljonus dolāru, par nepainteresējoties par šīs naudas izcelsmi. Prokuratūra uzskata, ka Roldugins bijis viens no tiem Kremlim pietuvinātajiem cilvēkiem, kurš nodarbojies ar Putina naudas atmazgāšanu.

"BBC" vēsta, ka laikā no 2014. līdz 2016. gadam no Rolduginam piederošu aizdomīgu firmu kontiem Panamā un Kiprā uz kontiem "Gazprombank" Cīrihes nodaļā pārceļojuši aptuveni 50 miljoni dolāru. Lai gan Roldugins ir labi pazīstams mūziķis, tik liela viņa rocība nav (kādā tolaik sniegtā intervijā "New York Times" viņš uzsvēris, ka neesot uzņēmējs un nekādā gadījumā nav arī miljonārs), un, kā norāda prokuratūra - saskaņā ar likumu par cīņu pret naudas atmazgāšanu, bankas vadītājiem, pirms pieļaut šādus pārskaitījumus, bija jāpārliecinās, ka naudai ir tīra izcelsme. Jāatgādina, ka tobrīd, jau pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas, bija arī noteiktas pirmās starptautiskās sankcijas pret Putina domubiedriem.

Rolduginam piederošo kontu atklāšana gan nebija Šveices izmeklētāju nopelns. Viņa vārdu, kā arī informāciju par aizdomīgajiem pārskaitījumiem uz "Gazprombank" Cīrihes nodaļu daudzu lielo pasaules mediju pārstāvji uzzināja kopīgi analizējot tā dēvētos Panamas dokumentus, kas vēstīja par visdažādākajām naudas atmazgāšanas operācijām, kurās izmantotas Panamā un citur ārzonās reģistrētas firmas.

Tikai vēl pēc vairākiem gadiem pie izmeklēšanas ķērās Šveices varasiestādes. "AP" vēsta, ka apsūdzības izvirzītas četriem augsta ranga bankas darbiniekiem - trīs no viņiem dzimuši Krievijā, bet viens Šveicē. Visi apsūdzētie savu vainu nolieguši, stāstot, ka Roldugins, atverot kontus, uzrādījis dokumentus, kas apliecinājuši, ka viņam ir miljoniem Šveices franku lieli uzkrājumi un ikgadējie ienākumi, tādēļ lielās transakcijas nekādas aizdomas neesot radījušas. Tolaik arī baņķieriem neesot bijis zināms, ka mūziķis ir Putina bērnības draugs, Krievijas līdera vecākās meitas krusttēvs un prezidenta uzticības persona.

Visiem apsūdzētajiem draud diezgan simbolisks sods - līdz septiņiem mēnešiem ilgs nosacīts cietumsods. Turklāt arī tas stāsies spēkā vien tad, ja viņus atzīs par vainīgiem, kas būs diezgan sarežģīti, jo apsūdzībai faktiski nāksies pierādīt, ka miljoniem dolāru, ar ko operējis Rodulgins nav bijusi viņa, bet gan Putina nauda. Arī sadzīt tās pēdas nu jau būs teju neiespējami, jo 2016. gadā pēc Panamas dokumentu publiskošanas Roldugins abus kontus Cīrihes "Gazprombank" nodaļā slēdza, pirms tam tajos esošos līdzekļus pārskaitot dažādām ārzonas kompānijām.

Britu finansists Viljams Brouders, kurš jau gadiem aicina uz nesaudzīgu cīņu pret Krievijas korumpantiem un naudas atmazgātājiem, intervijā "New York Times" izteicies - viņam nerodoties iespaids, ka Šveices varasiestādes un baņķieri, neraugoties uz visiem deklaratīvajiem paziņojumiem, būtu gatavi nopietni cīnīties ar šo problēmu. Jā, pret pašu Rolduginu arī šajā valstī noteiktas sankcijas, "Gazprombank" Cīrihes nodaļa ir slēgšanas procesā, taču tiem, kuri, iespējams, veicinājuši šīs shēmas realizēšanu draud vien "uzsišana pa nagiem" nevis nopietns sods.

Pasaulē

Kur pazūd munīcija Ukrainas armijai; kādēļ F-16 karā netiek izmantoti lietderīgi; kā FPV dronu lietošana ietekmē kara gaitu; amatpersonu nodevības; vai karam paredzamas drīzas beigas; kas notiek ar gūstā saņemtajiem Ukrainas karavīriem un kādēļ Krievijas militāristi izvaro bērnus – intervijas turpinājums ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.

Svarīgākais