FIB direktors: Covid-19, visticamāk, radīts laboratorijā Ķīnā

Covid-19 prasījis vairāk nekā 6,8 miljonu cilvēku dzīvības, taču noskaidrot, kā īsti radies slimību izraisošais koronavīruss, pagaidām nav izdevies © Scanpix

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) ir viens no amerikāņu īpašajiem dienestiem, kurš sliecas domāt, ka Covid-19 pandēmiju, kas kopš 2019. gada nogales visā pasaulē prasījusi vairāk nekā 6,8 miljonu cilvēku dzīvības, izraisījusi noplūde no Ķīnas pilsētas Uhaņas Virusoloģijas institūta laboratorijas.

Iepriekš kļuva zināms, ka arī Enerģētikas ministrija uzskata līdzīgi, taču Baltā nama oficiālie pārstāvji oficiāli uzsvēruši - lai gan ir aizdomas, ka Ķīna nevēlas patiesības noskaidrošanu par pandēmijas cēloņiem, neko skaidri pagaidām apgalvot nevarot.

Jāuzsver, ka runa šajā gadījumā nav tikai par zinātni, bet arī politiku. Tā kā bijušais ASV prezidents Donalds Tramps bija viena no pirmajām augstajām amatpersonām pasaulē, kas jau no paša sākuma vainoja Ķīnu kovida vīrusa radīšanā, šis visnotaļ loģiskais pieņēmums t.s. liberālajās aprindās automātiski tika ievietots “sazvērestību teoriju” sarakstā un uzskatīts gandrīz vai par politnekorektu. Jāatgādina, ka arī Latvijā vēl 2021. gadā gan valsts institūcijas, gan mediju pārstāvji plaši kaunināja ārstus vai politiķus, kuri atļāvās piekrist hipotēzei par Covid-19 mākslīgu izcelsmi Ķīnas laboratorijā.

“Atbilstoši FIB vērtējumam, jau kādu laiku tiek atzīts, ka pandēmiju, visticamāk, izraisīja potenciāls laboratorijas negadījums Uhaņā,” intervijā “Fox News” paziņojis FIB direktors Kristofers Rejs. Šī ir pirmā reize, kad šī izlūkdienesta vadītājs nāk klajā ar šādu atklāsmi, taču arī iepriekš CNN un citi amerikāņu mediji informējuši, ka FIB eksperti sliecas domāt, ka patiesībai neatbilst Ķīnas ilgi kultivētā un pasaules sabiedrības par vienīgo patieso uztvertā versija par to, ka vīruss mutējis dzīvniekos un pēc tam pārceļojis uz cilvēku organismiem. AP atgādina, ka savulaik pie šīs hipotēzes stingri turējās Pasaules veselības organizācija (WHO), taču nu arī tā atzinusi, ka ar līdzšinējiem pētījumiem ir nepietiekami, lai nepārprotami secinātu, kā radies un tālāk izplatījies Covid-19 izraisošais koronavīruss SARS-CoV-2.

Līdzīgās domās ir Baltā nama galvenais padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Kērbijs, kurš šonedēļ uzsvēris - Covid-19 pandēmiju izraisījušā vīrusa izcelsmi pagaidām noskaidrot nav izdevies, taču prezidenta Džo Baidena administrācija, tāpat kā WHO veltīšot vislielākās pūles, lai to izdarītu. Taču tas būs iespējams vien tad, ja Ķīna pilnībā sadarbosies, kas līdz šim neesot bijis novērojams. BBC atgādina, ka šonedēļ ASV vēstnieks Ķīnā Nikolass Bērnss uzrunā ASV Tirdzniecības palātā sacījis, ka Ķīnas varas iestādēm “būtu jābūt godīgākām attiecībā uz to, kas pirms trim gadiem notika Uhaņā, un kā izveidojās šī Covid-19 krīze”.

FIB direktors Rejs runājis krietni atklātāk, pārmetot Ķīnas varas iestādēm, ka tās likušas šķēršļus izmeklēšanai, un tas ir viens no iemesliem, kādēļ ir pamats uzskatīt - vīruss “izbēdzis” no Uhaņas institūta laboratorijas. AFP norāda, ka šis institūts, kas savā jomā ir viens no vadošajiem pasaulē un cita starpā nodarbojas ar koronavīrusu pētīšanu, atrodas vien 40 minūšu braucienā no Uhaņas jūras velšu un medījuma tirgus, no kura, pēc Ķīnas varas iestāžu apgalvojuma, dabīgā ceļā mutējušais vīruss sācis izplatīties no cilvēka uz cilvēku.

Tikai pāris dienas pirms Reja paziņojuma izdevums “Wall Street Journal” publicēja rakstu, kurā bija norādīts, ka arī ASV Enerģētikas ministrijas izlūkošanas departaments gan “ar samērā mazu ticamības pakāpi”, bet tomēr uzskata, ka vīruss ir noplūdis no Uhaņas institūta laboratorijas. Varētu jautāt, kāds gan Enerģētikas ministrijai sakars ar draudīgiem vīrusiem, taču atbilde ir gaužām vienkārša - ASV tieši šī iestāde uzrauga attiecīgu zinātnisko laboratoriju darbību, līdz ar to tai ir gan resursi, gan eksperti, kuri var spriest par notikušo. CNN gan uzsver, ka citi amerikāņu izlūkdienesti pagaidām vairāk sliecas uz sākotnējo versiju par vīrusa dabisko izcelsmi vai arī atzīst, ka to rīcībā ir pārāk maz informācijas. Tāpat rīkojas Baltais nams, norādot - brīdī, kad būs viesta lielāka skaidrība, tas nekavēsies informēt nedz ASV Kongresu, nedz sabiedrību.

Neviens neapgalvo, ka Ķīna Uhaņas Virusoloģijas institūtā būtu izstrādājusi bioloģiskos ieročus, taču pat mājieni uz to, ka laboratorijā kaut kas nogājis greizi, izraisījuši asu Pekinas reakciju. Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāve Mao Nina paziņojusi, ka šādus izteikumus Ķīnā uztver kā nomelnošanas mēģinājumu, un uzsvērusi, ka jautājumu par Covid-19 izcelsmi nevajadzētu lieki politizēt. Viņa atgādinājusi par 2021. gada WHO un Ķīnas izmeklētāju kopīgo ziņojumu, kurā rakstīts, ka vīrusa noplūde no Uhaņas institūta laboratorijas ir ļoti, ļoti maz ticama, taču piemirsusi piebilst, ka kopš tā laika WHO nostāja mainījusies un tās eksperti vēlētos saņemt vairāk informācijas no Ķīnas.

Ir skaidrs, ka ASV šis jautājums tiks aktualizēts atkal un atkal. Republikāņi pēc vairākuma iegūšanas ASV Kongresa Pārstāvju palātā jau panākuši, ka tiek nodibināta apakškomisija, kuras uzdevums būs pētīt Covid-19 izcelsmi, kā arī noskaidrot, kādēļ ASV ieguldījušas itin lielus līdzekļus Uhaņas institūta darbībā. Nav šaubu, ka jau tāpat sarežģītās attiecības starp ASV un Ķīnu šis solis neuzlabos, taču visas pasaules sabiedrības interesēs būtu noskaidrot patiesību, kas cita starpā palīdzētu izstrādāt arī rīcības plānu, kas mazinātu līdzīgu pandēmiju iespējamību.

Pasaulē

Kur pazūd munīcija Ukrainas armijai; kādēļ F-16 karā netiek izmantoti lietderīgi; kā FPV dronu lietošana ietekmē kara gaitu; amatpersonu nodevības; vai karam paredzamas drīzas beigas; kas notiek ar gūstā saņemtajiem Ukrainas karavīriem un kādēļ Krievijas militāristi izvaro bērnus – intervijas turpinājums ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.

Svarīgākais