Grieķijā viena no traģiskākajām vilcienu katastrofām vēsturē

Pasažieru vilciena un kravas vilciena sadursmē netālu no Grieķijas pilsētas Larisas gājuši bojā vismaz 29 cilvēki.  © EPA/Scanpix

Desmitiem cilvēku gājuši bojā pasažieru vilciena un kravas vilciena sadursmē, kas vēlu otrdienas vakarā notika netālu no Larisas pilsētas Grieķijā. Glābšanas darbos, kas notikuma vietā turpinājās gan visu nakti, gan arī pēc saullēkta, tiek meklēti izdzīvojušie vairākos pasažieru vilciena vagonos, kas bija noskrējuši no sliedēm un aizdegušies.

Saskaņā ar oficiālo informāciju, ko sniedzis Grieķijas ugunsdzēsības dienesta pārstāvis Vasilis Vartakojannis, katastrofa prasījusi vismaz 36 cilvēku dzīvības, vēl 85 ir ievainoti un nogādāti Larisas pilsētas slimnīcās, raksta AP. Vairāku desmitu traumas un apdegumus guvušo stāvoklis vērtējams kā ļoti smags, un ārsti spriedīs, vai atsevišķus pacientus nav lietderīgāk pārvietot uz labāk aprīkotām slimnīcām Salonikos un Atēnās, kas jau ir sagatavotas viņu uzņemšanai.

Glābšanas dienesti ziņas par katastrofu, kas notika pie nelielās Tempes pilsētiņas, saņēmuši ap pusnakti. Vilciens ar aptuveni 350 pasažieriem, kas bija ceļā no Atēnām uz Salonikiem pagaidām nenoskaidrotu iemeslu dēļ sadūries ar kravas vilcienu, kas no Salonikiem devās uz Larisu. Pirmie četri pasažieru vilciena vagoni ir noskrējuši no sliedēm, vismaz divos no tiem izcēlies spēcīgs ugunsgrēks, vēsta BBC. "Šī bija ļoti smaga nakts - tik daudz savainoto, tik daudz mirušo... Cietušajiem bija ne tikai traumas, bet arī apdegumi. Mums nācās strādāt lukturīšu gaismā, izmantot lāpas, bet no ugunsdzēsēju apdzēstajiem vagoniem joprojām plūda biezi dūmu mutuļi, kas traucēja redzamību un neļāva ātri uzmeklēt cietušos," vietējai radiostacijai stāstījis viens no mediķiem. Pavisam šajos darbos bija iesaistīti 150 ugunsdzēsēji no visām tuvējās apkaimes pilsētām un 40 neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes, raksta Reuters. Izdzīvojušos, kuriem nebija nepieciešama nekavējoša medicīniskā palīdzība (un tādu bijis vairāk nekā 200) ar speciāli sarūpētiem autobusiem nogādāja Salonikos.

AFP, atsaucoties uz Grieķijas medijiem raksta, ka šī ir viena no traģiskākajām vilcienu katastrofām Grieķijas vēsturē. 1972. gadā, turklāt arī netālu no Larisas, saduroties diviem pasažieru vilcieniem, bojā gāja 19 cilvēki. Jau īsi pēc tam, kad kļuva zināms par traģēdiju, uz ārkārtas sēdi sapulcējās Grieķijas valdība, un tika izveidota īpaša krīzes grupa. Veselības ministrs Tanoss Plevris jau naktī ieradās katastrofas vietā, bet iekšlietu ministrs Takis Teodorikaks uzņēmies krīzes vadības centra priekšnieka pienākumus, paliekot Atēnās.

Pagaidām vēl pāragri spriest, kas vainīgs pie notikušās katastrofas. Vairāki izdzīvojušie televīzijas kanālam SKAI stāstījuši, ka pirms trieciena pasažieru vilciens strauji bremzējis, kas varētu liecināt - tā mašīnisti sapratuši (vai pēdējā momentā brīdināti), ka pretim traucas cits vilciens. Pašlaik vēl nav oficiālas informācijas par abu vilcienu apkalpju likteni.

Pasaulē

Kur pazūd munīcija Ukrainas armijai; kādēļ F-16 karā netiek izmantoti lietderīgi; kā FPV dronu lietošana ietekmē kara gaitu; amatpersonu nodevības; vai karam paredzamas drīzas beigas; kas notiek ar gūstā saņemtajiem Ukrainas karavīriem un kādēļ Krievijas militāristi izvaro bērnus – intervijas turpinājums ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.

Svarīgākais