Narkobarona arests pārvērš Meksikas pilsētu kaujas laukā

Bosa arests izsauca Sinaloa karteļa kaujinieku reakciju, un Kuljakanas pilsētā notika īstas ielu kaujas starp bandītiem un drošības spēkiem. © AP/Scanpix

Intensīvas ielu kaujas izcēlušās Kuljakanas pilsētā Meksikas ziemeļrietumos, Sinaloas narkotiku karteļa kaujiniekiem reaģējot uz grupējuma bosa Ovidio Gusmana arestu. Apcietināto narkobaronu izdevies ar lidmašīnu pārvest uz Mehiko, pirms kaujinieki sarīkoja uzbrukumu lidostai, cenšoties viņu atbrīvot. Vietējās varasiestādes paziņojušas, ka arī piektdien drošības apsvērumu dēļ būs slēgtas skolas un daudzas iestādes.

32 gadus vecas Ovidio Gusmans, kurš iesaukts par El Raton jeb Peli, kopā ar saviem trim brāļiem karteļa vadību uzņēmās pēc tam, kad 2017. gadā tika apcietināts viņu tēvs Hoakins jeb El Chapo (Īsais), atgādina AP. ASV tiesa Hoakinam Gusmanam 2019. gadā piesprieda 25 gadu ieslodzījumu par narkotiku kontrabandu, naudas atmazgāšanu un slepkavību organizēšanu, un šo sodu viņš izcieš vienā no stingrākā režīma federālajiem cietumiem Kolorādo štatā.

Gan ASV, gan Meksikas varasiestādes uzskatīja, ka tieši Ovidio Gusmanam pašlaik ir ietekmīgākās pozīcijas kartelī. ASV bija izsludinājušas 5 miljonu dolāru atlīdzību par informāciju, kas novestu pie viņa sagūstīšanas. Pašlaik netiek atklāts, vai kāds to varētu saņemt, taču Meksikas aizsardzības ministrs Luiss Kresensio Sandovals paziņojis, ka narkobarons ticis rūpīgi novērots pēdējo pusgadu, un gaidīts īstais brīdis, lai viņu arestētu. To, ka tas notika tieši ceturtdien, ietekmējis arī politiskais faktors, jo šīs nedēļas nogalē vizītē Meksikā ieradīsies ASV prezidents Džo Baidens, kuram ziņas par Peles arestu ir laba dāvana. Meksikas amatpersonas gan izteikušās, ka pašlaik netiek plānota Gusmana nekavējoša izdošana ASV, jo sākotnēji iecerēts viņu tiesāt Meksikā.

Visu ceturtdienu sadursmes starp karteļa kaujiniekiem un drošības spēkiem notikušas ne tikai Kuljakanā, bet arī vēl vairākās Sinaloa štata pilsētās, kurās karteļa pozīcijas tiek vērtētas kā ļoti spēcīgas. Štata gubernators Rubens Roča paziņojis, ka nogalināti septiņi karavīri un policisti, vēl 21 ievainots. Par kritušajiem kaujinieku rindās oficiāli netiek ziņots, taču, spriežot pēc aculiecinieku stāstītā, tādu varētu bijis daudz. Paveicies lidsabiedrības Aeromexico apkalpei un pasažieriem. Laineris gatavojās izlidot uz Mehiko, kad sākās apšaude lidostā, un lidmašīnas korpusā trāpījušas vairākas lodes nevienu gan neievainojot. Bet cik tur būtu trūcis, lai kāda lode trāpītu pilnajās degvielas tvertnēs. Kuljakanas lidostā sašauta arī kāda Meksikas gaisa kara spēku lidmašīna. Pilsētā bandīti tikmēr dedzinājuši automašīnas un autobusus, cenšoties nobloķēt ceļus un nepieļaut armijas un Nacionālās gvardes spēku pārvietošanos. Nekārtību laika izlaupīti arī vairāki veikali. Gubernators Roča norādījis, ka pagaidām nelūgs armijas un Nacionālās gvardes papildspēku ierašanos, cerībā, ka situācija nomierināsies, taču vismaz piektdien ārkārtas stāvoklis paliek spēkā un iedzīvotāji aicināti lieki savas mājas nepamest. AFP gan norāda, ka tas bijis lieks brīdinājums, jo Sinaloas štata iedzīvotāji jau ielāgojuši - kad notiek kaujas starp drošības spēkiem un karteli, labāk ārā nerādīties.

Pasaulē

Kopš 1. jūlija ANO Drošības padomes (DP) prezidējošā valsts ir Krievija. Tas ir apmēram tā: prostitūta vada tikumības uzraugu kongresu, un visi tēlo, ka tā tam arī jābūt. Bet iespējams, ka neviens neko netēlo un notiekošais visiem šķiet pareizs un loģisks. Lai tiktu skaidrībā, uzdevu dažus jautājumus mūsu Ārlietu ministrijai.

Svarīgākais