Domstarpības britu karaliskajā ģimenē sit augstu vilni - Čārlzs III licis Harijam un Meganai Mārklai izvākties

Prinča Harija un viņa dzīvesbiedres Meganas Mārklas attiecības ar britu karaļnamu ir neglābjami sabojātas.  © Reuters/Scanpix

Domstarpības britu karaliskajā ģimenē sit jaunu augstu vilni - karalis Čārlzs III licis savam dēlam Harijam un viņa sievai Meganai Mārklai izvākties no Frogmoras kotedžas, kas atrodas Vindzoras pils teritorijā. Britu laikraksta The Sun ziņu apstiprinājis ASV dzīvojošo Saseksas hercoga Harija un viņa dzīvesbiedres pārstāvis, bet Bakingemas pils sniegt komentārus atteikusies, jo šī esot "ģimenes iekšējā lieta", raksta AP.

Tiesības dzīvot Frogmoras kotedžā bija pagājušā gada septembrī aizsaulē aizgājušās karalienes Elizabetes II kāzu dāvana mazdēlam un viņa izredzētajai. Taču kopš 2018. gada, kad notika šīs kāzas, daudz ūdens aiztecējis, un sacīt, ka Harijs ar Meganu sanīdušies ar britu karaļnamu, nozīmē nepateikt gandrīz neko. Jau kopš 2020. gada pāris dzīvo Kalifornijā, atteicies pildīt karaliskās ģimenes locekļu pienākumus, bet šā gada janvārī klajā nāca Harija sarakstītie skandalozie memuāri Liekais (Spare), kuros atklātas Bakingemas pils reputāciju graujošas lietas.

The Sun raksta, ka jau nākamajā dienā pēc grāmatas nonākšanas pārdošanā Čārlzs III savam jaunākajam dēlam paziņojis - savāciet savas mantiņas no Frogmoras kotedžas un pazūdiet pēc iespējas ātrāk. Harija neoficiālais biogrāfs Omids Skobijs Yahoo News rakstījis, ka sākotnēji Harijam un Meganam bijušas atvēlētas vien pāris nedēļas, lai izdomātu, ko no iedzīves viņi vēlas pārvest uz ASV, taču tagad izvākšanās termiņš pagarināts līdz vasaras sākumam. Čārlzu III nav apturējis pat tas, ka Harijs un Megana jau atmaksājuši 2,4 miljonu sterliņu mārciņas (2,7 miljonus eiro), nodokļu maksātāju naudas, kas tika ieguldīta Frogmoras kotedžas remontā pirms pāris tajā apmetās. Kad Harijs un Megana devās uz ASV, viņi plānoja šo kotedžu saglabāt kā savu mājokli, ko izmantot, apciemojot Apvienoto Karalisti, taču šādas vizītes, ņemot vērā saspīlētās attiecības ar Bakingemas pili, kļuvušas aizvien retākas un retākas.

Memuāru iznākšanai sekoja vairākas Harija intervijas amerikāņu medijiem, kas viņu diezgan atklāti atbalsta, un tajās britu karaļa jaunākais dēls izteicies, ka viņam vēl ir daudz kā skandaloza stāstāma, taču pašlaik nav pienācis īstais brīdis. Karaļnama vēsturnieks Toms Bouers nesenā intervijā Page Six norādījis, ka Harijs ar Meganu faktiski izprovocējuši Čārlzu III uz izlēmīgu rīcību. Tikai retais šaubās par to, ka Harijs nesaņems ielūgumu uz tēva kronēšanas ceremoniju, kas 6. maijā notiks Vestminsteras abatijā. Ja viņu tomēr ielūgtu, slikti būtu abos gadījumos - gan tad, ja Harijs ierastos un viņam tiktu pievērsta lielāka mediju uzmanība nekā karalim, ne tad, ja viņš publiski paziņotu par neierašanos, atkal pieminot visas pārestības, ko Harijam esot nodarījusi karaliskā ģimene.

The Telegraph rīcībā esošā informācija liecina, ka 1792. gadā celtajā Frogmoras kotedžā Čārlzs III piedāvājis apmesties savam jaunākajam brālim Endrū, kurš no karaliskās ģimenes pārstāvja oficiālo pienākumu pildīšanas tika atstādināts pēc tam, kad iekūlās seksa skandālā ASV. Taču tā nav privilēģija, bet drīzāk sods, jo princim Endrū plānots atņemt 250 000 sterliņu mārciņu (280 000 eiro) lielo ikgadējo Bakingemas pils finansējumu, kas nozīmē, ka viņš vairs nevarēs uzturēt savu pašreizējo mājokli - tās pašas Vindzoras teritorijā esošo Royal Lodge.

Svarīgākais