Zemestrīcē cietušajiem trūkst paša nepieciešamākā

Turcijā un Sīrijā pašlaik ar nepacietību gaida humāno palīdzību © DPA/Scanpix

Cerības pēc zemestrīces Turcijā un Sīrijā sagruvušo ēku drupās uziet kādu izdzīvojušo ar katru stundu samazinās, taču brīnumi mēdz notikt. Hatajas provincē izglābta kāda māmiņa un viņas desmit dienas vecais zīdainis, kuri zem gruvešiem bija pavadījuši vairāk nekā 90 stundas. Šis un daži līdzīgi gadījumi uzmundrinājuši ļaudis, kuri joprojām ir neziņā par savu tuvinieku likteni, taču, kā uzsver speciālisti - strauji tuvojas brīdis, kad prioritārā uzmanība jāpievērš izdzīvojušiem, lai nebūtu jāpiedzīvo vēl viena katastrofa.

Oficiālā informācija liecina, ka pirmdienas zemestrīce abās valstīs kopā prasījusi vairāk nekā 21 000 cilvēku dzīvības, taču nav šaubu, ka upuru skaits pieaugs, vēsta BBC. Par mirušiem cilvēkus pasludina vien tad, kad atrastas viņu mirstīgās atliekas, taču tūkstošiem ļaužu, saskaņā ar viņu tuvinieku sacīto, joprojām atrodas zem ēku drupām. Dzīvi vai miruši? Drīzāk jau otrais variants.

BBC ziņo, ka Turcijā zemestrīces skartajās provincēs pašlaik nenogurstoši strādā ap 12 000 glābēju un 9000 armijas karavīru. Taču pieskaitot brīvprātīgos, glābēju skaits jau pārsniedz 100 000. Tiesa, šo brīvprātīgo rīcībā visbiežāk nav ne tikai specializētās, bet nekādas smagās tehnikas, un gruvešu nojaukšana ar rokām ir ļoti grūts un laikietilpīgs process. Vairāk nekā 70 pasaules valstis ir piedāvājušas visdažādākā veida palīdzību - sākot ar labi apmācītu glābēju vienību, kas ekipētas ar atbilstošu tehniku, nosūtīšanu, un beidzot ar klasisko humāno palīdzību - teltīm, segām, pārtiku, ūdeni un medikamentiem.

Palīdzības solījumi ir gana dāsni. Piemēram, Pasaules banka apsolījusi Turcijai un Sīrijai palīdzību 1,78 miljardu dolāru apmērā (tā gan tiks piešķirta pakāpeniski), savukārt ANO no sava ārkārtas situāciju fonda iedalījusi 25 miljonus dolāru, kas jau "nekavējoties" tiks novirzīti humānās palīdzības sniegšanai. AP ziņo, ka Baltais nams piešķīris 85 miljonus dolāru zemestrīces seku novēršanai. Daļu šīs naudas saņems arī palīdzības organizācijas, kas darbojas valdības spēku kontrolētajā Sīrijas daļā. Tā kā ASV pret Sīrijas valdošo režīmu noteikusi sankcijas, bija nepieciešama īpaša Finanšu ministrijas atļauja, lai šis finansējums nonāktu humānās palīdzības sniedzēju rīcībā, un tāda jau ir saņemta.

Pasaules Veselības organizācija (WHO) tikmēr uzsvērusi, ka Turcijai draud vēl viena, nu jau ne dabas, bet humānā katastrofas, ja zemestrīcē cietušajiem pēc iespējas drīzāk netiks nodrošināta pajumte, pārtika, ūdens un medikamenti.

Simtiem tūkstošiem cilvēku abās valstīs ziemas vidū ir palikuši bez pajumtes, raksta Reuters. Daudzi jau ceturto nakti bijuši spiesti pārlaist zem klajas debess, bet citiem paveicies mazliet vairāk - ļaudis patvērušies gan līdz galam nesagruvušu lielveikalu pazemes autostāvvietās, gan daļēji sabrukušās garāžās un noliktavās, gan skolās un mošejās. Taču vairums šo vietu nav apkurināmas, turklāt zemestrīcē izdzīvojušajiem bieži vien netiek piegādāta pārtika un ūdens. Turcijas varasiestādes paziņojušas, ka zemestrīcē pilnībā sagrauts ap 65 000 ēku, taču daudzreiz lielāks skaits ir sapostītas tā, ka tajās uzturēties ir riskanti. Pēc valdības aplēsēm, zemestrīce sagādājusi būtiskas problēmas aptuveni 13,5 miljoniem iedzīvotāju, un nākas atzīt, ka visiem palīdzēt pašlaik nav iespējams. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans notikušo nodēvējis par "gadsimta katastrofu", taču kategoriski noraidījis opozīcijas apgalvojumus, ka valdība nedarot visu, kas tās spēkos, lai palīdzētu nelaimē nokļuvušajiem.

Pasaulē

Kur pazūd munīcija Ukrainas armijai; kādēļ F-16 karā netiek izmantoti lietderīgi; kā FPV dronu lietošana ietekmē kara gaitu; amatpersonu nodevības; vai karam paredzamas drīzas beigas; kas notiek ar gūstā saņemtajiem Ukrainas karavīriem un kādēļ Krievijas militāristi izvaro bērnus – intervijas turpinājums ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.

Svarīgākais