Bargi spriedumi amerikāņu labējā spārna ekstrēmistiem, kuri plānoja nolaupīt Mičiganas gubernatori

Mičiganas gubernatore Grečena Vitmere 2020. gada rudenī bija kļuvusi par labējo ekstrēmistu mērķi © AP/Scanpix

Tiesa ASV Mičiganas štatā piespriedusi bargus cietumsodus labējiem ekstrēmistiem, kuri 2020. gada rudenī esot plānojuši nolaupīt un ar nāvi sodīt štata gubernatori - demokrātu partijas pārstāvi Grečenu Vitmeri. Necik tālu sava nodoma īstenošanā sazvērniekiem gan neizdevās tikt, jo grupējumā bija iefiltrējies ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģents. Apsūdzēto advokāti tiesas prāvā uzsvēruši, ka tieši viņš bijis galvenais kūdītājs un provokators, bet viņu klientu spējas ne tikai pļāpāt, bet arī realizēt plānu, ir ļoti apšaubāmas.

Gandrīz 20 gadu cietumsods Berijam Kroftam un 16 gadu ieslodzījums Ādamam Foksam - par šādiem sodiem sazvērnieku grupas līderiem Mičiganas štata Grandrepidsas tiesas zālē paziņojis federālais apgabala tiesnesis Roberts Džonkers. AP raksta, ka prokuratūra abiem apsūdzētajiem, kuri bijuši labēji noskaņotā pašaizsardzības grupējuma jeb milicijas Three Percenters aktīvi biedri, bija prasījusi mūža ieslodzījumu.

Lemjot par sodu sazvērniekiem, tiesnesis Džonkers vadījās ne tikai no FIB aģenta ziņojumiem, bet arī tā, ko stāstīja citi ar Kroftu un Foksu saistītie sazvērnieki. Reuters atgādina, ka 2020. gada oktobrī saistībā ar šī nozieguma plānošanu, tika aizturēti 13 cilvēki. Krofts strādāja par tālbraucēju šoferi un viņā lielu niknumu izraisīja gubernatores Vitmeres noteiktie ierobežojumi, sākoties Covid-19 pandēmijai. Tas gan bija vien iegansts sazvērestības plānošanai, jo Krofts, kurš jau sen bijis zināms ar saviem galēji labējiem uzskatiem, regulāri runājis par nepieciešamību pēc "jaunas revolūcijas" un izrēķināšanos ar demokrātiem un citiem kreisajiem, apgalvojis prokurora palīgs Niks Keslers. Pēc viņa sacītā, Krofts bijis grupējuma "garīgais līderis", kuram piemitušas lielas pārliecināšanas spējas. Sazvērnieku starpā viņam bijusi tikpat nozīmīga loma kā "kādam šeiham islāmistu teroristu grupas Islāma valsts šūniņā", tēlainu salīdzinājumu izteicis prokurora palīgs.

Krofts un viņa domubiedri bija iecerējuši Vitmeri nolaupīt no viņas vasarnīcas Mičiganas štata ziemeļos īsi pirms 2020. gada novembrī notikušajām ASV prezidenta vēlēšanām. BBC atgādina, ka Mičiganas gubernatore bija ļoti aktīvi iesaistījusies demokrātu partijas kandidāta Džo Baidena kampaņā. Pēc sagūstīšanas gubernatori plānots nogādāt kādā sazvērnieku noīrētā nomaļā fermā, sarīkot pret viņu teatrālu tiesas prāvu, apsūdzot nodevībā, bet pēc tam sodīt ar nāvi, visu notiekošo filmējot un šos kadrus publiskojot internetā. Pēc Krofta un Foksa domām ar to vajadzēja būt gana, lai izraisītu plašas nekārtības visās Savienotajās Valstīs, uzsvērts apsūdzības rakstā.

Krofta advokāts Džošua Blanšards, kurš jau paziņojis par apelācijas iesniegšanu, gan uzsvēris, ka viņa klients ir "vairāk runātājs nekā darītājs", turklāt viņa pļāpīgums un milzu plānu kalšana pieaug līdz ar izsmēķētās marihuānas daudzumu, kas ir ievērojams. Ieroči grupējumam gan bijuši (pat granātmetējs un balsta ložmetējs), taču tie iegādāti absolūti legāli. Sazvērnieki sarīkojuši vienu izlūkošanas braucienu līdz Vitmeres vasarnīcai, taču nekādu uzbrukuma plānu tā arī nav izstrādājuši, kas nav pārsteidzoši, jo viņu rindās nebija profesionālu militārpersonu. Esot gan uzplaiksnījusi ideja, ka pēc gubernatores nolaupīšanas vajadzētu uzspridzināt kādu tiltu, lai novērstu iespējamo vajāšanu, taču Blanšards uzsvēris, ka neviens no apsūdzētajiem nav mācējis ar sprāgstvielām apieties.

Pasaulē

Kur pazūd munīcija Ukrainas armijai; kādēļ F-16 karā netiek izmantoti lietderīgi; kā FPV dronu lietošana ietekmē kara gaitu; amatpersonu nodevības; vai karam paredzamas drīzas beigas; kas notiek ar gūstā saņemtajiem Ukrainas karavīriem un kādēļ Krievijas militāristi izvaro bērnus – intervijas turpinājums ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.

Svarīgākais