Ķīniešu izlūkošanas balons jau vairākas dienas klīst ASV gaisa telpā

Laikrakstā The Billings Gazette publicētā Ķīnas spiegošanas balona fotogrāfija © AP/Scanpix

ASV varasiestādes apstiprinājušas informāciju par ķīniešu spiegošanas balonu, kas pašlaik šķērso ASV gaisa telpu. Pēc konsultācijām ar Pentagonu Baltais nams pagaidām nolēmis nedot rīkojumu par tā notriekšanu, bažījoties, ka prāvā balona atlūzas varētu apdraudēt uz zemes esošos iedzīvotājus. Taču nelūgtais viesis, kas atrodas vairāku desmitu kilometru augstumā, tiek nepārtraukti izsekots.

Šīs nedēļas vidū ASV Montānas štata Billingā bija novērojama neparasta rosība. Starptautiskā lidosta uz vairākām stundām atcēla visus reisus, bet pasažieri, kuriem nācās gaidīt savus lidojumus, bija izbrīnīti par to, ka debesīs redzēja lielu skaitu kara lidmašīnu, vēsta BBC. Bet tā dēvēto lidojošo šķīvīšu novērošanas entuziastu aprindās jau sāka klīst runas par to, ka virs Billingas noenkurojies kāds Neidentificēts lidojošais objekts jeb NLO.

Jau drīz vien interneta sociālajos tīklos ar pirmajiem tā attēliem dalījās Čeizs Doaks, kurš debesīs bija pamanījis "lielu, gaišu apli". Sākumā viņam šķitis, ka šis objekts, kas atradās ļoti augstu gaisā, ir nekustīgs, taču pēc gandrīz stundu ilgiem novērojumiem Doaks secinājis, ka tas tomēr lēni pārvietojas uz dienvidaustrumiem. Jau drīz vien šo NLO nofotografējis arī laikraksta The Billings Gazette fotogrāfs Lerijs Meijers. Sarunā ar AP viņš stāstījis, ka, pateicoties profesionālās aparatūras sniegtajām iespējām, kļuvis skaidrs, ka tas ir gaisa balons. Tiesa, diezgan neparasts, jo rodoties iespaids, ka tas aprīkots arī ar saules bateriju paneli, skaidrojis Meijers.

Pēc šīs informācijas nonākšanas atklātībā klusēt vairs nevarēja arī Pentagons. Tā pārstāvis, brigādes ģenerālis Patriks Raiders apstiprinājis - virs ASV patiešām lidinās balons, kas ar lielu ticamības pakāpi ir Ķīnā izgatavots spiegošanas instruments, ziņo CNN. Jau pagājušās nedēļas nogalē tas fiksēts pārlidojam Aleutu salas, vēlāk šķērsojis Aļasku, Kanādu, bet šonedēļ atkal ielidojis ASV teritorijā Montānas štatā. Pentagona pārstāvis atteicies runāt par to, cik liels ir šis spiegošanas balons un kādā augstumā tas lido, vien uzsverot, ka pasažieru lidmašīnas tas nekādā veidā neapdraud. Amerikāņu mediji no tā secinājuši, ka balons atrodas vismaz 15 kilometru augstumā.

ASV prezidents Džo Baidens no Pentagona pieprasījis risku izvērtējumu un saņēmis aizsardzības ministra Loida Ostina atbildi. Proti, ministrijā uzskata, ka ar šī ļoti lielā augstumā lidojošā balona palīdzību Ķīna diez vai var savākt vairāk izlūkošanas informācijas nekā tai nodrošina zemās orbītās lidojošie satelīti, kuru kameras ir nepārtraukti vērstas uz ASV stratēģiskajiem objektiem. Tādēļ balona notriekšana tiek uzskatīta par nelietderīgu, cita starpā bažījoties par to, ka tā atlūzas var nodarīt postījumus uz zemes. Tiesa, interneta dzīlēs spēkā pieņemas cita versija - amerikāņu militāristi vēlas izsekot balonu, fiksēt tā nosēšanās vietu un tad paskatīties, kas lācītim vēderā, proti, uzzināt ar kādiem spiegošanas instrumentiem ir aprīkots šis lidonis. Ir puslīdz skaidrs, ka vismaz navigācijas ziņā ķīnieši nodemonstrējuši augstu profesionalitāti, jo balons pietuvojies vienai no trim vietām, kur pazemē, Malmstroma gaisa kara spēku bāzes teritorijā atrodas amerikāņu starpkontinentālo ballistisko raķešu Minuteman III palaišanas iekārtas.

Amerikāņu diplomāti jau sazinājušies ar saviem Ķīnas kolēģiem, uzsverot, ka šādi spiegošanas pasākumi ir nepieļaujami un tikai vēl vairāk bojā abu valstu attiecības. Īpaši nepatīkami tas ir tādēļ, ka nākamnedēļ Pekinu plāno apmeklēt ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, kuram neatliks nekas cits kā sākt vizīti ar pārmetumu izteikšanu Ķīnai. Reuters atgādina, ka attiecības starp abām valstīm jau tāpat ir gana saspīlētas. Strīdi par tirdzniecības tarifiem, Pekinas realizētā cilvēktiesību ierobežošana Siņdzjaņā un Honkongā, ieroču žvadzināšana Taivānas virzienā, klusais atbalsts Ukrainā iebrukušajai Krievijai, ietekmes palielināšana Āzijā, Āfrikā un Latīņamerikā - tas ne tuvu nav pilns saraksts iemesliem, kādēļ Vašingtonai un Pekinai ir grūti atrast kopīgu valodu.

Pasaulē

Kur pazūd munīcija Ukrainas armijai; kādēļ F-16 karā netiek izmantoti lietderīgi; kā FPV dronu lietošana ietekmē kara gaitu; amatpersonu nodevības; vai karam paredzamas drīzas beigas; kas notiek ar gūstā saņemtajiem Ukrainas karavīriem un kādēļ Krievijas militāristi izvaro bērnus – intervijas turpinājums ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.

Svarīgākais