Brazīlija Lulas vadībā uzņem kreiso kursu

Pēc deviņu gadu pārtraukuma kreisi noskaņotais Lula atkal kļuvis par Brazīlijas prezidentu. © AFP/Scanpix

Brazīlijas drošības dienestu bažas nav apstiprinājušās, un prezidenta Luisa Inasio Lulas da Silvas amatā stāšanās ceremonija aizritējusi bez incidentiem. Galvaspilsēta Brazilja svētdien bija iekrāsota Strādnieku partijas sarkanajā krāsā, un desmitiem tūkstoši cilvēku, kuri bija sabraukuši no visām valsts malām, sarīkoja ovācijas kreisi noskaņotajam prezidentam, kuru viņi dēvē vienkārši par Lulu.

Lula prezidenta amatā jau bija divus termiņus no 2003. līdz 2010. gadam. Šos laikus daudzi Brazīlijas iedzīvotāji atminas kā treknos gados, jo kreisi noskaņotā valdība ļoti nopietni ķērās pie nabadzības apkarošanas, ieguldot milzīgus līdzekļus veselības aizsardzībā, izglītībā, infrastruktūrā, atgādina Reuters. Šādai politikai bija panākumi - tiek lēsts, ka vairākiem desmitiem miljoniem Brazīlijas iedzīvotāju šajos gados patiešām izdevās izrauties no trūcības jūga. Un ne jau velti, beidzoties Lulas otrajam pilnvaru termiņam, viņa reitings bija neiedomājami augsts - prezidenta darbību atzinīgi vērtēja 83% valsts iedzīvotāju, un tas nozīmē, ka Lula par saviem piekritējiem bija spējis padarīt arī lielu daļu tradicionālā labējā elektorāta.

Svētdien uzstājoties Kongresa priekšā pēc amata zvēresta došanas, prezidents uzsvēra, ka viņa prioritātes ir tādas pašas kā pirms 19 gadiem - cīņa pret nabadzību, investīcijas veselības aprūpē un izglītībā, īpašu uzmanību pievēršot tam, lai nepieciešamo valsts atbalstu saņemtu sociāli vismazāk aizsargātās ļaužu grupas. Taču, kā norāda AP, ir lielas šaubas, vai Lulam vēlreiz izdosies iekāpt vienā un tajā pašā straumē, un pamats šīm šaubām ir pavisam vienkāršs - naudas trūkums. Viņa iepriekšējās prezidentūras laikā pasaules izejvielu tirgos valdīja Brazīlijai ļoti izdevīga konjunktūra, un tā guva milzīgus ienākumus no dabas resursu eksporta. Tieši tie ļāva finansēt Lulas dāsnās sociālās programmas. Pašlaik situācija ir diametrāli pretēja, jo beidzamajā gadu desmitā Brazīlijas ekonomika piedzīvojusi divus recesijas viļņus, un arī pašlaik tā atrodas diezgan bēdīgā stāvoklī. Lula ir solījies ievērot stingru fiskālo politiku, un tad ir jautājums - uz kā rēķina nodrošināt sociālajām programmām iecerēto finansējumu. Vienkāršāk būs ar stingrāku šaujamieroču aprites likumu ieviešanu un Amazones mūžamežu izciršanas aizliegumu - attiecīgus rīkojumus Lula parakstīja jau īsi pēc stāšanās amatā.

Zvēresta došanas ceremoniju ievadīja minūti ilgs klusuma brīdis, pieminot nesen aizsaulē aizgājušos leģendāro brazīliešu futbolistu Pelē un bijušo Romas pāvestu Benediktu XVI. Pēc uzstāšanās Kongresā Lula devās uz prezidenta pili, un visa maršruta laikā viņu sveica sajūsminātie atbalstītāji. Pirmo reizi kopš 1985. gada, kad Brazīlijā tika pārtraukta militārā diktatūra, jaunais prezidents vienu no regālijām - prezidenta lenti - nesaņēma no sava priekšteča rokām. Beidzamajos gados Brazīlijā pie varas bijušais galēji labējais līderis Žairs Bolsonaru, kurš nesteidzās atzīt sava konkurenta uzvaru vēlēšanās un runāja par to rezultātu viltošanu, jau piektdien devās uz Floridu, lai, kā sacīja pats "nepiedalītos šajā farsā". Bolsonaru nostājas dēļ bija bažas, ka viņa radikālākie atbalstītāji, kuri nerimstas kopš vēlēšanu rezultātu pasludināšanas, varētu mēģināt izjaukt inaugurāciju. Tādēļ drošības garantēšanai Braziljā bija norīkoti 8000 policistu, kuriem nepieciešamības gadījumā palīgā varētu nākt arī armijas vienības. Taču par laimi tas nebija vajadzīgs. Policija vēstīja vien par aizturēto, pie kura atrasta pirotehnika un nazis, taču tas, visticamāk, bijis kāds Jaungada svinētājs.

Pasaulē

Lai arī smags britu konservatīvo zaudējums 4. jūlija Apvienotās Karalistes parlamenta vēlēšanās tika prognozēts, šo vēlēšanu rezultāti torijiem izrādījās vēl katastrofālāki, nekā tika solīts ļaunākajās prognozēs. Leiboristi ieguva 412 vietas parlamenta apakšpalātā (326 vietas vairākums), kamēr konservatīvie – 121 vietu.

Svarīgākais