Vecā nauda nederīga, jaunās nav - reforma Nigērijas stilā

Pie Nigērijas bankām drūzmējas ļaužu pūļi, cerot, ka vecās naudaszīmes izdosies apmainīt pret jaunajām.  © AFP/Scanpix

Gribēja, kā labāk, bet sanāca kā vienmēr - šis nu jau aizsaulē aizgājušā bijušā Krievijas premjera Viktora Černomirdina domugrauds ir lieliska ilustrācija Nigērijā notiekošajai naudas reformai. Tā paredzēja izņemt no apgrozījuma triju nominālu naudaszīmes, aizstājot tās ar jaunām, svaigi izgatavotām. Taču viss ir aizgājis greizi, jo jaunā naudiņa kaut kur ražošanas procesā iestrēgusi, un tagad varasiestādēm nākas reaģēt uz saniknoto iedzīvotāju protestiem, ik pa laikam pagarinot veco banknošu lietošanas termiņu. Daļa ļaužu gan nesaprot, kas tagad ir likumīgs maksāšanas līdzeklis, bet kas nav.

Gada sākumā Nigērijas prezidents Muhammadu Buhari paziņoja par gaidāmajām pārmaiņām. Proti, līdz februāra sākumam bija paredzēts atteikties no vecajām 1000 nairu (2,04 eiro), 500 nairu un 200 nairu naudaszīmēm, to vietā sākot izmantot jauna parauga naudaszīmes. Taču līdz šim brīdim nesaprotamu iemeslu dēļ tās vēl nav nodrukātas pietiekamā daudzumā un Nigērijā iestājusies skaidrās naudas krīze, vēsta BBC. Šajā valstī norēķināties ar bankas kartēm iespējams vien lielpilsētu lielveikalos, bet visur citur - gan tirgos, gan degvielas uzpildes stacijās, gan mazajās bodītēs jāmaksā skaidrā naudā. AP raksta, ka tikai 45% Nigērijas pilngadīgo iedzīvotāju ir konti bankās un banku kartes, taču arī viņi pie jaunajām naudaszīmēm nevar tikt, jo bankomātos to vienkārši nav. Ļaudis ir izmisumā un savas dusmas izgāž uz bankām - kopš februāra sākuma desmitiem filiāļu ir izdemolētas vai aizdedzinātas, cietuši arī banku darbinieki. Sākotnēji tika demolēti un uzlauzti arī bankomāti, taču tagad nigērieši sapratuši, ka no tiem nav ko ņemt.

Lai nomierinātu kaislības, prezidents izdevis rīkojumu, saskaņā ar kuru vecā parauga 200 nairu naudaszīmes būs derīgas vēl divus mēnešus, bet iedzīvotāju uzkrātās 500 un 1000 nairu banknotes Centrālajā bankā un vēl vairākās vietās pret jaunajām naudaszīmēm varēs apmainīt līdz 10. aprīlim. AP norāda, ka grūti spriest, vai šis lēmums mazinās ažiotāžu un paniku, kas pārņēmusi visu Nigēriju.

Viss liecina, ka šī līdz galam nepārdomātā reforma ir saistīta ar 25. februārī Nigērijā paredzētajām prezidenta un parlamenta vēlēšanām. Pats Buhari uz vēl vienu prezidentūras termiņu kandidēt nevar, taču viņš vēlas lai uzvaru izcīnītu viņa partijas Visu progresīvo kongress (APC) kandidāts, un šī pati partija nodrošinātu vairākumu arī parlamentā. Naudas reforma bija vajadzīga, lai padarītu nevērtīgus opozīcijā esošo politiķu skaidrās naudas uzkrājumus, kas varētu tikt izmantoti priekšvēlēšanu cīņā. Taču pašlaik par gaidāmajām vēlēšanām lielai daļai Nigērijas iedzīvotāju pat piemirsies - dienas aizrit meklējot kādu iespēju tikt pie skaidras naudas, lai varētu nopirkt pārtiku ģimenei.

Pasaulē

Lai arī smags britu konservatīvo zaudējums 4. jūlija Apvienotās Karalistes parlamenta vēlēšanās tika prognozēts, šo vēlēšanu rezultāti torijiem izrādījās vēl katastrofālāki, nekā tika solīts ļaunākajās prognozēs. Leiboristi ieguva 412 vietas parlamenta apakšpalātā (326 vietas vairākums), kamēr konservatīvie – 121 vietu.