Karaļa Čārlza III ģīmetnes uz Austrālijas naudaszīmēm nebūs

Pašlaik uz Austrālijas piecu dolāru banknotēm ir attēlota pērn mūžībā aizgājusī karaliene Elizabete II.  © Reuters/Scanpix

Ņemot vērā nolietošanās pakāpi, Austrālijā no apgrozījuma tiks izņemtas 5 dolāru banknotes, uz kurām attēlota pagājušā gada 8. septembrī mūžībā aizgājusī britu karaliene Elizabete II. Taču uz jaunajām naudaszīmēm viņas pēcteča Čārlza III ģīmetnes vairs nebūs. Šādu lēmumu Austrālijas rezervju banka pieņēmusi pēc konsultācijām ar kreisi noskaņotā premjera Entonija Albanīza valdību.

Oficiāli Austrālija joprojām ir konstitucionālā monarhija, kas nozīmē, ka par valsts galvu tiek uzskatīts britu karalis - pašlaik Čārlzs III. Taču realitātē Austrālijā valda demokrātiska sistēma, kurā visa teikšana ir atbilstoši kārtējo parlamenta vēlēšanu rezultātiem izveidotās valdības premjerministram. Pašlaik šajā amatā ir leiboristu pārstāvis Albanīzs, kurš iepriekš nav slēpis, ka vēlētos, lai Austrālija kļūst par republiku. Taču, kā uzsver Reuters, premjers nav radikālas pieejas piekritējs. Lieliski apzinoties to, cik liels skaits austrāliešu patiesi sēroja par Elizabetes II nāvi, viņš izteicies, ka pašlaik nav īstais brīdis aktualizēt jautājumu par Austrālijas iespējamo saikņu saraušanu ar britu karaļnamu. AP atgādina, ka 1999. gadā jau tika sarīkots referendums par šo jautājumu, taču republikas piekritēji tajā zaudēja.

Principiālais lēmums par jauno naudaszīmju dizainu, liecina par to, ka pašlaik Austrālijā lielāka ietekme ir tiem politiskajiem spēkiem, kas cenšas norobežoties no Londonas un Bakingemas pils. Reuters atgādina, ka britu monarhu ģīmetnes uz Austrālijas naudaszīmēm bijušas kopš 1923. gada. Pēc Elizabates II kronēšanās 1953. gadā šī tradīcija netika pārtraukta, lai gan Austrālijā vietējo sterliņu mārciņu vietā tika ieviesti Austrālijas dolāri. Elizabetes II ģīmetne tika drukāta gan uz vienas mārciņas banknotēm, gan - kopš 1966. gada - viena Austrālijas dolāra naudaszīmēm. Kopš 1992. gada karalienes ģīmetne bijusi uz 5 dolāru naudaszīmēm. Šīs banknotes vēl kalpos ilgi, un ar jauna parauga naudaszīmju ieviešanu Austrālijas rezervju banka negrasās steigties. Pašlaik tikai sākts apspriest, kāds varētu būt to jaunais dizains, taču ir skaidrs, ka tajā uzsvars tiks likts uz valsts pamatiedzivotāju jeb aborigēnu kultūras mantojumu. Kā norādījuši karaļnama pretinieki - aborigēni Austrālijā dzīvojuši beidzamos 65 000 gadus, bet britu kolonizācijas process ir vien pāris simtus gadu garš.

Tomēr jāuzsver, ka uz pilnīgu norobežošanos no britu karaļnama nav gatava pat Austrālijas rezervju banka. Uz jaunajām monētām karaļa Čārlza III ģīmetne tomēr būs.

Pasaulē

Kur pazūd munīcija Ukrainas armijai; kādēļ F-16 karā netiek izmantoti lietderīgi; kā FPV dronu lietošana ietekmē kara gaitu; amatpersonu nodevības; vai karam paredzamas drīzas beigas; kas notiek ar gūstā saņemtajiem Ukrainas karavīriem un kādēļ Krievijas militāristi izvaro bērnus – intervijas turpinājums ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.

Svarīgākais